#COVID19. Ce știm despre terapiile antivirale orale aflate în curs de aprobare în Uniunea Europeană?

  • Health literacy



Până în prezent, două terapii antivirale orale pentru tratarea adulților cu infecție Covid-19, care nu necesită oxigen suplimentar și au risc crescut de evoluție severă, după un test pozitiv, și-au demonstrat eficacitatea – Lagevrio și Paxlovid. Indicația este ca tratamentul să înceapă cât mai repede posibil de la diagnostic, în decurs de 5 zile de la instalarea simptomelor. Ambele sunt autorizate de urgență în Statele Unite și se află în curs de aprobare la nivelul Uniunii Europene.

„Aceste antivirale atacă virusul, blochează anumite mecanisme care îi sunt necesare pentru a se reproduce. Blocându-le, virusul nu se mai poate reproduce, nu poate apărea o altă copie care la rândul ei să dea naștere încă uneia și astfel să se propage infecția virală. Este o acțiune directă asupra SARS-CoV-2” – a explicat Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul emisiunii Știința 360 Raportul de gardă de la Radio România Cultural (2 noiembrie).

În aceste condiții, vaccinarea cu schemă completă (inclusiv doza booster) rămâne principala armă pentru prevenirea formelor severe și spitalizării din cauza Covid-19. Citiți mai multe privind datele de eficacitate împotriva variantelor SARS-CoV-2: EMA: „Varianta Omicron este foarte contagioasă și este prea devreme să considerăm că determină o formă ușoară de Covid-19”

abonare

Molnupiravir (denumire comercială Lagevrio) este un analog ribonucleozidic și funcționează blocând replicarea virală prin introducerea unor mutații în materialul genetic SARS-CoV-2 (ARN) în faza de replicare. Tratamentul a fost inițial dezvoltat împotriva gripei.

PF-07321332 (nirmatrelvir) / ritonavir (denumire comercială Paxlovid) este compus din antiviralul nirmatrelvir (denumirea din SUA) – un inhibitor de protează care blochează activitatea proteazei SARS-CoV-2 3CL, o enzimă necesară pentru replicarea virusului și ritonavir, un alt antiviral, care se administrează cu rol de a încetini metabolizarea primului, permițând un efect de inhibare enzimatică mai lung.

Care sunt recomandările de utilizare emise de EMA înaintea aprobării?

Paxlovid poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către boală severă. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Cele două substanțe active ale medicamentului, PF-07321332 și ritonavir sunt disponibile sub formă de comprimate separate și trebuie luate împreună de două ori pe zi, timp de 5 zile. Accesați comunicatul oficial EMA.

Molnupiravir are aceeași indicație de administrare, diferența constând în faptul că este administrat ca un singur comprimat. Accesați comunicatul oficial EMA. De asemenea, dozele de administrare diferă între cele două tratamente.

Care sunt datele de eficacitate pe care s-a bazat aprobarea de urgență FDA?

Terapiile au primit autorizarea de urgență la doar o zi distanță în Statele Unite (22 și 23 decembrie). În plus, spre deosebire de recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, în SUA, Paxlovid este recomandat și pacienților pediatrici 12+ (cu o greutate de cel puțin 40 kg) aflați la risc în urma confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Paxlovid (eficacitatea din studiul EPIC-HR utilizată în aprobarea FDA): 1.039 de pacienți au primit Paxlovid și 1.046 de pacienți au primit placebo, iar dintre acești pacienți, 0,8% care au primit Paxlovid au fost spitalizați sau au decedat pe parcursul a 28 de zile de urmărire, comparativ cu 6% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo. Astfel, eficacitatea generală considerată este de 88%. 

Molnupiravir (eficacitatea din studiul MOVe-out utilizată în aprobarea FDA): dintre cele 709 persoane care au primit molnupiravir, 6,8% au fost spitalizate sau au decedat pe parcursul celor 29 de zile de urmărire, comparativ cu 9,7% dintre cele 699 de persoane care au primit un placebo. Astfel, eficacitatea molnupiravir față de spitalizare și deces este de 30%. În aprobarea din UK, care a venit la începutul lunii noiembrie, eficacitatea a fost considerată a fi 50%.

„Uitându-ne la cifrele de eficacitate, putem spune că pentru categoria de persoane care au un test RT-PCR pozitiv, care prezintă risc de evoluție către forme grave de boală avem o soluție care poate să fie eficientă, poate să ajute foarte mult la nivel individual și poate să ajute la scăderea poverii pe sistemul de sănătate. Însă, în continuare, trebuie să promovăm valoarea vaccinării, aceste terapii nu pot înlocui vaccinarea. Pe de altă parte, trebuie să le găsim locul în sistemul de sănătate. Devine din ce în ce mai important ca o persoană care are simptome să se testeze cât se poate de repede, iar odată ce este pozitivă să ia legătura cu medicul de familie dacă nu a făcut-o deja, iar medicul de familie să fie cel care decide în ce măsură se califică pentru a primi sau nu o astfel de terapie”, a comentat Dr. Marius Geantă într-o altă ediție a emisiunii de la RRC, de pe 9 noiembrie.

Molnupiravir și Paxlovid
Date din luna noiembrie 2021

Atât în Statele Unite, cât și în Europa sau alte state unde au fost sau vor fi aprobate terapiile, supravegherea și evaluarea eficacității pe date din lumea reală reprezintă o prioritate pentru autorități.

Spre deosebire de anticorpii monoclonali, care pot fi utilizați mai mult sau mai puțin la aceeași categorie de pacienți, tot în faze incipiente ale bolii, tot în forme ușoare sau moderate ale bolii, cu scopul de a preveni apariția formelor grave, fiind administrați injectabil și acționând prin blocarea proteinei Spike (cea cu care virusul se atașează la celulele organismului), antiviralele de tip molnupiravir sau Paxlovid acționează direct, împiedică replicarea virală, blocând mecanismele necesare virusului pentru a se reproduce.

Citește și: