Rezultate slabe – Google renunță la dezvoltarea lentilelor de contact pentru măsurarea nivelului de glucoză

  • Medicina digitală



Unul dintre primele proiecte realizate de „Verily” a constat în atașarea unor senzori pe o lentilă de contact pentru a măsura nivelurile de glucoză la pacienții cu diabet zaharat, cu scopul de a avea o evidență asupra evoluției, involuției sau stagnării bolii. Scopul acestei inovații a fost acela de a transforma un obiect folosit pe scară largă în zilele noastre într-un dispozitiv medical de ultimă generație.

Însă, în urma evaluării rezultatelor, specialiștii au ajuns la concluzia că măsurătorile nu au o acuratețe suficient de bună pentru a fi luată în considerare, concentrația de glucoză prezentă în secreția lacrimală fiind diferită de cea prezentă în sânge. S-a demonstrat că interferența diverselor biomolecule din lichidul lacrimal nu poate indica o valoarea fiabilă a glucozei, motiv pentru care compania Google a renunțat la dezvoltarea acestor lentile, în ciuda faptului că au investit fonduri și timp considerabile în realizarea unui dispozitiv finit.

abonare

De-a lungul anilor, mulți oameni de știință au investigat diverse fluide biologice, cum ar fi lacrimile, în speranța că vor găsi o cale mai ușoară de monitorizare a glicemiei.

Inițial s-a realizat o lentilă de contact inteligentă capabilă să măsoare nivelul de glucoză cu ajutorul unui mic chip wireless și un senzor de glucoză miniaturizat, incorporate între două straturi de material din care sunt confecționate lentilele de contact moi.

Atașarea senzorilor pe lentila de contact
Sursă foto: googleblog.blogspot.com

„Dorim să îmbunătățim viața persoanelor cu diabet zaharat realizând metode de diagnosticare ieftine și discrete. Lucrăm împreună cu Dexcom pentru a dezvolta sisteme mici de monitorizarea continuă a glucozei, cu Onduo și cu Sanofi, pentru a simplifica viața persoanelor cu diabet zaharat de tip 2”, a declarat unul dintre autorii studiului.

În prezent, compania Google lucrează la o lentilă de contact inteligentă pentru presbiopie și o lentilă intraoculară inteligentă pentru îmbunătățirea vederii după operația de cataractă.

Diabetul zaharat afectează una din 19 persoane la nivel mondial. Această boală poate genera complicații atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, inclusiv leziuni ale ochilor, rinichilor, inimii și altor organe.

Citește și: