AUDIO. Ascultă RaportuldeGarda.ro la Radio România Cultural (ediția II – 10 octombrie)

  • Health literacy



A doua ediție a segmentului RaportuldeGarda.ro, din cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite” de pe Radio România Cultural, a avut loc pe data de 10 octombrie. Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a discutat despre principalele știri care au marcat domeniul medical în această săptămână. 

Ascultă mai jos întreaga emisiune pe contul de Soundcloud RaportuldeGarda.ro

Ascultă Radio România Cultural în fiecare marți, începând cu ora 13:20 pentru a fi la curent cu cele mai importante evenimente din lumea medicală, prezentate de RaportuldeGarda.ro. În continuare, o prezentare pe scurt a știrilor discutate:

abonare

Ziua Mondială a Sănătății Mintale: Impactul tulburărilor psihice la locul de muncă

Bolile mintale ar putea determina 50 de milioane de ani de muncă pierduți până în 2030. Economia globală trebuie să suporte 1 trilion de dolari în fiecare an din această cauză, conform datelor WHO (World Health Organization).  La nivelul Uniunii Europene acest cost ajunge la 140 bilioane de dolari. 6 dintre cele 20 de țări cu cele mai mari rate de suicid din lume sunt în Europa.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2017, marcată pe 10 octombrie, are ca temă sănătate mintală la locul de muncă. Majoritatea persoanelor care suferă de afecțiuni psihiatrice se află la o vârstă la care ar trebui să fie activi, însă boli precum depresia și anxietatea determină scăderea productivității și chiar incapacitatea de muncă.

Subiecte principale:

  • Cum influențează mediul de lucru sănătatea mintală a angajaților?
  • Ce măsuri pot fi luate pentru asigurarea sănătății mintale la locul de muncă ?
  • Situația bolilor mintale în România. 2 din 3 români au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale

CE SPUN STUDIILE: despre efectele mariajului asupra stării de sănătate

Mariajul reprezintă un pas important în viața fiecăruia, unul care de obicei aduce cu sine schimbări majore în stilul nostru de viață. Așadar, ne poate ajuta mariajul să trăim mai mult și mai sănătos? La ce riscuri se supun persoanele necăsătorite? Care sunt principalii „beneficiari” de pe urma căsniciei?

Informații cheie:

  • Bărbații căsătoriți au o rată de mortalitate din cauze cardiovasculare cu 46% mai scăzută decât cei necăsătoriți
  • Stresul marital poate avea efecte nocive asupra sănătății bărbaților
  • Persoanele căsătorite descoperă cancerul în stadii mai puțin avansate și au o aderență mai bună la tratament
  • Căsătoria este asociată cu menținerea capacităților cognitive la vârste înaintate și cu reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer
  • Din punct de vedere al sănătății, bărbații beneficiază mai mult decât femeile de pe urma căsătoriei

La raportuldegarda.ro, ne-am propus să explorăm efectele mariajului asupra sănătății, documentând studiile care tratează acest subiect. Acesta este primul articol dintr-o nouă serie denumită „Ce spun studiile”.

Premiul Nobel pentru Chimie 2017: microscopia crio-electronică, descoperirea care a ajutat la înțelegerea rezistenței la antibiotice și la descifrarea virusului Zika

Laureații Premiului Nobel pentru Chimie de anul acesta sunt Jacques Dubochet, (Universitatea din Lausanne, Elveția), Joachim Frank (Universitatea Columbia, SUA) și Richard Henderson (Laboratorul de Biologie Moleculară, Cambridge, Regatul Unit), pentru dezvoltarea microscopiei crio-electronice, tehnologie care a revoluționat domeniul biochimiei și industria farmaceutică. Cele mai notabile utilizări ale acestei tehnologii din ultimii ani au fost studierea proteinelor responsabile pentru rezistența la antibiotice și a virusului Zika.

Înainte ca Dubochet, Frank și Henderson să contribuie la dezvoltarea acestei tehnologii, utilitatea microscoapelor electronice în domeniul biologiei moleculare era limitată. Astfel, cercetătorii erau nevoiți să folosească microscoape tradiționale, limitate din punct de vedere al factorului de mărire disponibil. Astăzi, microscoapele crio-electronice permit înghețarea biomoleculelor în timp ce acestea se deplasează, pentru a putea studia funcționarea proceselor bio-chimice complexe care au loc în organism.

Apple, Fitbit, Johnson & Johnson, Roche și Samsung – selectate de FDA pentru proiectul-pilot de reglementare în medicina digitală

Noul program FDA urmărește reglementarea device-urilor medicale capabile să obțină date semnificative despre pacienți, date care să ajute în prevenția, diagnosticul sau tratamentul diferitelor afecțiuni. Întregul concept de medicină tradițională va fi revoluționat, în contextul în care oportunitățile oferite de aceste device-uri vor ajuta nu numai pacientul în sine, ci și întregul sistem de sănătate.

FDA a lansat în această vară programul pilot Pre-cert, program care face parte din proiectul agenției numit Digital Health Innovation Action Plan. Acest plan de acțiune descrie viziunea FDA în legătură cu inovația în aplicarea tehnologiei digitale în domeniul sănătății.

„Trebuie să modernizăm cadrul de reglementare, în așa fel încât să se potrivească acestui tip de inovație pe care o evaluăm și să poată ajuta la dezvoltarea tehnologiei. În același timp, ne asigurăm că persoanele au acces la device-uri medicale de înaltă calitate, sigure și eficiente” – Dr. Scott Gottlieb, U.S. FDA Commissioner

Ediția I (3 octombrie 2017) poate fi urmărită aici.