STUDIU. Plozasiran scade nivelul trigliceridelor cu peste 50% la pacienții cu hiperlipidemie mixtă

  • Medicina personalizatăPlozasiran, o terapie de tip ARN interferent mic (siRNA) cu acțiune țintită impotriva producției de apolipoproteină C3 (APOC3), poate scădea nivelul trigliceridelor plasmatice la pacienții cu hiperlipidemie mixtă, conform unui nou studiu publicat în The New England Journal of Medicine.

Hiperlipidemia mixtă este o afecțiune caracterizată de prezența unor valori crescute atât ale colesterolului, cât și ale trigliceridelor, ceea ce predispune la apariția aterosclerozei. APOC3 inhibă lipoprotein lipaza, o enzimă care descompune lipoproteinele bogate în trigliceride, crescând astfel nivelurile plasmatice ale trigliceridelor.

abonare

Reducerile raportate față de valoarea inițială a trigliceridelor plasmatice, la persoanele care au primit plozasiran, în comparaţie cu pacienții care au primit placebo, au fost următoarele:

  • 49,8 puncte procentuale pentru doza de 10 mg
  • 56 puncte procentuale pentru doza de 25 mg
  • 62,4 puncte procentuale pentru doza de 50 mg, administrată la 12 săptămâni
  • 44,2 puncte procentuale pentru doza de 50 mg, administrată la 24 de săptămâni

Nivelurile de APOC3 au prezentat, de asemenea, scăderi între 58-80% față de valoarea inițială, în comparație cu grupul care a primit placebo.

Studiul de fază IIb, randomizat, placebo controlat, derulat pe o durată de 48 de săptămâni, a inclus 353 de pacienți cu hiperlipidemie mixtă ( trigliceride între 150 mg/dL și 499 mg/dL și LDL-colesterol ≥70 mg/dL sau colesterol non-HDL ≥100 mg/dL). Aproximativ 60% dintre participanți au prezentat diabet și 92% au urmat terapie cu statine.

Pacienții au fost repartizați în patru cohorte. În primele trei cohorte, participanții au primit fie placebo, fie plozasiran injectabil subcutanat (10 mg, 25 mg sau 50 mg) în ziua 1 și după 12 săptămâni. Participanții din a patra cohortă au primit placebo sau plozasiran, doză de 50 mg, în ziua 1 și după 24 de săptămâni.

O reacție adversă constatată a fost reprezentată de creşterile glicemiei cu 12% și 7% la pacienții care au primit doze de 10 mg și 25 mg de plozasiran și cu 20% și 21% la pacienții care au primit 50 mg de plozasiran în dozele administrate la 12 și 14 de săptămâni, compartiv cu o creștere de 10% în grupul care a primit placebo. Creșterea glicemică ar fi putut fi asociată activității hepatice crescute. Acest efect advers, însă, poate fi tratat cu ușurință și nu ar trebui să minimizeze potențiale  beneficii ale terapiei cu plozasiran.

Citește și