Nu există dovezi care să asocieze utilizarea telefoanelor mobile cu riscul crescut de cancer cerebral sau leucemie

  • Medicina digitală



O meta-analiză solicitată de Organizația Mondială a Sănătății nu a identificat nicio asociere între utilizarea telefonului mobil și creșterea riscului de cancere cerebrale precum gliom, meningiom sau neurinom acustic, cancer hipofizar, cancer al glandelor salivare sau leucemie atât în rândul adulților cât și al copiilor. Rezultatele sunt publicate în jurnalul Environment International.

Au fost incluse 63 de studii observaționale realizate în 22 de țări, în perioada 1994-2022, cu scopul de a evalua modul în care expunerea la RF-EMF (câmpuri electromagnetice de radiofrecvență) influențează riscul dezvoltării anumitor tumori neoplazice, în rândul copiilor și adulților. Nu numai telefoanele mobile emit astfel de unde, ci și televizoarele, sistemele de monitorizare ale bebelușilor, radarele și multe alte dispozitive utilizate frecvent în viața de zi cu zi.

abonare

Lucrarea a adresat și riscul ocupațional de cancere cerebrale, în rândul celor care lucrează cu echipamente de transmisie, în turnurile de telefonie, operatori RMN etc, rezultatul fiind același: nu există asocieri între expunerea la RF-EMF și creșterea riscului acestor afecțiuni. Pe de altă parte, în cazul expunerii ocupaționale sunt mai multe variabile care trebuie luate în calcul, precum durata expunerii, sursa și intensitatea radiațiilor.

Utilizarea telefonului mobil nu se poate asocia cu riscul de cancer sau leucemie
Sursă foto: freepik.com

Nici când vine vorba despre expunerea copiilor la transmițătoare RF-EMF aflate în puncte fixe, precum antene sau turnuri de telefonie, nu s-au găsit dovezi care să indice asocierea cu creșterea riscului de leucemie sau tumori cerebrale pediatrice. Cu toate acestea, meta-analiza a inclus un număr mic de studii care adresa această conexiune în rândul copiilor și este nevoie de dovezi adiționale pentru a putea ajunge la o concluzie sigură. Expunerea adulților la transmițătoare RF-EMF aflate în puncte fixe nu a fost inclusă în meta-analiză din lipsa studiilor.

„Radiația este energie care circulă dintr-un punct în altul. Suntem expuși zilnic la unde radio de intensitate joasă. Însă faptul că folosim telefonul mobil atât de aproape de cap atunci când vorbim cu cineva, cu toate că expunerea la radiații este încă scăzută, tot este mai mare decât expunerea la alte tehnologii wireless pe care le folosim. Este de așteptat să ridice o serie de îngrijorări” – declară pentru The Guardian, prof Ken Karipidis, autorul principal al studiului.

În prezent, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) clasifică expunerea la radiații RF-EMF drept „potențial carcinogen” (clasa 2B), încadrare care nu a mai fost evaluată din 2011. Aceasta este categoria utilizată în momentul în care nu se poate elimina complet o potențială asociere între un factor și riscul pe care îl prezintă în apariția tumorilor neoplazice. În urma dovezilor obținute, grupul consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății a cerut reevaluarea clasificării expunerii la RF-EMF drept potențial carcinogenă.

Citește și: