INFOGRAFIC. Investigațiile necesare pentru diagnosticarea corespunzătoare a fibrozei pulmonare idiopatice
Fibroza pulmonară idiopatică este o boală rară dificil de diagnosticat. Cu toate că pacienții pot prezenta simptome chiar cu 4 sau 5 ani înainte, majoritatea acestora nu sunt diagnosticați corespunzător. Motivul? Fibroza pulmonară idiopatică presupune un diagnostic de excludere, medicul fiind nevoit să realizeze teste pentru alte 200 de boli pulmonare, cel puțin.

Mai bine de jumătate din pacienții cu FPI întâmpină dificultăți în a găsi un medic cu competențe în această boală, iar 79% dintre aceștia nu îi înțeleg severitatea.

abonare

Pentru confirmarea diagnosticului, există o serie de investigații necesare:

  1. HRCT – Tomografia Computerizată de Înaltă Rezoluție este una dintre investigațiile esențiale în diagnosticarea FPI. Această tehnică de imagistică oferă o vizualizare detaliată a plămânului, ajutând astfel medicul să identifice țesutul cicatricial chiar într-un stadiu precoce.
  2. Biopsia pulmonară – reprezintă una dintre cele mai bune metode de a distinge pneumonia interstițială tipică de alte pneumonii interstițiale idiopatice.
  3. Radiografia toracică – este o metodă de imagistică medicală care nu prezintă specificitate în cazul FPI. Fiecare pacient bolnav prezintă o radiografie anormală la momentul diagnosticului.
  4. Bronhoscopia cu lavaj bronho-alveolar – se utilizează pentru excluderea altor diagnostice precum: tumorile, infecțiile, pneumonia eozinofilică. Lavajul se poate practica în cursul bronhoscopiei pentru a colecta celule ce vor fi examinate.
  5. Testul de 6 minute de mers – reprezintă un marker funcțional al capacității de efort fizic (6MWT – 6 minute walk test). De asemenea, este descris și precum un predictor al mortalității.
  6. Teste funcționale pulmonare – sunt realizate pentru identificarea tulburării ventilatorii de tip restrictiv și reducerea în capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon (DLco).

Mai multe detalii pot fi citite în acest articol.

Articole recomandate: