STUDIU. Dispozitiv care permite măsurarea tensiunii arteriale printr-o metodă nouă, fără manșetă

  • Medicina digitală



O nouă tehnologie de monitorizare a tensiunii arteriale, care implică un smartphone cu o carcasă specială, începe să fie testată pentru evaluarea eficienței. Elementul inovativ al acestei tehnologii este faptul că nu implică existența manșetei caracteristice device-urilor standard de măsurare a tensiunii, însă poate replica funcția acesteia.

Hipertensiunea reprezintă un factor major de risc cardiovascular, care poate fi ușor ținut sub control printr-o monitorizare continuă și eficientă. Studiul condus de Ramakrishna Mukkamala și publicat în jurnalul Science Translational Medicine prezintă o nouă abordare în privința determinării rapide și precise a tensiunii arteriale.

abonare

„O tehnică de măsurare precisă a tensiunii arteriale este critică pentru a putea fi luate decizii sigure în managementul hipertensiunii” – afirmă Dr. Joseph Diamond, directorul departamentului de cardiologie nucleară, Long Island Jewish Medical Center, in New Hyde Park, N.Y

Echipa de cercetători a creat o carcasă de telefon mobil – prin tehnologia imprimării 3D – în interiorul căreia a incorporat un senzor optic așezat deasupra unui traductor de forță. În acest fel, determinarea tensiunii se va realiza fără să fie nevoie de o manșetă care să comprime artera, cum se găsește în cazul Omron HeartGuide, ceasul inteligent care așteaptă aprobarea FDA.

Modul de funcționare a device-ului este simplu: utilizatorul își plasează degetul în dreptul senzorului, iar acesta va permite măsurarea presiunii sângelui din degetul respectiv, în același mod în care o manșetă standard ar comprima artera brahială. Informațiile obținute în urma măsurării sunt transmise către aplicația de pe smartphone, care va converti datele primite într-o determinare exactă a tensiunii arteriale. Aceasta din urmă va fi afișată direct pe ecranul telefonului mobil.

Autorii studiului au confirmat că determinările device-ului au fost similare cu cele efectuate de către un aparat standard cu manșetă pentru braț și de un aparat cu manșetă pentru deget. Eficiența dispozitivului a fost testată pe 30 de participanți, descoperindu-se că aproximativ 90% dintre aceștia pot să-și poziționeze și să-și mențină degetul în mod corect pe senzorul carcasei și să primească rezultate consistente după una sau două încercări.

„Screeningul hipertensiunii pare să fie principala aplicație clinică a device-ului, în special în segmentul de vârstă 20-50 de ani, unde persoanele sunt adesea pricepute în ceea ce privește tehnologia și sunt conștiincioase în legătură cu starea lor de sănătate, iar suplimentar prezintă un risc pentru dezvoltarea timpurie a hipertensiunii.” – conform Michigan State University

Deși și-a dovedit eficiența și acuratețea în monitorizare, înainte de a deveni o metodă standard de investigare, device-ul trebuie să depășească o serie de teste.

Citește și: