Prima metodă de monitorizare a glicemiei fără înțepături. FDA a aprobat glucometrul FreeStyle Libre

  • Health literacyNoua tehnologie – FreeStyle® Libre s-a dovedit extrem de eficientă în monitorizarea nivelului glucozei din sânge în cazul pacienților diabetici adulți, eliminând înțepăturile clasice și nevoia dispozitivului de a fi calibrat prin înțeparea în deget. Aceste beneficii au constituit principalele motive pentru care FDA (Food and Drug Administration) a aprobat acest glucometru ca metodă oficială de monitorizare a glucozei la pacienții diabetici adulți, în America.

„Astăzi sărbătorim începutul unei noi perioade pentru persoanele cu diabet din Statele Unite – s-a sfârșit cu grija și teama asociate cu înțepăturile în deget, care au fost standardul în testarea glucozei pentru mai bine de 40 de ani”, a declarat Jared Watki, vicepreședinte al departamentului de Diabet, Abbott.

Sistemul a fost conceput astfel încât să fie accesibil financiar tuturor celor 30 de milioane de americani care suferă de diabet. Citirea se face cu ajutorul unui senzor care este purtat sus pe braț, pe partea inferioară, timp de maximum 10 zile.

abonare

Înlocuirea monitorizării clasice a glucozei din sânge cu noua metodă ușurează atât viața pacienților – fără înțepăturile de rutină și la un preț accesibil, comparativ cu alte dispozitive de acest fel – cât și a medicilor care îi supraveghează – aceștia pot prelua datele citite de către dispozitiv direct din sistemul acestuia.

Sursa foto: freestyle.de

Cu ajutorul FreeStyle Libre, pacienții pot:

  • Să își aplice singuri senzorul, care este de mărimea unei monezi;
  • Să înregistreze citiri ale nivelului glucozei în timp real;
  • Să identifice fluctuația nivelului glucozei (scăzută, medie, ridicată), prin citirea istoricului de 8 ore păstrat pe dispozitiv;
  • Să își poată citi nivelul glucozei chiar și îmbrăcați; pe de altă parte, senzorul este chiar rezistent la apă;
  • Să evite interfența cu acetaminofenul, un ingredient activ în aproximativ 500 de medicamente, care poate ridica în mod eronat nivelul glucozei din sânge.

Folosind metoda tradițională, unii pacienți trebuiau să se înțepe de până la 12 ori pe zi pentru a-și testa nivelul glucozei. Studiile au demonstrat că majoritatea persoanelor cu diabet se testau de mai puțin de 3 ori pe zi din cauza fricii de înțepături. Fără citiri concomitente ale nivelului glucozei, fluctuații importante ar putea fi omise, ducând la repercusiuni grave asupra sănătății pacientului.

Datele înregistrate cu ajutorul FreeStyle Libre sunt afișate într-un mod ușor de citit, prezentând fluctuațiile glucozei într-o zi. Acest mod de afișare poartă numele de Profil Glicemic Ambulatoriu (AGP). Cu ajutorul stocării AGP-ului înregistrat în fiecare zi, istoricul pacientului este mai ușor de citit, iar medicul poate administra tratament într-un mod eficient. Importanța AGP a fost recunoscută de către Asociația Americană de Endocrinologie Clinică, care a recomandat  ca acest mod de afișare să devină standard pentru toate glucometrele disponibile pe piață.

Două studii clinice publicate și experiența din viața reală de la mai bine de 50.000 de pacienți care au utilizat FreeStyle Libre au evidențiat că, în medie, o persoană își măsoară nivelul glucozei de 15 ori pe zi. Această frecvență a măsurării este benefică, pacienții având mai puține episoade hipo sau hiperglicemice.