IPF Academy 2019. INTERVIU. Prof. Dr. Michael Kreuter. Managementul fibrozei pulmonare idiopatice în 2019: provocări și perspective




Peste jumătate dintre pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică (FPI), o afecțiune cronică ireversibilă, se tem de o exacerbare a bolii. Un sondaj global a arătat impactul FPI asupra calității vieții pacienților, atât în ceea ce privește limitarea independenței în activitățile cotidiene, cât și la nivel psihologic, unde povara bolii se traduce prin stări de anxietate, teamă, nesiguranță și deznădejde.

Recent a avut loc la București IPF Academy 2019 (Academia de FPI), un eveniment cu caracter didactic-educațional, organizat de compania farmaceutică Boehringer Ingelheim. Evenimentul a reunit medici pneumologi, radiologi, dar și cu alte specializări, care au participat la prezentări și discuții interactive cu lideri de opinie recunoscuți la nivel mondial: Prof. Dr. Michael Kreuter, pneumolog, de la Translational Lung Research Center Heidelberg și Dr. Monika Eichinger, radiolog în cadrul National Center for Tumor Diseases Heidelberg.

abonare

Prof. Michael Kreuter a declarat în încheierea evenimentului IPF Academy 2019:

„Cred că a fost o zi foarte frumoasă, în care am văzut și învățat multe. În primul rând a fost frumos să cunosc și să discut cu oameni din altă țară, din România. Oamenii cred că noi suntem cei care învață persoanele cu care ne întâlnim, dar este vice-versa, noi învățăm atât de multe, învățăm despre sistemul de sănătate de aici și despre abordarea de aici. Ceea ce am învățat astăzi este că aveți doctori grozavi care știu cu adevărat să diagnosticheze și să trateze fibroza pulmonară interstițială”.

https://youtu.be/n6mEslpnc5w

  • Cum se compară abordarea fibrozei interstițiale pulmonare din Germania, cu cea din România?

Cred că una din cele mai importante învățături de azi, mai ales pentru colegii români, este nevoia diagnosticului multidisciplinar. Astfel ai o certitudine mai mare a diagnosticului, care îți permite să începi tratamentul. Am avut impresia că în România este nevoie de așa ceva și că acum se înțelege de ce discuțiile interdisciplinare sunt esențiale.

  • Cum ar trebui să colaboreze pneumologul și radiologul în managementul FPI?

Pneumologul trebuie să pună întrebările potrivite și să ofere informații clinice radiologului. Altfel am primi doar un feedback nefolositor. Dacă nu pui întrebările potrivite nu poți primi niciodată răspunsul potrivit. Sper că radiologii au învățat astăzi că depinde foarte mult de ei. Aceștia trebuie să știe că tratamentele diferă în funcție de diferitele subtipuri de boală interstițială pulmonară și de ce este esențial să ai un CT bun și o concluzie bună a ceea ce se vede pe CT. Toate acestea trebuie discutate de clinician, de radiolog și de anatomopatolog.

  • Care sunt principalele provocări în diagnosticul bolilor interstițiale pulmonare?

O mare provocare este să ai pe cineva cu experiență în citirea CT-urilor. De asemenea, să ai un aparat CT bun, un CT-multislice, cu secțiuni subțiri, fără substanță de contrast, pentru putea citi imaginea. O altă mare provocare este atunci când consideri că este necesară biopsierea. Cum obții piesa de biopsie? Biopsiere prin forceps, crio-biopsiere, biopsie chirurgicală, în funcție de experiența centrului. Și desigur, trebuie să ai un anatomopatolog care poate citi piesa. Aceasta este una din cele mai mari probleme cu care ne confruntăm.

  • Care sunt cele mai mari provocări în tratamentul FPI în 2019?

Să privim tratamentul general al bolilor pulmonare interstițiale. Ceea ce ar trebui să evităm este folosirea corticosteroizilor în doze mari pe o perioadă lungă de timp pentru că pot afecta viața pacienților cu FPI. Dacă ai un pacient cu FPI, discută cu acesta despre tratamentul precoce. Decizia ar trebui luată împreună cu acesta. Dacă este o boală reumatologică, trebuie discutat și cu reumatologul care este tratamentul potrivit.

  • Care este mesajul pentru persoanele din sistemul de sănătate despre lipsa accesului la mijloace diagnostice?

Cred că cu cât diagnostici mai sigur o boală cu atât este mai bun tratamentul. Se pot evita medicamente costisitoare prin folosirea tratamentului potrivit. În alte cazuri precum PFI, chiar dacă tratamentele sunt costisitoare, acestea pot salva multe vieți. Dacă ne uităm la spitalizări din cauze respiratorii sau la exacerbările acute, toate acestea sunt complicații asociate cu costuri foarte mari. Dacă acestea pot fi evitate prin medicație, aducem un plus în sistemul medical, pentru că scad costurile.

  • Care sunt perspectivele managementului FPI?

Dacă ne uităm la ce aveam în trecut, în ani 2000 nu aveam prea multe opțiuni. Apoi am început să avem tratamente. Acum am reușit să aterizăm pe lună: putem influența parcursul bolii, dar vedem totuși un declin al funcției pulmonare. Acum trebuie să ajungem pe Marte, trebuie să găsim tratamente noi. În primul rând trebuie să oprim aceste boli. Apoi, poate în următorul deceniu, trebuie să le vindecăm. Sunt destul că sigur că vom atinge acest țel, însă va dura. Dar știu că în cercetarea fundamentală și translațională suntem foarte avansați.

Din punctul de vedere al perspectivelor diagnostice, avem nevoie de o formă de biomarkeri, fie radiografici sau serici. Avem nevoie de ceva care să ne spună că un pacient va progresa rapid, sau că un pacient va fi stabil mai mulți ani, sau că acesta este un pacient la care ar trebui să fi atent la această complicație, și cum să abordăm acești pacienți. Deci avem nevoie un glob de cristal, avem nevoie de ceva care să ne spună care va fi prezentarea bolii la un anumit pacient pentru a putea personaliza tratamentul.

  • Ce mesaje doriți să le transmiteți doctorilor și pacienților?

Pentru doctori: fiți la fel de empatici ca astăzi, lucrați cu această boală pentru că veți învăța multe și veți vedea cum vă veți distra diagnosticând și tratând acești pacienți. Mesajul meu pentru pacienți este să puneți întrebările potrivite. Dacă aveți simptome, întrebați ce pot face împotriva lor, dacă aveți o deteriorare acută nu așteptați să se înrăutățească. Adresați-vă medicului de familie sau pneumologului pentru a elimina posibilitatea unei exacerbări acute.  

Citește și: