Consumul crescut de sare este asociat cu riscul de cancer gastric și în Europa, nu doar în țările asiatice, unde acest fenomen era deja cunoscut, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Medicală din Viena. Studiul, publicat recent în revista de specialitate „Gastric Cancer”, arată că persoanele care adaugă frecvent sare în mâncare au un risc […]
Dr. Monica Dugăeșescu 14 mai 2024 Citit de 129 ori
Peste o treime dintre cazurile de cancer pozitive pentru variante germinale patogene sau probabil patogene nu ar fi fost identificate printr-o abordare bazată pe ghidurile actuale. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în JCO Precision Oncology, care a evaluat fezabilitatea raportării rezultatelor secundare relevante clinic identificate prin cercetarea bazată pe secvenţierea ADN-ului germinal al pacienţilor […]
Dr. Iulia Andrei-Bitere 13 mai 2024 Citit de 133 ori
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Știrile săptămânii 6-12 mai 2024 Substanțele care dau aroma țigărilor electronice sunt periculoase pentru sănătate Substanțe potențial nocive se formează atunci când lichidele din dispozitivele de vaping […]
Modelul de învățare profundă (deep learning) WARN (Warning of Atrial fibRillatioN) reprezintă un sistem care poate prezice tranziția de la un ritm cardiac normal la fibrilație atrială, cu aproximativ 30 de minute înainte ca aceasta să apară, având o precizie de aproximativ 80%. Acest model a fost dezvoltat de cercetătorii de la Centrul Luxemburg pentru […]
Un studiu desfășurat la York University’s Faculty of Health arată cum luarea unei pauze de la folosirea social media chiar și pentru o săptămână, îmbunătățește considerabil stima de sine și imaginea corporală a femeilor tinere. Rezultatele au fost cu atât mai notabile cu cât persoanele erau mai susceptibile la internalizarea idealului de frumusețe care este […]
Durata vieții umane este influențată atât de factorii genetici, cât și de cei legați de stilul de viață. Deși longevitatea este asociată și cu o componentă genetică, aceasta poate fi afectată și de comportamente modificabile ale stilului de viață. Cu toate acestea, înțelegerea deplină a modului în care un stil de viață sănătos poate contracara […]
Dr. Iulia Andrei-Bitere 10 mai 2024 Citit de 303 ori
Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată este o afecțiune complexă asociată cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate în rândul pacienților obezi și cu diabet zaharat de tip 2. Studiul STEP-HfpEF DM, prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Cardiologie din 2024, a raportat o scădere semnificativă în greutate și îmbunătățire […]
Dr. Monica Dugăeșescu 10 mai 2024 Citit de 338 ori
Odată cu înaintarea în vârstă, expresia genelor lungi se reduce, aceste modificări fiind observate în multiple studii independente, pe diverse organisme, tipuri celulare şi boli asociate cu îmbătrânirea. Fenomenul sistematic este numit declin al transcripţiei dependent de lungimea genei (GLTD, gene-length-dependent transcription decline) şi ar putea contribui la îmbătrânire ca factor etiologic, conform unui review […]
Pe 25 aprilie, Parlamentul European a adoptat măsurile propuse de Comisia Europeană în ianuarie 2024, vizând îmbunătățirea disponibilității testelor de diagnostic in vitro (IVD) pentru pacienți și furnizorii de asistență medicală. Măsurile acordă mai mult timp pentru a lua în considerare posibile acțiuni de protejare a îngrijirii pacienților în cazurile în care anumite dispozitive sunt […]
Obezitatea împreună cu lipsa activității fizice constituie o problemă majoră de sănătate publică, mai ales în rândul adolescenților, având implicații serioase asupra riscului de a dezvolta afecțiuni netransmisibile cu potențial sever, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și anumite tipuri de cancere. Consumul de alimente ultraprocesate în timpul utilizării dispozitivelor electronice a devenit o […]