#EAS24. Nivelurile ridicate de lipoproteină(a) se asociază cu un risc crescut de boală cronică de rinichi

  • Cardiologie



Nivelurile ridicate de lipoproteină(a) sunt asociate cu un risc semnificativ crescut pentru boala cronică de rinichi, conform unui nou studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Ateroscleroză (EAS) 2024 desfășurat în Lyon, Franța.

Lipoproteina(a) este o particulă complexă formată dintr-o moleculă de colesterol LDL legată de o proteină specifică numită apolipoproteina(a). Nivelurile ridicate de Lp(a) în sânge sunt determinate în principal genetic și nu sunt influențate semnificativ de dieta sau de alți factori ai stilului de viață. Lp(a) este considerată un factor de risc pentru diverse afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, stenoza valvei aortice, boala arterială periferică și accidentul vascular cerebral ischemic.

abonare

Studiul prezent a folosit date colectate de la 108,439 de persoane din Danemarca. Cercetătorii au efectuat o serie de analize, printre care și calcularea ratei de filtrare glomerulară estimată (eGFR),  măsurarea nivelului de Lp(a) din sânge și genotiparea LPA. Acești pacienți au fost ulterior monitorizați prin intermediul registrelor naționale pentru a evalua rezultatele pe termen lung.

Rezultatele studiului au arătat că eGFR a scăzut odată cu creșterea valorilor Lp(a). S-a constatat că fiecare creștere cu 50 mg/dL a nivelurilor plasmatice de Lp(a) a fost asociată cu un risc cu 25%  mai mare pentru boala renală cronică.

Aceste descoperiri sugerează că nivelurile ridicate de Lp(a) pot juca un rol cauzal în dezvoltarea bolii renale cronice, contrazicând ipoteze anterioare conform cărora boala renală cronica ar cauza niveluri ridicate de Lp(a). Următorul pas al cercetării va fi identificarea persoanelor aflate la risc și dezvoltarea unor tratamente adecvate.

rinichi vezica urinara dr aratand spre o imagine a tractului genito-urinar
Image by Freepik

Nivelurile crescute de Lp(a) ar putea fi implicate în boala cronică de rinichi (CKD) prin mai multe mecanisme. În primul rând, Lp(a) contribuie la ateroscleroză, care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, frecventă printre pacienții cu CKD din cauza perturbărilor în metabolismul lipidic determinate de disfuncția renală. Mai mult, nivelurile ridicate de Lp(a) pot accelera progresia bolii renale prin stimularea acumulării de lipide în rinichi, ducând la deteriorare și scăderea funcției.

Lp(a) joacă, de asemenea, un rol în inflamație și stres oxidativ, procese cunoscute pentru exacerbarea atât a bolilor cardiovasculare, cât și a celor renale. Astfel, nivelurile de Lp(a) sunt considerate ca un indicator de prognostic la pacienții cu CKD pentru a evalua riscurile de complicații cardiovasculare și pentru a monitoriza progresia deteriorării renale. Deși tratamentele care vizează Lp(a) sunt încă în curs de dezvoltare, monitorizarea nivelurilor sale ar putea fi crucială în gestionarea eficientă a CKD.

Lipoproteina (a) este un factor de risc independent dovedit pentru bolile cardiovasculare și un biomarker care își demonstrează din ce în ce mai mult relevanța în practica medicală. Aproximativ 25% din populația generală are valori ale Lp(a) în intervalul cu risc aterogen. În prezent, ghidurile europene ESC/EAS recomandă măsurarea valorilor Lp(a) o dată în viața pentru a putea identifica persoanele cu risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică.

Citește și