Molnupiravir si Paxlovid

Terapiile antivirale orale utilizate pentru tratamentul Covid-19

Ce terapii antivirale orale sunt aprobate sau se află în curs de aprobare în acest moment în Uniunea Europeană pentru tratamentul Covid-19?

La nivel european, există două tratamente antivirale orale de nouă generație care au demonstrat eficacitate față de infectarea cu SARS-CoV-2: molnupiravir (denumire comercială Lagevrio) și PF-07321332 (nirmatrelvir) / ritonavir (denumire comercială Paxlovid). Datele arată o scădere a numărului de spitalizări de la 30-40% în cazul molnupiravir, până la peste 80% în cazul Paxlovid.

Comisia Europeană a autorizat condiționat Paxlovid pe 28 ianuarie 2022. Molnupiravir se află încă în curs de aprobare la nivelul UE (este aprobat în UK și SUA), însă Agenția Europeană a Medicamentului a emis încă din luna noiembrie 2021 recomandări de utilizare pentru acest antiviral, pentru statele membre care decid utilizarea lui înainte de aprobarea oficială.

Cui se adresează cele două terapii antivirale orale?

Ambele terapii antivirale sunt indicate (momentan) adulților care nu necesită oxigen suplimentar și au risc crescut de evoluție severă (înțeles prin existența anumitor comorbidități), după un test pozitiv SARS-CoV-2. Tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede posibil după confirmare, în decurs de 5 zile de la instalarea simptomelor.

Fiecare persoană/pacient va fi evaluată individual pentru a se stabili dacă ar trebui sau nu să primească terapia antivirală, în funcție de factorii de risc, afecțiunile pre-existente, interacțiunea cu alte medicamente pe care persoana le ia la momentul diagnosticului, starea generală etc.

În plus, spre deosebire de aprobarea din UE, în SUA, Paxlovid este recomandat și pacienților pediatrici 12+ (cu o greutate de cel puțin 40 kg) aflați la risc în urma confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Cum se administrează molnupiravir și Paxlovid?

Ambele terapii se administrează pe cale orală (dozele diferă), timp de 5 zile. Terapia cu molnupiravir este concentrată într-un singur comprimat, pe când terapia Paxlovid este alcătuită din două comprimate diferite – unul conținând substanța de bază: PF-07321332 sau nirmatrelvir, iar al doilea comprimat fiind ritonavirul, cu rol în prelungirea efectului substanței de bază în organism.

Prin ce mecanism acționează antiviralele orale molnupiravir și Paxlovid?

Ambele antivirale atacă virusul, blocând anumite mecanisme care îi sunt necesare pentru a se reproduce. Blocându-le, virusul nu se mai poate replica în organism, nu poate apărea o altă copie care la rândul ei să dea naștere încă uneia și astfel să se propage infecția virală. Este o acțiune directă asupra SARS-CoV-2.

Ce este și care sunt datele de eficacitate pentru molnupiravir?

Molnupiravir (denumire comercială Lagevrio) este un analog ribonucleozidic și funcționează blocând replicarea virală prin introducerea unor mutații în materialul genetic SARS-CoV-2 (ARN) în faza de replicare. Tratamentul a fost inițial dezvoltat împotriva gripei.

Molnupiravir (eficacitatea din studiul MOVe-out, utilizată în aprobarea FDA): dintre cele 709 persoane care au primit molnupiravir, 6,8% au fost spitalizate sau au decedat pe parcursul celor 29 de zile de urmărire, comparativ cu 9,7% dintre cele 699 de persoane care au primit un placebo. Astfel, eficacitatea molnupiravir față de spitalizare și deces este de 30%. În aprobarea din UK, care a venit la începutul lunii noiembrie, eficacitatea a fost considerată a fi 50%.

Ce este și care sunt datele de eficacitate pentru Paxlovid?

PF-07321332 (nirmatrelvir) / ritonavir (denumire comercială Paxlovid) este compus din antiviralul nirmatrelvir (denumirea din SUA) – un inhibitor de protează care blochează activitatea proteazei SARS-CoV-2 3CL, o enzimă necesară pentru replicarea virusului și ritonavir, un alt antiviral, care se administrează cu rol de a încetini metabolizarea primului, permițând un efect de inhibare enzimatică mai lung.

Paxlovid (eficacitatea din studiul EPIC-HR utilizată în aprobarea UE): 1.039 de pacienți au primit Paxlovid și 1.046 de pacienți au primit placebo, iar dintre acești pacienți, 0,8% care au primit Paxlovid (8 din 1039) au fost spitalizați sau au decedat pe parcursul a 28 de zile de urmărire, comparativ cu 6,3% (66 din 1046) dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo. Astfel, eficacitatea generală considerată este de 88%. În grupul care a primit Paxlovid nu a fost înregistrat niciun deces, iar în grupul placebo au fost înregistrate 12 decese.

Ce trebuie să știe și să facă o persoană cu simptome sugestive de infecție respiratorie (precum febră, durere de cap și/sau tuse)?

În momentul în care o persoană dezvoltă semne de boală și bănuiește că are Covid-19, ar trebui să se testeze. În cazul ideal, anunță medicul de familie, care îl va chema la testare, iar persoana va avea un rezultat oficial pozitiv sau negativ. În cazul în care nu are medic de familie, apelează la DSP (Direcția de Sănătate Publică) prin serviciul 112, iar DSP trimit echipajul pentru recoltare și astfel va exista un rezultat confirmat.

Rezultatul confirmat oficial este foarte important, deoarece va fi introdus în aplicația Corona Forms, ulterior putând fi recomandată o anumită terapie antivirală.

În momentul în care există un rezultat oficial pozitiv pentru Covid-19 începe oficial și traseul pacientului Covid-19 în România. Medicul de familie, pe baza istoricului pacientului, decide dacă acesta rămâne sub observație sau este direcționat către Centrele de Evaluare, pentru a primi tratament cu antivirale orale sau pentru alte recomandări. Centrele de evaluare sunt exclusiv pentru pacienții pozitivi – în cadrul lor nu se efectuează testarea pentru Covid-19.

La Centrul de Evaluare, persoana se prezintă cu Actul de Identitate (nu are nevoie de trimitere de la medic), iar dacă se regăsește în Corona Forms cu un rezultat pozitiv, urmează preluarea de către specialiștii de acolo: o nouă consultație, analize de sânge, investigații imagistice.

În funcție de aceste date, va fi prescris tratamentul antiviral oral. Pentru a fi eligibil pentru unul dintre tratamentele antivirale orale de nouă generație – Molnupiravir sau Paxlovid – tot traseul trebuie să fie parcurs în MAX. 5 ZILE DE LA APARIȚIA SIMPTOMELOR.

Dacă medicamentul este recomandat și medicul îl prescrie, va fi ridicat chiar din acel centru, nu trebuie ca persoana să meargă la farmacie sau în alt loc.

Terapia va fi luată acasă, sub monitorizare continuă, inclusiv a eficienței terapeutice.

Care este rolul testelor antigenice rapide, efectuate acasă?

Rolul testelor antigenice rapide disponibile la domiciliu este de orientare a persoanei în primul moment: are simptome, își face un test, iar în 15 minute află rezultatul (fie el negativ sau pozitiv), după care sună mai departe.

Însă trebuie reținut că – testele de antigen sau testele făcute acasă nu sunt valabile fără o confirmare și fără un rezultat oficial confirmat de un laborator acreditat, introduse în Corona Forms. Doar în momentul introducerii în Corona Forms, pacientul este recunoscut ca fiind pozitiv pentru SARS-CoV-2 în România.

Pot terapiile antivirale orale să înlocuiască vaccinarea împotriva Covid-19?

NU. Singura metodă eficientă și administrabilă pe scară largă, pentru prevenirea Covid-19 și a complicațiilor pe care boala le aduce, este vaccinarea cu unul dintre vaccinurile disponibile împotriva Covid-19, în schemă completă (înțelegându-se inclusiv doza booster sau doza a 3-a).

Nu există profilaxie cu antivirale – ele se administrează doar la persoanele pozitive Covid-19, la risc de a dezvolta formă severă de boală, pe baza anumitor criterii (descrise mai sus).

În plus, vaccinurile tip ARNm (Comirnaty sau Spikevax) oferă o protecție bună și față de Omicron, mai ales după 3 doze – aproximativ 90% protecție în fața formelor severe și spitalizării.

 

Esențial în sănătate publică. Ce știm despre sindromul inflamator pediatric multisistemic asociat COVID-19

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial în sănătate publică de săptămâna aceasta. Săptămâna 24 – 30 aprilie 2023 Vaccinarea anti COVID-19 după tratamentul […]


Esențial în sănătate publică. O nouă clasă de antivirale orale ar putea ținti multiple variante SARS-CoV-2

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta. Știrile săptămânii 6 -12 martie 2023 Primul anticorp monoclonal cu administrare intranazală care […]


Esențial Covid-19. Reapariția simptomelor COVID-19 după administrarea Paxlovid indică un răspuns imun puternic

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta. Știrile săptămânii 3 – 9 octombrie 2022: Reapariția simptomelor COVID-19 după administrarea Paxlovid […]


Pandemia poate s-a terminat ca fenomen social. Dar nu ar trebui să se termine pentru medici și cercetători

Cumva astăzi, odată cu încheierea stării de alertă, se încheie și faza să o numim “socială” a pandemiei Covid-19. Oricum, odată cu războiul din Ucraina, tema pandemiei a dispărut din atenția opiniei publice – firesc, pentru că amenințarea la adresa securității individuale este mai puternică decât amenințarea dată de un virus la adresa sănătății individuale. […]


INFOGRAFIC. Ce trebuie să știi și să faci dacă ai simptome de infecție respiratorie sugestive pentru COVID-19? Care este rolul Centrelor de Evaluare?

România se confruntă în ultimele săptămâni cu povara valului 5 al pandemiei, atingând noi recorduri în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și spitalizări. Sunt multe cauze care au dus la această situație, printre care: varianta Omicron a SARS-CoV-2, care se transmite mult mai ușor și repede, numărul insuficient de persoane vaccinate cu 2 și […]


Esențial Covid-19. Paxlovid, primul tratament antiviral cu administrare orală aprobat condiționat în Uniunea Europeană

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta. Știrile săptămânii 24-30 ianuarie 2022: FDA oprește utilizarea a două combinații de anticorpi monoclonali din cauza eficacității reduse față de Omicron Food and Drug Administration […]


#COVID19. Ce știm despre terapiile antivirale orale aflate în curs de aprobare în Uniunea Europeană?

Până în prezent, două terapii antivirale orale pentru tratarea adulților cu infecție Covid-19, care nu necesită oxigen suplimentar și au risc crescut de evoluție severă, după un test pozitiv, și-au demonstrat eficacitatea – Lagevrio și Paxlovid. Indicația este ca tratamentul să înceapă cât mai repede posibil de la diagnostic, în decurs de 5 zile de […]