STUDIU. Toate cazurile de cancere pediatrice ar trebui testate pentru mutații ereditare

  • Altfel despre CancerMulte detalii despre biologia cancerului pediatric rămân necunoscute din cauza rarității cancerului în copilărie. În domeniul geneticii cancerului, există o înțelegere limitată a modului în care modificările genetice moștenite pot contribui la formarea și creșterea tumorală. Pentru a putea face conexiuni între anumite mutații genetice și riscul de boală este nevoie de o mulțime de date, care până recent au fost în mare parte indisponibile pentru cancerele pediatrice.

Un studiu publicat recent în Nature Cancer demonstrează utilitatea testării genomice comprehensive în cancerele pediatrice pentru detectarea mutațiilor ereditare și arată limitarea criteriilor actuale pentru testare.

abonare

În prezent, teste precum MSK-IMPACT pot analiza tumorile pentru mutațiile a peste 500 de gene, dar pot realiza și analiza celulelor normale (germinale) ale pacienților. În cel mai mare studiu de acest tip de până acum, cercetătorii din cadrul programului pediatric de la Memorial Sloan Kettering, MSK Kids, au utilizat panelul NGS MSK-IMPACT  în cazul a 751 de copii cu tumori solide. 18% dintre aceștia prezentau mutații cu semnificație patologică la nivelul liniei germinale iar testarea s-a dovedit utilă atât în ceea ce privește optimizarea diagnosticului și tratamentului dar și realizarea screeningului în cascadă.

Lucrarea arată modul în care testarea genetică pentru cancerele pediatrice poate ajuta atât pacienții, cât și membrii familiei acestora, să înțeleagă mai bine riscul apariției cancerelor viitoare. Pe baza acestor informații, după caz, ei pot fi supuși măsurilor de screening și prevenție, sau informațiile pot fi folosite pentru planificare familială. Într-un număr relativ scăzut, dar tot mai mare de cazuri, aceste informații pot chiar ajuta la selectarea celui mai potrivit tratament pentru cancerul unui copil.

„Odată cu acest tip de test învățăm despre multe asocieri care nu erau cunoscute anterior și care ne lărgesc înțelegerea modului în care genele moștenite pot fi legate de o predispoziție la cancerele pediatrice”, a declarat consilierul genetic și autor al lucrării, Elise Fiala. „Sperăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la aceste conexiuni și la modul în care testarea acestor gene moștenite ar putea fi utilă din punct de vedere clinic”.

diagnostic cancer pediatric infografic who
Sursa foto: WHO

Actualizarea recomandărilor pentru screeningul genetic al cancerelor pediatrice

Pentru anumite tipuri de cancer la adulți, precum cancerul de sân și cancerul colorectal diagnosticate la adulții mai tineri, este bine stabilită importanța screeningului pacienților pentru mutațiile genelor BRCA1, BRCA2 și cele asociate sindromului Lynch, în special pentru persoanele care au antecedente familiale. Însă legăturile ereditare cu cancerele pediatrice au fost în mare parte nerecunoscute. În plus, recomandările prin care pacienții pediatrici ar trebui să fie examinați pentru mutații moștenite se bazează pe date limitate.

Acest studiu ne demonstrează cât de defectuoase sunt criteriile pe care le folosim în prezent pentru a stabili cine ar trebui să beneficieze de testare genetică”, consideră Dr. Michael Walsh, autorul principal al lucrării, care conduce cercetări pe tema genomicii cancerului pediatric moștenit.

La aproximativ jumătate dintre pacienții la care s-a identificat o predispoziție moștenită în cadrul studiului, nu s-ar fi realizat screening în mod uzual deoarece nu s-ar fi prezis detectarea unei mutații de predispoziție a cancerului. Aceste descoperiri au inclus mutații ale genelor BRCA, ale genelor asociate sindromului Lynch, genei TP53 (legată de sindromul Li-Fraumeni) și altor gene.

Valoarea testării genetice

În cazul cancerelor pediatrice cunoașterea mutațiilor moștenite care pot crește riscul de cancer are mai multe aplicații:

  • Testarea genetică poate ghida tratamentul. De exemplu, tumorile cauzate de genele asociate sindromului Lynch pot răspunde la imunoterapie – inhibitori ai punctelor de control. Însă aceste medicamente nu funcționează de obicei în cazurile de cancer pediatric. Așadar, cu excepția cazului în care este cunoscut faptul că un pacient are sindromul Lynch, imunoterapia nu ar fi luată în considerare.
  • Aflarea faptului că un copil prezintă o oncogenă moștenită poate veni și în ajutorul familiei. Părinții, frații și alte rude pot beneficia de teste genetice pentru a căuta aceeași mutație genetică. Dacă rezultatele sunt pozitive, acei membri ai familiei pot fi monitorizați mai atent pentru detecția precoce a unei posibile neoplazii sau pot lua în considerare măsuri preventive. Pentru familiile care intenționează să mai aibă alți copii, se poate lua în considerare fertilizarea in vitro și diagnosticul preimplantațional.
  • Testarea mutațiilor liniei germinale în cancerele pediatrice poate, de asemenea, ajuta cercetătorii să afle mai multe despre cauzele unora dintre aceste tipuri de cancer, care ar putea duce la noi metode de diagnostic și tratament. În lucrarea publicată, cercetătorii au oferit dovezi ale unei legături nerecunoscute anterior între gena CDKN2A și osteosarcom, cea mai frecventă formă de cancer osos la copii și adulții tineri.

Utilitatea screeningului genetic pentru supraviețuitorii cancerului pediatric

Cercetătorii au raportat că doar 31% dintre familiile cu copii despre care s-a descoperit că au moștenit mutații au optat și pentru testarea genetică a rudelor. Elise Fiala consideră că acest lucru nu este surprinzător, deoarece aceste familii trebuiau să facă mai întâi față situației unui copil tratat pentru cancer.

„Dar aceste descoperiri au implicații mult mai largi, nu doar pentru copiii diagnosticați cu cancer în fiecare an”, spune Dr. Walsh.

Consilierul genetic Elise Fiala a explicat că rezultatele studiului sunt importante nu numai pentru copiii tratați în prezent pentru cancer și pentru familiile lor, ci și pentru supraviețuitorii cancerului. Mulți oameni care au fost tratați pentru cancer în copilărie sunt acum la vârsta la care se gândesc să aibă copii. Ne-ar plăcea să vedem oameni care au antecedente de cancer și care planifică acum testarea familiilor lor, astfel încât să poată afla mai multe despre riscurile și opțiunile lor.

cancer paediatric spirant
Sursa foto: CHOC Children’s

Citește și: