STUDIU. Răspunsul imun la infecția cu Citomegalovirus ar putea contribui la încetinirea proceselor de îmbătrânire

  • Prevenție



Virusurile sunt cunoscute drept agenți patogeni, având capacitatea de a cauza boli prin infectarea organismului uman și folosirea mecanismelor celulare de a se replica și a elibera noi particule infecțioase. Cu toate acestea, nu toate virusurile sunt patogene. Tot mai multe studii demonstrează varietatea de tipuri virale care există în mediu, de la cele care pot infecta și distruge bacterii (bacteriofagii), de exemplu, până la cele care pot combate alte virusuri.

Un studiu realizat de Massachusetts General Hospital și publicat în Cell arată modul în care o infecție virală poate avea un efect benefic în combaterea fenomenelor de îmbătrânire. Citomegalovirusul (CMV), un tip de Herpesvirus care produce infecții latente în organismul uman, determină un răspuns imun care contribuie și la eliminarea celulelor îmbătrânite.

abonare

Celulele senescente, care și-au pierdut capacitatea de diviziune, dar care nu mor, se pot acumula în organism de-a lungul timpului și întrețin inflamația cronică, mecanism care contribuie la afecțiuni precum cancerul și tulburările degenerative. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, anumite celule imune (limfocite T CD4+) sunt responsabile de împiedicarea acumulării de celule senescente.

Pentru noul studiu au fost analizate probe de țesut cutanat de la persoane tinere și de la vârstnici, identificându-se un număr mai are de celule senescente la cei din urmă. Cu toate acestea, numărul de celule îmbătrânite nu a crescut pe măsură ce oamenii au înaintat în vârstă, ceea ce a sugerat că există mecanisme care le controlează evoluția. Cu cât era mai mare numărul de limfocite T CD4+ în probele din pielea persoanelor vârstnice, cu atât erau mai reduse celulele senescente. Celulele îmbătrânite din piele exprimă o proteină (un antigen), produs de CMV, prin care sunt recunoscute și devin ținte pentru limfocitele T CD4+.

Fibroblaste CMV
Creșterea numărului de limfocite T CD4+ citotoxice s-a asociat semnificativ cu reducerea fibroblastelor senescente în țesutul cutanat, la persoanele vârstnice. Fibroblastele senescente exprimă molecule HLA-II și HCMV-gb (human cytomegalovirus glycoprotein B), devenind ținte directe pentru limfocitele T citotoxice Sursa foto – Cell

Rezultatele ar putea fi relevante pentru noi descoperiri în materie de tratamente care împiedică procesele de îmbătrânire. Răspunsul imun la CMV poate fi direcționat în strategii pentru eliminarea celulelor senescente asociate cu boli precum cancerul, procesele fibrotice, bolile degenerative și pentru multiple aplicații în dermatologia cosmetică.

Odată cu înaintarea în vârstă, fiecare persoană devine purtătoare a unor infecții virale latente și ia contact cu multiple tipuri de agenți infecțioși, care interacționează cu sistemul imun de-a lungul anilor. Citomegalovirusul este cunoscut pentru capacitatea de a recruta un număr mare de limfocite T și a evita răspunsurile imune, determinând infecții care persistă în timp. Cea mai mare parte din populație se infectează până la vârsta de 40 de ani, ceea ce înseamnă că toți vârstnicii prezintă virusul. Acest fenomen conduce la o acumulare a limfocitelor T specifice pentru CMV timp de decenii, cu efecte mult mai complexe asupra organismului uman decât se credea anterior, putând avea efecte atât negative, cât și benefice asupra gazdei, în funcție de mai mulți factori.

Citește și