Esențial Covid-19. Nu există dovezi clare, până la acest moment, care să susțină că varianta Omicron este mai puțin severă decât Delta

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

 

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 13-19 decembrie 2021:

Agenția Europeană a Medicamentului: cele mai recente actualizări și recomandări cu privire la tratamentele și vaccinurile Covid-19

abonare

Finalul anului 2021, la fel ca și cel al 2020 (când au fost aprobate primele vaccinuri Covid-19 și campaniile de vaccinare au luat startul în Europa), este marcat de o serie de aprobări și recomandări la fel de importante – pentru tratamentele Covid-19. Astfel:

  • Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a emis o serie de recomandări pentru utilizarea terapiei antivirale orale Paxlovid. La fel ca și Molnupiravir, Paxlovid este folosit pentru prevenirea formelor grave de boală, a spitalizării și decesului.

Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Cele două substanțe active ale medicamentului, PF-07321332 și ritonavir, care sunt disponibile sub formă de comprimate separate, trebuie luate împreună de două ori pe zi, timp de 5 zile.

EMA a emis aceste recomandări pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului înainte de autorizarea de introducere pe piață.

  • De asemenea, pe 16 decembrie, CHMP a recomandat spre aprobare anticorpul monoclonal sotrovimab. Indicația este pentru tratarea COVID-19 la adulți și adolescenți (începând cu vârsta de 12 ani și cu o greutate de cel puțin 40 de kilograme) care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de agravare a bolii. Este al treilea anticorp monoclonal recomandat spre aprobare în UE pentru tratarea COVID-19 (după Regkirona și Ronapreve în noiembrie).
  • În cadrul aceleiași ședințe, s-a decis extinderea indicației pentru imunosupresorul anakinra, utilizat în artrita reumatoidă. Indicația este tratarea COVID-19 la adulții cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar și care prezintă riscul de a dezvolta insuficiență respiratorie severă, determinat de nivelurile sanguine ale unei proteine ​​numite suPAR.
  • În plus, CHMP a emis o recomandare și pentru doza booster a vaccinului J&J. O doză de rapel de vaccin COVID-19 Janssen poate fi luată în considerare la cel puțin două luni după prima doză, la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. De asemenea, CHMP a concluzionat că o doză de rapel cu vaccinul Janssen poate fi administrată după două doze dintr-unul dintre vaccinurile ARNm autorizate în UE, Comirnaty (de la Pfizer/BioNTech) sau Spikevax (de la Moderna).
  • Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a emis o serie de recomandări pentru utilizarea terapiei antivirale orale Paxlovid. La fel ca și Molnupiravir, Paxlovid este folosit pentru prevenirea formelor grave de boală, a spitalizării și decesului.

Centrul de Cercetare al Comisiei Europene propune o nouă metodă RT-qPCR pentru detectarea infecției cu Omicron

Centrul de Cercetare al Comisiei Europene (JRC – European Commission’s Joint Research Centre) a dezvoltat o nouă metodă de detectare prin PCR, specifică variantei Omicron. Metoda a fost validată cu succes in silico. JRC invită acum laboratoarele de control din întreaga lume să-l valideze in vivo pe probe clinice.

Varianta Omicron este semnificativ diferită de alte variante SARS-CoV-2, având peste de 50 de modificări ale ARN-ului din secvența de referință SARS-CoV-2. Majoritatea modificărilor care caracterizează varianta Omicron se găsesc în gena care codifică glicoproteina Spike (structura cheie care facilitează intrarea virală în celulele gazdei). Prin cercetarea regiunilor care codifică proteina Spike din genomul Omicron, specialiștii JRC au identificat o secvență de ARN specifică Omicron.

Varianta Omicron se multiplică mult mai repede în căile aeriene superioare decât Delta, dar afectarea pulmonară este mult mai redusă

Un studiu realizat de Facultatea de Medicină din cadrul Universității Hong Kong arată modul în care varianta Omicron afectează sistemul respirator uman. Nouă variantă se multiplică de 70 ori mai rapid decât Delta și variantele anterioare în bronhiile umane, ceea ce explică transmisibilitatea mult mai mare. Cu toate acestea, Omicron se replică mult mai puțin în țesutul pulmonar, ceea ce reprezintă un indicator al severității mai reduse a bolii. Studiul a fost publicat pe 15 decembrie și este în curs de revizuire.

În acest studiu de laborator, probe din fiecare tip de țesut al sistemului respirator au fost expuse la variantele Omicron, Delta și variantele inițiale SARS-CoV-2 și s-a cuantificat modul în care virusul infectează și se replică în celulele umane la 24 și 48 ore.

Autorii precizează că severitatea bolii nu este determinată doar de capacitatea de replicare a virusului, ci și de răspunsul imun al fiecărei persoane. Printr-o transmisibilitate mai ridicată, noua variantă poate determina multe cazuri severe chiar dacă patogenul este mai puțin virulent.

Riscul de miocardită este semnificativ mai mare în urma trecerii prin infecția COVID-19 decât în urma vaccinării

Cel mai mare studiu care a evaluat riscul de evenimente cardiovasculare rare în urma infecției COVID-19 sau în urma vaccinării a fost publicat pe 14 decembrie în Nature Medicine. Cercetarea a fost realizată de Universitatea Oxford și a inclus peste 41 milioane de cetățeni cu vârste de peste 16 ani care au fost vaccinați în perioada 1 decembrie 2020  – 24 august 2021.

S-au observat între 2 și 6 cazuri în exces de miocardită la 1 milion de persoane vaccinate, în cele 28 de zile după prima doză din ChAdOx1 (AstraZeneca), BNT162b2 (Pfizer) și mRNA-1273 (Moderna). După a doua doză din vaccinul mRNA-1273 s-au înregistrat 10 evenimente la 1 milion de persoane vaccinate, la 28 zile. În cazul celor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat 40 de cazuri la 1 milion, la 28 de zile de la un test pozitiv. În urma bolii COVID-19 s-au înregistrat mai multe cazuri de pericardită și aritmii cardiace.

Cazurile de miocardită post-vaccin au fost ușoare și s-au rezolvat într-o perioadă scurtă de timp. În cazul trecerii prin infecția COVID-19 există o creștere substanțială a riscului de spitalizare și deces în urma evenimentelor cardiovasculare acute asociate.

Imperial College London: Nu există dovezi că varianta Omicron este mai puțin severă decât Delta

Un nou raport Imperial College London, publicat la 17 decembrie, arată că riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât în cazul variantei Delta. Pentru persoanele care au trecut prin infecția COVID-19, protecția față de reinfectarea cu Omicron este de doar 19%. După două doze de vaccin, protecția este în jur de 20%, iar cu o a treia doză de rapel, protecția poate crește până la 55 % – 80%.

Pentru acest raport au fost evaluate date din cadrul NHS și UKHSA, reprezentând toate cazurile de infecție SARS-CoV-2 confirmate prin PCR în Marea Britanie în perioada noiembrie – decembrie 2021. Până la 11 decembrie, datele arată cum cazurile de Omicron se dublează la 2 zile, atât cazurile detectate prin PCR, cât și cele pentru s-a făcut genotiparea. Pe toată perioada studiului s-a estimat că numărul de reproducere a fost de peste 3.

Distribuția Omicron pe vârste, regiuni și grupuri etnice diferă față de Delta. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani, cei care locuiesc în regiunea Londrei și persoanele de origine Africană au rate mai ridicate de infectare cu Omicron.

Nu s-au identificat încă dovezi care să arate că Omicron determină cazuri mai puțin severe decât Delta.