STUDIU. O treime dintre cancere pot fi prevenite prin schimbarea și menținerea unui stil de viață sănătos

  • Health literacy



Începând din decembrie 2017, în România se discută altfel despre cancer, după lansarea campaniei „Să discutăm altfel despre cancer”, realizată de către Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu compania farmaceutică AbbVie. Inițiativa are ca scop principal schimbarea atitudinii și percepției în ceea ce privește cancerul, susținându-se de argumente științifice.

Mai mult de o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos. Cu cât societatea devine mai informată și mai pregătită în legătură cu posibilii factori de risc, cu metodele de prevenție, de diagnostic și de tratament, cu atât mai mult există șanse ca numărul cazurilor oncologice să se diminueze. Dezinformarea și lipsa de cunoaștere a elementelor de risc sunt punctele cheie care stau la baza unei populații muribunde.

abonare

Un astfel de exemplu provine din Australia, unde în anul 2013 s-au înregistrat 44.004 de decese cauzate de cancer. Dintre acestea, estimările au arătat că mai bine de 38% din numărul total de decese și 33% din numărul total de diagnostice ar fi putut fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

În urma acestor statistici, s-a efectuat un studiu pentru a surprinde factorii de risc care au stat la baza deceselor. Rezultatele cercetărilor au demonstrat faptul că toate aceste diagnostice și decese cauzate de cancer sunt atribuite în mod direct unui număr de 20 de factori de risc, încadrați în opt categorii de cauze de deces, factori ce pot fi modificați:

„Am demonstrat că un număr mare de cazuri de cancer pot, în teorie, să fie prevenite. Estimăm că aproximativ 16.700 de decese din cauza cancerului și 41.200 de cazuri de cancer ar putea fi prevenite în Australia în fiecare an, dacă expunerea oamenilor la cei 20 de factori de risc uzuali ar fi minimă sau păstrată în intervalul recomandat. Chiar și reducerile modeste ale acestor expuneri ar putea reprezenta o reducere în numărul deceselor premature datorate cancerului” – afirmă Louise Wilson, MEpi QIMR Berghofer Medical Research Institute and the University of Queensland, Brisbane.

Fumatul a fost principalul factor de risc care putea fi modificat și deci principala cauză asociată decesului prin cancer. Fumatul a fost responsabil de 23% din numărul total de decese. Acesta a fost urmat de către dietă, obezitate și infecții, categorii responsabile de 5% din numărul total de decese. În privința dietei, factorii de risc au inclus un aport scăzut de fructe, legume și fibre, precum și un aport crescut de carne roșie și procesată.

A cincea categorie a cauzelor de deces a fost consumul de alcool – responsabil de 2,4% din numărul total de decese. Un studiu publicat recent în revista Nature susține faptul că alcoolul provoacă modificări genetice ireversibile în ADN-ul celulelor stem și astfel crește riscul apariției cancerului. Mai multe detalii despre acesta pot fi găsite aici.

Alte categorii de factori de risc modificabili sunt: inactivitatea fizică – responsabilă de 0,8% din numărul total de decese, expunerea îndelungată la radiații UV – responsabilă de 3.2% din decese, precum și factorii hormonali și reproductivi – responsabili de 0,4% din decesele cauzate de cancer. În această ultimă categorie, printre elementele de risc se numără lipsa alăptării, utilizarea terapiei hormonale în menopauză și utilizarea combinațiilor de contraceptive orale.

Toate aceste cauze descrise au la bază factori de risc ce pot fi modificați sau ținuți sub control, între anumite limite de către fiecare persoană în parte. De asemenea, cei 20 de factori de risc au fost descriși pentru prima dată în anul 2010, când se estima că numai 1 caz de cancer din 3 poate fi atribuit acestora. 

Site-ul campaniei „Altfel despre cancer” poate fi accesat urmând link-ul: altfeldesprecancer.ro

Alte articole:

Lansarea campaniei „Să discutăm ALTFEL despre cancer”. ALTFEL despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul precis și tratamentul modern al bolii

#ASCO2017: STUDIU: Stilul de viată sănătos crește speranța de viată a bolnavilor de cancer colorectal

CE SPUN STUDIILE: despre dieta vegetariană