Prof. Dr. John McMurray: „Dapagliflozin este primul medicament eficient în tratamentul insuficienței cardiace din ultimii 10 ani care acționează printr-un nou mecanism”

  • Health literacyDapagliflozin a fost dezvoltat ca un medicament antidiabetic, făcând parte din clasa inhibitorilor SGLT-2. Într-o sesiune plenară la Congresul European de Cardiologie au fost prezentate rezultatele studiului DAPA-HF care arată că dapagliflozin a determinat o reducere de 26% a ratei de mortalitate și spitalizărilor la pacienții cu insuficiență cardiacă și fracție de ejecție scăzută.

Momentul care anunța o schimbare de practică a fost compararea rezultatelor pentru pacienți cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 și fără DZ. Medicamentul aduce beneficii inclusiv pentru pacienții fără diabet zaharat de tip 2, ceea ce anunță o nouă eră în cardiologie.

abonare

În cadrul unui eveniment satelit ESC 2019, Prof. Dr. John McMurray, autorul principal al studiului, Director al Departamentului de Cardiologie în cadrul Universității din Glasgow, a discutat rezultatele studiului DAPA-HF, probabil cel mai așteptat studiu al anului în domeniu.

Simpozion AstraZeneca dedicat studiului DAPA-HF
Prezentarea profesorului McMurray în cadrul simpozionului organizat de AstraZeneca

În ultimii ani, inhibitorii SGLT-2 au demonstrat reducerea riscului dezvoltării insuficienței cardiace la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Studiul DAPA-HF a evaluat dacă acest medicament oferă beneficii si la cei cu IC (insuficiență cardiacă) deja existentă, chiar și la pacienții fără diabet.

În cazul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție scăzută, ghidurile actuale recomandă 3 clase de medicamente. Conform experților care au comentat rezultatele studiului, inhibitorii SGLT2 ar putea fi a patra.

Studiul a înrolat 4744 de pacienți din 20 de țări, care au primit fie dapagliflozin, 10 mg pe zi, fie placebo. Dapagliflozin a fost administrat pe lângă medicația standard. Doar 42% dintre cei incluși în studiu aveau diabet. Rezultatele au demonstrat că dapagliflozin determină:

  • O reducere cu 26% a obiectivului primar compozit – mortalitatea de cauză cardiovasculară și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă;
  • Reducerea cu 18% a mortalității de cauză cardiovasculară;
  • Reducere cu 30% a spitalizării pentru insuficiență cardiacă;
  • Ameliorarea simptomatologiei, conform scorurilor obținute de pacienți prin evaluarea cu ajutorul chestionarului KCCQ (Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire).

„Un cardiolog are trei obiective atunci când tratează pacienții cu insuficiență cardiacă: ameliorarea simptomelor pacientului, reducerea ratelor de spitalizare și creșterea supraviețuirii. Dapagliflozin se adresează tuturor acestor obiective”Prof. John McMurray.

Prezentarea studiului DAPA HF
Studiul DAPA-HF a fost în prim plan la ESC 2019. Cu greu se găsea un loc în fața monitoarelor amplasate pe holurile centrului de congres

Profilul de siguranță

Evenimente adverse legate de disfuncția renală s-au raportat la 6,5% dintre cei care au primit dapagliflozin și la 7,2% în grupul placebo. Cazurile severe de hipoglicemie și amputații de membre inferioare nu au fost frecvente și au apărut cu rate similare în ambele grupuri.

„Întotdeauna trebuie să punem în balanță eficacitatea și profilul de siguranță. Suntem cardiologi, iar efectele adverse precum depleția volemică, amețeala, declinul funcției renale sunt aspecte pe care le luăm în considerare atunci când tratăm pacienți cu IC. Majoritatea opțiunilor disponibile determină astfel de reacții adverse. Evenimentele adverse severe sunt mai puține în grupul tratat cu dapagliflozin”– Prof. John McMurray.

Dapagliflozin (Forxiga) face parte din noua generație de antidiabetice, cea a inhibitorilor cotransportorului de sodiu și glucoză (SGLT2). Aceștia acționează la nivel renal prin scăderea reabsorbției glucozei din urină, ducând astfel la scăderea glicemiei.

„Primul nou tratament din ultimii 5 ani pentru insuficiența cardiacă ce a demonstrat o reducere a mortalitații”

Dapagliflozin este deja aprobat cu indicație în diabetul zaharat de tip 2. Dacă FDA aprobă o nouă indicație pentru dapagliflozin, vom asista la o schimbare importantă în cardiologie. Medicamentul va putea fi administrat pentru tratamentul insuficienței cardiace.

Și alți inhibitori SGLT-2 sunt aprobați pentru tratamentul DZ tip 2. Empagliflozin are o indicație de reducere a mortalității cardiovasculare la pacienții cu diabet și boala aterosclerotică. Canagliflozin reduce evenimentele cardiovasculare majore. Există o diferență semnificativă între o indicație a unui medicament pentru o boală cardiovasculară la pacienții cu diabet de tip 2 și o indicație care se aplică pacienților fără diabet.

„Patru studii din ultimii 10 ani sunt considerate revoluționare în ceea ce privește insuficiența cardiacă. DAPA-HF este unul dintre acestea. Dapagliflozin este primul nou tratament din ultimii 5 ani pentru insuficiența cardiacă ce a demonstrat o reducere a mortalitații. Mai mult decât atât, este primul tratament din ultimii 10 ani care aduce beneficii pacienților cu insuficiență cardiacă acționând printr-un mecanism complet diferit”– Prof. John McMurray.

Dapagliflozin aduce beneficii suplimentare când este adăugat la tratamentul standard

Prof. McMurray a atras atenția asupra faptului că dapagliflozin a fost administrat pe lângă tratamentele standard care includ IECA, blocanții receptorilor pentru angiotensină, sacubitril/valsartan, beta-blocante și antagoniștii receptorilor pentru mineralocorticoizi.

O analiză a studiului a evaluat chiar subgrupul de pacienți care au primit sacubitril/valsartan, cea mai recentă combinație care și-a dovedit eficiența în ultimii ani în tratamentul IC, reducând mortalitatea. Prof. McMurray a explicat că atât pacienții care primeau sacubitril/valsartan, cât și cei care nu primeau au înregistrat beneficii în urma adăugării tratamentului cu dapagliflozin. Inhibitorii SGLT-2 și medicamentele din categoria ARNi (Angiotensin Receptor-Neprilysin Inhibitors) funcționează prin mecanisme diferite, astfel încât efectele sunt complementare.

„Rezultatele arată o abordare nouă pentru managementul pacienților cu IC. Majoritatea tratamentelor standard, precum beta-blocantele sau sartanii funcționeză prin mecanisme neuromorale. În acest caz, efectul este aditiv față de terapiile standard. Este tot ceea ce ne dorim de la un medicament pentru insuficiență cardică. A demonstrat beneficii și atunci când l-am adăugat terapiei standard cu sacubitril/valsartan”.

„Este timpul să nu mai disputăm cui revine responsabilitatea în tratarea pacienților cu diabet”

Pacienții cu DZ sunt tratați astăzi în cadrul mai multor specialități, precum medicină internă, endocrinologie sau medicina de familie. Insuficiența cardiacă intră însă în atribuțiile specialiștilor cardiologi. Rezultatele studiului DAPA-HF nu anunță doar o nouă opțiune terapeutică pentru insuficiența cardiacă, ci aduce schimbări în practica medicală.

Există un imperativ pentru ca medicii cardiologi să se implice în managementul pacienților diabetici, pentru că noii agenți terapeutici reduc complicațiile și mortalitatea de cauză cardiovasculară. Prevenția evenimentelor cardiovasculare trebuie să fie scopul tratamentului pentru diabet, alături de controlul glicemic.

Dr. Mikhail Kosiborod, cardiolog în cadrul Saint Luke’s Mid America Heart Institute și profesor la Universitatea din Missouri, Kansas City, a comentat rezultatele studiului DAPA-HF în cadrul simpozionului. Acesta a atras atenția asupra abordării „fragmentate” în managementul diabetului zaharat.  Adesea, în practică, fiecare specialist se adresează unei singure probleme.

Dr. Mikhail Kosiborod comenteaza studiului DAPA-HF
Dr. Mikhil Kosiborod, Sursa foto – American Heart Association

Acesta a explicat beneficiile abordării integrative a pacienților cu diabet. Prof. Kosiborod este și directorul unui centru comprehenisv din Kansas City dedicat pacienților cu diabet și BCV, Cardio Metabolic Center of Excellence și a împărtășit experiența sa în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat:

E timpul să nu mai disputăm cui revine responsabilitatea în tratarea pacienților cu diabet. În cazul acesta, este responsabilitatea tuturor. Implementarea unei astfel de abordări este dificilă. De 9 luni am creat în Kansas City un centru dedicat pacienților cu diabet zaharat și boli cardiovasculare. Aici sunt tratați pacienți la risc înalt, deoarece îngrijirea acestora necesită resurse speciale. Avem personal medical supraspecializat și oferim o abordare comprehensivă. Avem ca principale obiective prevenirea și tratarea complicațiilor cardiovasculare și renale”.

Citește și: