INFOGRAFIC. Exacerbarea acută – principala cauză de îngrijorare în rândul bolnavilor cu fibroză pulmonară idiopatică




Fibroza pulmonară idiopatică afectează 3 milioane de oameni la nivel global. Dintre aceștia, mai mult de 61% sunt îngrijorați că prezintă o exacerbare acută a bolii. 

Aproximativ 46% dintre decesele provocate de FPI sunt precedate de o exacerbare acută. Aceste exacerbări reprezintă, de altfel, principala cauză de deces în rândul bolnavilor. Mai mult decât atât, până la 14% dintre bolnavii cu FPI vor prezenta în decurs de un an o exacerbare acută a bolii, iar în decurs de 3 ani, 21%.

abonare

După o exacerbare acută, șansele de supraviețuire sunt foarte scăzute, uneori chiar mai puțin de 3 luni. Diagnosticarea corespunzătoare este mai mult decât necesară în cadrul acestei boli, mai ales că aproximativ 50% dintre pacienți sunt diagnosticați greșit.

Unele simptome prezentate de către pacienți (tusea, febra) sunt adesea confundate cu simptome ale gripei, motiv pentru care medicii pot recurge la un diagnostic greșit. Ceea ce face diferența însă, sunt simptomele precum respirația îngreunată, frecvența respiratorie crescută și cel mai important, ralurile crepitate de tip velcro.

Pentru a afla mai multe despre fibroza pulmonară idiopatică – boala de cauză necunoscută, pentru a cunoaște factorii de risc și cele mai importante terapii pentru această boală, accesați link-urile următoare: