OMS: Lista de medicamente esențiale 2017

  • Acces la inovație



30 de medicamente pentru adulți, 25 de medicamente pentru copii și noi specificații pentru 9 dintre medicamentele deja existente pe listă sunt îmbunătățirile aduse de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) listei de medicamente esențiale. Cu aceste noi adăugări, lista însumează nu mai puțin de 433 de medicamente utilizate în tratarea celor mai răspândite probleme de sănătate.

Noile prescripții se adresează atât administrării de antibiotice în cazul infecțiilor comune, cât și medicamentelor adăugate recent pentru tratarea infecțiilor cu HIV, hepatitei C, tuberculozei și leucemiei. LME (Lista de Medicamente Esențiale) a fost adoptată în numeroase țări pentru a facilita accesul la medicamente.

abonare

De-a lungul celor 40 de ani de când LME există, experții OMS au grupat antibioticele în trei categorii mari: Acces, Supraveghere și Rezervă, cu recomandări în privința folosirii fiecărei categorii. Antibioticele astfel clasate tratează doar 21 dintre infecțiile comune, însă OMS urmărește acoperirea unei game de afecțiuni mai largi prin noua listă.

Aceste îmbunătățiri aduse listei ar trebui să crească eficiența tratamentului, să reducă rezistența dezvoltată de bacterii la antibiotice și să sporească eficiența antibioticelor folosite ca ultimă linie de apărare atunci când pacientul nu mai răspunde la medicamentele standard care în mod normal l-ar fi tratat. Este încă un pas pe care OMS îl face în sprijinirea acțiunii împotriva multiplei rezistențe la antibiotice a populației, cauzată de administrarea necorespunzătoare a acestora.

OMS recomandă ca antibioticele din grupul Acces să fie disponibile oricând, ca primă linie de apărare împotriva infecțiilor comune. De exemplu, grupul include amoxicilina, un antibiotic folosit pentru tratarea pneumoniei și infecțiilor conexe.

Grupul Supraveghere include antibioticele recomandate ca prima sau a doua opțiune de tratament pentru un număr restrâns de infecții la care pot apărea complicații. De exemplu, folosirea ciprofloxacinei pentru a trata cistita (o infecție a tractului urinar) și infecțiile tractului respirator (sinuzite bacteriene sau bronșite bacteriene) ar trebui redusă drastic pentru a evita dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

Cel de-al treilea grup, Rezerva, include colistina și anumite cefalosporine care ar trebui administrate ca ultimă soluție de tratament și utilizate atunci când toate celelalte alternative au dat greș din cauza rezistenței bacteriene la o gamă variată de antibiotice.

Alte medicamente importante care au fost adăugate:

  • două medicamente (dasatinib și nilotinib) utilizate în tratarea leucemiei mieloide cronice devenită rezistentă la tratamentul standard. În studiile clinice, unul din doi pacienți care au luat aceste medicamente au ajuns la remisia completă a bolii;
  • sofosbuvir + velpatasivir, împreună ca prima combinație de terapie care tratează toate cele șase tipuri de hepatită C;
  • dolutegravir pentru tratarea infecției cu HIV;
  • profilaxie cu tenofovir sau în combinație cu emtricitabină ori lamivudină, pentru prevenirea infecției cu HIV;
  • delamanida pentru tratarea copiilor și adolescenților cu tuberculoză multi-rezistentă la tratament (MDR-TB) și clofazimină pentru copiii și adulții cu MDR-TB;
  • doze pentru copii ale combinației de isoniazidă, rifampicină, etambutol și pirazinamidă pentru tratarea tuberculozei pediatrice;
  • plasturi cu fentanil și metadonă pentru calmarea durerii pacienților care suferă de cancer.

Listele cu medicamente esențiale OMS le găsiți mai jos:

Lista cu medicamente esențiale

Lista cu medicamente esențiale pentru copii