Lansare în România: Jardiance (empagliflozin), primul medicament care scade cu 38% riscul de deces din cauze cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Acces la inovație



Lansarea Jardiance (empagliflozin) în România a fost marcată printr-un eveniment organizat recent de Boehringer Ingelheim, la București, un simpozion care a implicat lideri de opinie și medici diabetologi din întreaga țară. Empagliflozin este primul medicament care demonstrează, conform studiilor clinice, nu doar un control glicemic foarte bun, ci și reducerea cu 38% a riscului de deces de cauză cardiovasculară, la pacienții diabetici cu boală cardiovasculară pre-existentă.

Evenimentul de lansare a Jardiance, București

„Fenomenul are o importanță deosebită pentru România. Medicamentul poate fi prescris și chiar recomandăm ca diabetologii să țină cont și de ghidul nou lansat și de faptul că acest medicament are un loc de bază în noile recomandări. Să nu uităm însă că tratamentul diabetului zaharat menționat în ghid presupune și o optimizare a stilului de viață, înseamnă o bună aderență la tratament, iar din partea medicilor, lipsa totală a inerției clinice, adică a acelei amânări a deciziei pe care o luăm legat de optimizarea tratamentului”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Mai jos puteți urmări un material cu Prof. Dr. Nicolae Hâncu pe acest subiect:

Invitatul surpriză al lansării a fost holograma unui cavaler din epoca medievală, gardianul pacienților cu diabet zaharat de tip doi. Cavalerul a transmis un mesaj foarte important clinicienilor:

abonare

„Folosiți medicație antidiabetică: statine, antihipertensive, anticoagulante. Cu toate acestea, în ciuda efortului depus, (pacienții) sunt, în continuare, vulnerabili în fața riscului cardiovascular. Firesc este ca pacienții să fie protejați de boala cardiovasculară (…). Acum aveți un nou aliat, puteți face mai mult decât oricând; începând chiar de acum”.

Tot cu ocazia simpozionului de lansare, Prof. Dr. Cristian Serafinceanu a explicat de ce empagliflozin reprezintă un mare avantaj pentru pacienții cu diabet zaharat de tip doi care au și complicații cardiovasculare, recomandând o abordare interdisciplinară în tratamentul acestei afecțiuni.

Mai jos puteți urmări un material cu Prof. Dr. Cristian Serafinceanu pe acest subiect:


Prof. Dr. Gabriela Radulian a explicat noutățile pe care le aduce noul ghid de tratament al diabetului, elaborat de American Diabetes Association și European Association for Study of Diabetes, care recunoaște valoarea terapiei cu empagliflozin. Conform acestui ghid, managementul bolii trebuie centrat pe pacient, ținându-se cont de asocierea diferitelor patologii, și în special patologia cardiovasculară:

„Este clar că mai mult ca oricând, în tratamentul diabetului zaharat există foarte multe molecule noi. Iar acest lucru înseamnă pentru noi, specialiștii în nutriție și boli metabolice, o permanentă provocare. Este foarte important să respectăm recomandările ghidurilor, dar în centrul atenției noastre trebuie să fie pacientul cu diabet zaharat. În aceste condiții și având numeroase opțiuni terapeutice, trebuie să realizăm un control metabolic cât mai bun. Și pornind de la această multitudine de molecule și mai ales ținând cont de rezultatele unor studii cu puternic impact cardiovascular este cât se poate de clar că noi avem posibilitatea acum să tratăm pacientul nostru cu diabet zaharat și risc cardiovascular, apelând la noile clase terapeutice”.

Mai jos puteți urmări un material cu Prof. Dr. Gabriela Radulian, pe acest subiect:

Despre Jardiance (empagliflozin):

Eficacitatea empagliflozin a fost demonstrată în cadrul studiului EMPA-REG OUTCOME, un studiu clinic, dublu-orb, randomizat, multicentric, care a inclus peste 7.000 de persoane din 42 de țări, pacienți cu diabet zaharat de tip 2 și risc înalt de evenimente cardiovasculare. Rezultatele din EMPA-REG OUTCOME au demonstrat:

  • reducere cu 14% a evenimentelor cardiovasculare
  • reducere cu 38% a riscului de deces de cauză cardiovasculară
  • reducere cu 32% a ratei generale de deces
  • reducerea cu 35% a spitalizărilor din cauza insuficienței cardiace

Efectul cardioprotector al Jardiance s-a observat la pacienții care suferă de diabet de mult timp, cu boală avansată și care au istoric îndelungat de afectare cardiovasculară. Rata deceselor de etiologie cardiovasculară a fost scăzută și atunci când empagliflozin a fost adăugat pe lista medicamentelor antidiabetice de linia întâi și a doua, ca metforminul sau sulfonilureea.

De asemenea, empagliflozin este primul medicament pentru tratarea diabetului care a avut efect semnificativ asupra menținerii funcție renale (exprimată prin rata de filtrare glomerulară – RFG), dar nu este singurul. Medicamentul reduce riscul de afectare renală cu 39% la bolnavii cu diabet zaharat și boală cardiovasculară. S-a demonstrat o reducere cu 55% a incidenței terapiei prin dializă la acești pacienți.

Empagliflozin este un inhibitor al co-transportorului de sodiu-glucoză (sodium glucose co-transporter-2 – SGLT-2). Efectul pozitiv asupra riscului cardiovascular se explică prin faptul că pe lângă glicozurie, medicamentul crește și excreția sodiului și determină diureză osmotică, ceea ce are ca rezultat scăderea încărcării cu fluide a sistemului circulator.

Citește și: