Esențial în sănătate publică. Recuperarea rapidă a mirosului şi gustului în urma infecţiei cu SARS-Cov-2, posibilă cu ajutorul unui nou antiviral

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor boli infecțioase emergente care amenință sănătatea la nivel local și internațional.
Săptămâna 16 – 22 octombrie 2023

Prevalenţă crescută a colonizării cu doi patogeni care determină infecţii severe la pacienţii ventilaţi

Pacienţii ventilaţi mecanic au o prevalenţă ridicată a colonizării cu Acinetobacter baumannii şi Candida auris, două microorganisme care determină infecţii ameninţătoare de viaţă la persoanele imunodeprimate, conform unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association şi prezentat în cadrulîntâlnirii anuale a Infectious Disease Society of America, care a avut loc luna aceasta, în Boston. Principalele concluzii:

abonare
  • Peste 30% dintre pacienţii ventilaţi mecanic au fost pozitivi pentru Acinetobacter baumannii
  • Aproape 90% dintre tulpinile de A. baumannii depistate au fost rezistente la carbapeneme
  • Aproape 7% dintre pacienţi au fost pozitivi pentru Candida auris
  • Pacienţii care au stat în facilităţi de îngrijire pe termen lung au avut o probabilitate mai ridicată de a fi colonizaţi cu aceşti patogeni, în comparaţie cu cei din spitalele destinate îngrijirii în fază acută

Acesta este primul studiu realizat la nivelul unui întreg stat din Statele Unite pentru a evalua prevalenţa colonizării cu ambii patogeni la persoanele ventilate mecanic. Au fost incluşi toţi pacienţii (peste 480) ventilaţi mecanic în spitale şi facilităţi de îngrijire medicală pe termen lung (peste 50), în statul Maryland, în perioada martie-iunie 2023. A. baumannii şi C. auris sunt patogeni care reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică la nivel mondial, conform Centers for Disease Control and Prevention. Pacienţii susceptibili la infecţii severe cu aceste microorganisme sunt persoanele imunocompromise şi vârstnicii. A. baumanii a devenit rezistent la majoritatea antibioticelor, iar tratarea infecţiilor cauzate de această bacterie reprezintă o provocare.

Un rezultat pozitiv la testarea pentru Acinetobacter baumannii sau Candida auris nu înseamnă că pacientul are în prezent simptome sau o infecţie ameninţătoare de viaţă, însă identificarea acelor persoane colonizate cu aceşti patogeni este importantă pentru a preveni răspândirea acestora către alte persoane care sunt susceptibile la infecţii severe. În acest context, este necesară implementarea unui program de supraveghere a colonizării cu cele două microorganisme

Un nou vaccin de tip ARNm, eficient împotriva gripei într-un studiu preclinic

Administrarea unui vaccin antigripal de tip ARNmesager (ARNm), similar celui împotriva SARS-CoV-2, la şoarecii de laborator a determinat titruri ridicate de anticorpi împotriva celor patru variante virale incluse, fiind totodată bine tolerat de rozătoare, conform unui studiu publicat în NPJ Vaccines.

La nivel mondial, milioane de persoane sunt infectate cu virusul influenza în fiecare an, fiind raportate sute de mii de decese asociate. Deoarece virusul gripal dobândeşte rapid mutaţii şi în fiecare sezon circulă noi variante virale, vaccinarea nu oferă protecţie faţă de reinfecţii pe termen lung. În fiecare an, este necesară dezvoltarea unui nou vaccin pe baza tulpinilor virale care au circulat în sezonul precedent.

Acest vaccin este eficace în a preveni gripa în sezonul imediat următor, deoarece diferenţele dintre variante nu sunt foarte mari între doi ani consecutivi, dar peste încă un sezon, modificările sunt semnificative. Astfel, prevenţia gripei necesită dezvoltarea anuală a unui nou vaccin şi utilizarea acestuia pentru imunizare.

Metodele actuale de realizare a unui nou vaccin antigripal sunt complexe şi utilizează ouă embrionate, însă vaccinurile de tip ARNm sunt mult mai uşor şi rapid de produs, fără a fi necesare culturi celulare sau ouă. Astfel, poate fi redusă perioada de timp dintre selecţia tulpinilor virale care vor fi incluse în noul vaccin şi producţia acestuia, iar variantele virale incluse vor fi şi mai asemănătoare cu cele care vor circula în noul sezon, astfel crescând eficacitatea vaccinului.

Un nou antiviral determină recuperarea rapidă a mirosului şi gustului în urma infecţiei cu SARS-CoV-2

Ensitrelvir este eficace în limitarea tulburărilor senzoriale asociate COVID-19, care includ pierderea gustului şi mirosului, conform rezultatelor unui studiu prezentat în cadrul IDWeek (Infectious Diseases Week), care a avut loc luna aceasta în Boston. Peste 1500 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au fost incluşi în studiul clinic până în prezent. Spre deosebire de alte antivirale adresate infecţiilor cu SARS-CoV-2, nu este o terapie rezervată pentru persoanele cu forme severe.

Principalele rezultate:

  • perioada de timp mediană dintre administrarea entistrelvir şi rezoluţia febrei a fost de 1,5 zile
  • simptomatologia s-a remis complet după o perioadă mediană de 6,5 zile de la administrarea antiviralului
  • în comparaţie cu placebo, un număr semnificativ mai scăzut de pacienţi a raportat tulburări ale mirosului şi gustului în ziua a 7-a de la administrarea terapiei

În primele luni ale pandemiei COVID-19, aproape jumătate dintre persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 au raportat tulburări ale mirosului sau gustului. La unele persoane, disfuncţiile acestea au persistat multe luni după eliminarea infecţiei. Pacienţii cu risc ridicat au putut să primească molnupiravir, care a îndepărtat rapid aceste tulburări senzoriale, însă terapia aceasta nu a fost disponibilă şi persoanelor cu forme uşoare.

Ensitrelvir este un antiviral oral destinat infecţiilor cu SARS-CoV-2 produs de Shionogi. A fost aprobat în Japonia pentru a fi administrat tuturor persoanelor cu forme uşoare sau moderate de COVID-19, indiferent de factorii de risc, însă, în prezent nu este comercializat în afara acestei ţări.

Ezitarea la vaccinare, în creştere în rândul femeilor gravide 

Din ce în ce mai multe femei însărcinate din Statele Unite au ezitat legat de administrarea vaccinurilor comune în perioada 2022-2023, în comparaţie cu perioada 2021-2022, conform unui raport al Centers for Disease Control and Prevention. Gradul de ezitare a scăzut atunci când gravidele au fost încurajate de medic să se vaccineze. Principalele concluzii:

  • numărul persoanelor foarte ezitante să primească vaccinul antigripal a crescut de la 17% la 25% 
  • ezitarea de a primi vaccinul Tdap (diftero-tetano-pertussis) a crescut de la 15% la 20%
  • aproximativ jumătate dintre participantele la studiu au fost vaccinate împotriva gripei, tusei convulsive, tetanosului sau difteriei în timpul sau înaintea sarcinii
  • doar un sfert dintre acestea au primit o doză de rapel bivalent împotriva COVID-19

Studiul a inclus peste 1800 de femei cu vârste între 18 şi 49 de ani. Aceste rezultate indică importanţa implicării clinicienilor în conversaţii informative cu pacientele pentru a adresa tema vaccinurilor şi ezitarea legată de administrare. Vaccinarea femeilor însărcinate reduce riscul de infecţie atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

OMS: 13 intervenţii critice pentru a adresa problema dezvoltării rezistenţei la antimicrobiene

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un pachet de 13 intervenţii care contribuie la prioritizarea la nivel de ţară atunci când sunt dezvoltate, implementate şi monitorizate planuri de acţiune adresate rezistenţei la antimicrobiene (AMR, antimicrobial resistance). Abordarea propusă plasează nevoile pacienţilor în centrul răspunsului la AMR şi îndrumă factorii de decizie politică în vederea stabilirii planurilor împotriva rezistenţei la antimicrobiene. De asemenea, sprijină un răspuns programat şi cuprinzător la nivel de țară, susține importanța accesului echitabil și accesibil la servicii de sănătate de calitate pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor rezistente la medicamente.

La nivel mondial, AMR este responsabilă de 1,27 de milioane de deces şi se asociază unui număr de aproape 5 milioane de decese. Consecinţele economice sunt semnificative, fiind estimat un cost asociat de 100 de trilioane de dolari până în 2050. Peste 170 de ţări au dezvoltat planuri naţionale de acţiuni împotriva AMR, însă implementarea este fragmentată şi izolată, fiind necesare investiţii superioare şi creşterea implicării politice.

Cele 13 intervenții propuse se bazează pe patru piloni, care includ prevenirea infecţiei, accesul la serviciile de sănătate esenţiale, diagnosticarea în timp util cu precizie şi tratament adecvat şi de calitate, precum şi pe două condiţii esenţiale: guvernare eficientă, conştientizare şi educaţie şi informare strategică prin supraveghere şi cercetare.

Documentul elaborat de OMS subliniază importanța implicării societății civile, a organizațiilor comunitare, a sectorului privat și a mediului academic în dezvoltarea și implementarea planului național de acțiune privind rezistenţa la antimicrobiene. Sunt evidenţiate  oportunitățile de integrare a răspunsului AMR în politicile și programele de asistență medicală primară, precum și în eforturile de pregătire și răspuns pentru situații de urgență.