Ocrelizumab, primul tratament pentru scleroza multiplă rapid progresivă, aprobat în UE

  • Acces la inovație



Comisia Europeană a aprobat anticorpul monoclonal ocrelizumab, primul tratament pentru scleroza multiplă recurent remisivă și scleroza multiplă primar progresivă. Aprobarea ocrelizumab a avut la bază rezultatele unei serii de studii de fază III care au arătat superioritatea medicamentului în comparație cu tratamentele cu interferon.

Scleroza multiplă (SM) afectează aproximativ 700.000 de europeni, dintre care 96.000 se confruntă cu dizabilități majore cauzate de scleroza multiplă primar progresivă. Potrivit datelor Asociației de Scleroză Multiplă din România, aproximativ 10.000 de persoane suferă de SM în România. Odată cu aprobarea ocrelizumab în Uniunea Europeană, pacienții români vor putea avea acces la tratamentul inovator.

abonare

Ocrelizumab este un anticorp monoclonal care țintește un tip specific de celule B, asociate cu degradarea mielinei și a axonilor neuronilor. Procesul de degradare a celulelor nervoase poate duce la dizabilități în cazul persoanelor care suferă de scleroză multiplă. Medicamentul este administrat intravenos la fiecare 6 luni.

Comisia Europeană a motivat aprobarea ocrelizumab citând rezultatele a trei studii clinice de fază III, parte a programului ORCHESTRA, în cadrul cărora medicamentul a atins toate criteriile principale și secundare de evaluare. Un alt studiu de fază III, ORATORIO, a arătat că ocrelizumab este primul tratament care poate reduce progresul dizabilităților și efectele bolii asupra creierului.

De asemenea, studiile de fază III OPERA I și OPERA II au arătat superioritatea ocrelizumab, în comparație cu tratamentele cu interferon beta-1a. 80% dintre pacienții tratați cu ocrelizumab nu au suferit o recidivă și au beneficiat de o progresie mult mai lentă a bolii. După doi ani de tratament cu ocrelizumab, participanții la cele două studii au avut șanse cu 64% (OPERA I) și 89% (OPERA II) mai mari de a fi complet lipsiți de semne ale bolii (leziuni cerebrale, recidive sau înrăutățiri ale dizabilităților).

„Vestea că ocrelizumab a fost aprobat în UE este grozavă. Medicamentul are potențialul de a schimba modul în care abordăm și tratăm scleroza multiplă. Până acum, în lipsa unui tratament care să încetinească avansul bolii, persoanele cu scleroză multiplă primar progresivă erau forțate să renunțe la carierele lor și aveau nevoie de persoane care să le îngrijească. De asemenea, cei cu forme remisive de scleroză multiplă trebuiau să aleagă între siguranța lor și o viață productivă. Ocrelizumab se administrează o dată la fiecare 6 luni și nu necesită monitorizare detaliată, ceea ce sperăm că va permite oamenilor să ducă o viață normală, fără să se gândească zilnic la boala lor” – prof. Gavin Giovannoni, The London School of Medicine and Dentistry.

Ocrelizumab este deja aprobat în țări din America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu și Europa de Est. peste 30.000 de persoane au fost tratate folosind medicamentul până acum.

Puteți afla mai multe despre scleroza multiplă accesând videoclipul Asociației de Scleroză Multiplă din România:

Alte articole relevante:

Inovațiile care au schimbat perspectiva tratamentului în bolile neurologice

Ocrelizumab: noi date despre eficacitatea în controlul sclerozei multiple

CE SPUN STUDIILE: despre consumul de sare și starea de sănătate