În domeniul în continuă evoluție al tratamentului cancerului, testarea genomică devine o componentă esențială. Cercetătorii de la Genentech și Universitatea Stanford au publicat recent un studiu în Nature Communications, care evidențiază potențialul datelor genomice în îmbunătățirea îngrijirii cancerului. Prin analiza profilurilor genomice și istoricului tratamentelor pentru 78.287 de pacienți cu cancer din SUA, echipa a […]
Dr. Ana Maria Vasile 02 ianuarie 2025 Citit de 359 ori
Produsele alimentare prezentate cu un conținut adăugat de proteină au devenit din ce în ce mai populare printre consumatori, acestea fiind percepute adesea ca fiind benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în jurnalul ”Nutrients” a dezvăluit că multe dintre aceste produse pot avea componente care prezintă riscuri pentru sănătate. Analiza, realizată […]
Ruxandra Schitea 02 ianuarie 2025 Citit de 113 ori
O echipă de cercetători de la Mass General Brigham au testat capacitatea GPT-4 de a ajuta medicii în timpul examinărilor fizice de rutină, oferind recomandări în funcție de nevoile pacienților. Rezultatele obținute au fost publicate în Journal of Medical Artificial Intelligence. GPT-4 a obținut un scor mediu de 49,16 din 60 de puncte, generând recomandări […]
Dr. Ana Maria Vasile 31 decembrie 2024 Citit de 108 ori
Cancerul pancreatic este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cu rate ridicate de recurență chiar și după tratamentul chirurgical. În cadrul studiului AGITG DYNAMIC-Pancreas, publicat în ”Journal of Clinical Oncology”, a fost explorată utilizarea testării seriate a ADN-ului tumoral circulant (ctDNA) pentru a ghida deciziile terapeutice privind chimioterapia adjuvantă la […]
Dr. Monica Dugăeșescu 30 decembrie 2024 Citit de 213 ori
Utilizarea unor valori de referință personalizate, în comparaţie cu intervalele standard de referinţă, pentru parametrii hemogramei (CBC, complete blood count), analiză de sânge efectuată de rutină, ar putea îmbunătăți evaluările sănătății pacientului și diagnosticarea precoce a bolilor, încă din perioada când pacienții sunt aparent sănătoși, conform unui nou studiu publicat în Nature. Analiza retrospectivă a […]
Dr. Monica Dugăeșescu 28 decembrie 2024 Citit de 204 ori
Celulele adipoase ale persoanelor cu obezitate prezintă modificări epigenetice, care se menţin chiar şi după pierderea semnficativă în greutate, conducând la predispoziţia pentru îngrăşare, conform unor noi rezultate publicate în Nature. Înţelegerea acestor modificări persistente legate de memoria celulară a obezităţii poate să ghideze dezvoltarea de strategii ţintite care să asigure menţinerea greutăţii după slăbire. […]
Dr. Bianca Cucoș 23 decembrie 2024 Citit de 204 ori
Cercetări recente evidențiază o legătură semnificativă între creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani și un risc mai mare de cancer mamar, subliniind importanța gestionării greutății ca măsură de prevenție. Publicat în Cancer Biology & Medicine, oferă informații valoroase despre modul în care modificările greutății influențează riscul de cancer de sân, în special […]
San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024 a avut loc în perioada 10-13 decembrie 2024 și marchează cea de-a 47-a ediție, fiind cea mai mare reuniune globală dedicată cercetării cancerului de sân, cu peste 10.000 de participanți din 102 țări. Conceput pentru a încuraja colaborarea între clinicieni, cercetători și susținători ai pacienților, SABCS oferă perspective […]
Dr. Bianca Cucoș 16 decembrie 2024 Citit de 245 ori
Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în jurnalul internațional Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului […]
Cercetările recente subliniază importanța unei diete echilibrate în reducerea riscului de cancer gastrointestinal (GI), inclusiv cancer colorectal (CRC). Studiile realizate la Universitatea Flinders arată că o alimentație bazată pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate și grăsimi sănătoase poate reduce semnificativ riscurile de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Alimentele bogate în fibre susțin sănătatea […]