Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre noile recomandări UE pentru screening în cancer colorectal

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 24 octombrie 2023 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat cele mai recente noutăți din domeniul medical publicate pe Raportuldegardă.ro. Puteți asculta emisiunea live, în fiecare marți, ora 14:00.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

„Vorbim despre o autorizare din partea FDA, ceea ce reprezintă o certificare pentru acest test care implică un panel de gene a căror analiză este în măsură să identifice riscul de cancere ereditare. Este un subiect extrem de important deoarece noi știm că aproximativ 10% dintre pacienții diagnosticați cu cancer prezintă mutații la nivelul unor gene care sunt asociate, conform studiilor, cu cancere ereditare. Pare că, în ultima vreme, sunt dovezi din ce în ce mai multe care plasează riscul de a dezvolta cancerul la nivel ereditar mult mai mult decât poate am fi știut până acum. Aceasta este o ipoteză care va fi sau nu validată în anii care urmează.

abonare

Testul se referă, în primul rând, la mai multe gene. Știm că, în mod tradițional, există cancere ereditare de sân sau cancerul ovarian, de exemplu, în apariția cărora sunt implicate genele BRCA 1 și 2. Pe lângă acestea, au mai fost identificate și alte gene care joacă un rol în creșterea riscului de cancer de sân, ovarian sau de prostată. De asemenea, sindromul Lynch este o formă ereditară de cancer colorectal și este foarte importantă testarea pentru genele asociate acestuia, pentru a diferenția între acesta și celelalte tipuri de cancer colorectal, sindromul Lynch beneficiind și de o conduită preventivă și de tratament diferite și implicit mai eficiente.

De aceea este atât de important ca aceste informații să poată fi extrase dintr-o probă de sânge, să fie certificate prin prisma calității. Odată ce acest test va fi folosit pe scară mai mare este important modul în care rezultatele acestuia vor fi comunicate către persoanele respective. Vorbim despre persoane considerate sănătoase, dar care în baza rezultatelor unui astfel de test ar putea fi considerate la risc. Discuția despre acest risc reprezintă o componentă la fel de importantă cum este componenta de laborator în sine.”

„Aceste recomandări vin după mai bine de 20 de ani de la precedentele recomandări. În acest timp s-au acumulat și alte dovezi științifice și vom vorbi în săptămânile următoare despre câte o astfel de recomandare. Astăzi vorbim despre recomandările pentru screening-ul în cancerul colorectal. Practic, se definește mult mai clar acum care sunt persoanele care ar trebui să intre într-un program de screening, care este metoda și ce anume trebuie făcut după aceea. Vârsta considerată optimă pentru programele de screening este între 50 și 74 de ani. Screening-ul se realizează prin testul FIT, un test cu destul de multă notorietate și în România unde, în anumite regiuni, sunt derulate programe de screening pentru cancerul colorectal.

Testul FIT încearcă să pună în evidență dacă există sângerări oculte la nivelul tubului digestiv, sângerări care apar odată cu scaunul. Este un test neinvaziv, proba se poate colecta acasă și în funcție de rezultat, dacă testul este pozitiv indicația este de a face o colonoscopie sau o endoscopie, depinde de sursa sângerării dacă este în tractul digestiv inferior sau superior, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Acesta este parcursul pe care trebuie să-l avem în vedere dacă vorbim despre cancerul colorectal.

Legând cu informația anterioară remarcăm că nu există referiri aici la testarea pentru sindromul Lynch. Ar fi două aspecte aici – în mod clar în acest traseu, în cazul în care testul FIT este pozitiv se face endoscopie sau colonoscopie; să spunem că este pozitiv, în această situație se poate indica și testarea pentru sindromul Lynch. Cred că ceea ce ar deveni mai interesant dar nu este parte din aceste recomandări pentru screening este ca pe baza istoriei personale antecedente ale unei persoane, acea persoană să poată beneficia mai devreme de 50 de ani de testarea pentru sindromul Lynch. În situația în care la părinți, la bunici apare o formă de cancer colorectal la vârste tinere, aceasta este una dintre caracteristicile sindromului Lynch și care ar trebui să califice descendenții persoanei respective să se testeze în scop preventiv.”

„Compușii vin, de fapt, din substratul folosit pentru gătit, nu din alimente în sine. Se acordă puțină atenție acestui aspect și cu atât mai mult este important din punct de vedere profesional. Sunt multe categorii expuse, cei care lucrează în bucătărie, în servicii de catering, după cum există și e destul de răspândită și în România această modalitate de preparare a mâncării.

Sunt recomandări dincolo de știrea despre care vorbim, ale Codului Împotriva Cancerului, dezvoltat de IARC pentru America de Sud și lansat săptămâna trecută. Acest cod introduce pentru prima dată elemente care se referă la aerosoli sau la compușii chimici rezultați în urma preparării alimentelor, cunoscut fiind faptul că în America de Sud se folosesc pe scară largă lemnele în prepararea alimentelor, există sobe în foarte multe locuințe, iar expunerea îndelungată se asociază cu creșterea riscului de cancer. De aceea este foarte important să se desfășoare genul acesta de cercetări și determinările biochimice sau chimice de acest fel trebuie să fie puse în relație cu impactul asupra sănătății individuale.”

Alte știri discutate în emisiune:

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: