STUDIU. Durata optimă a chimioterapiei adjuvante la pacienții cu cancer de colon în stadiul II poate fi determinată prin biopsie lichidă
Un studiu recent, publicat în Nature Medicine, a evaluat eficiența biopsiei lichide bazate pe ADN tumoral circulant (ctDNA) în ghidarea deciziilor terapeutice pentru pacienții cu cancer de colon operat. Studiul DYNAMIC a inclus 455 de pacienți care au fost tratați chirurgical pentru îndepărtarea tumorii, fiind ulterior repartizați aleatoriu în două grupuri: unul în care necesitatea chimioterapiei a fost determinată printr-o biopsie lichidă și altul în care decizia terapeutică a fost luată pe baza criteriilor standard de urmărire.
Biopsia lichidă, o procedură asemănătoare unei analize de sânge obișnuite, permite detectarea fragmentelor de ctDNA, ceea ce indică prezența celulelor tumorale reziduale după îndepărtarea tumorii primare. Studiul a relevat că doar 15% dintre pacienții care au fost evaluați prin biopsie lichidă au necesitat chimioterapie, comparativ cu 28% dintre cei tratați conform criteriilor standard stabilite de medic.
Analiza datelor pe o perioadă de cinci ani a demonstrat că, în ciuda reducerii utilizării chimioterapiei în grupul ghidat prin ctDNA, rezultatele privind supraviețuirea au fost similare între cele două grupuri. Supraviețuirea globală la cinci ani a fost de 93,8% în grupul ghidat de biopsia lichidă și de 93,3% în grupul tratat conform abordării standard. De asemenea, supraviețuirea fără recurență a fost de 88% și, respectiv, 87%.

„După cinci ani, în ciuda utilizării reduse a chimioterapiei la pacienții care au beneficiat de biopsii lichide, rezultatele privind supraviețuirea în ambele grupuri sunt practic identice. Aceasta este o confirmare suplimentară că biopsiile lichide bazate pe ctDNA reprezintă o metodă adecvată de ghidare a tratamentului pentru acești pacienți, permițând multora să evite chimioterapia și toxicitățile potențiale, precum și alte efecte negative asupra sănătății”, a declarat profesorul Jeanne Tie, autorul principal al studiului și oncolog specializat în cancer de colon la Peter Mac, Australia, într-un articol publicat în Health in Europe.
Aceste rezultate consolidează rolul ctDNA în medicina de precizie, demonstrând că utilizarea testelor minim invazive poate optimiza tratamentele oncologice și poate reduce impactul negativ al terapiilor agresive asupra pacienților.
Citește și:
- STUDIU. Cancerul de colon ar putea fi tratat în stadii incipiente prin țintirea unei gene implicate în răspunsul imun
- STUDIU. O dietă echilibrată, bogată în fibre și grăsimi nesaturate, poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal
- STUDIU. Biopsia lichidă ar putea permite detectarea precoce a cancerelor gastrointestinale, înainte de apariția simptomelor