Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre primele terapii bazate pe anticorpi monoclonali pentru COVID-19 de la nivel european

  • Podcast



Podcastul #Știința360 reprezintă varianta completă a emisiunii Știința 360 difuzată în fiecare marți, începând cu ora 14:00 la Radio România Cultural. Așa cum îi spune și numele, podcastul cuprinde cele mai importante avansuri științifice ale momentului, comentate săptămânal de Dr. Marius Geantă și jurnalistul RRC, Corina Negrea, pe măsură ce apar sau sunt validate.

 

În cadrul ediției de pe 16 noiembrie 2021 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro, precum și modul în care rețelele de socializare contribuie la crearea unui comportament care încurajează consumul de alcool în rândul adolescenților.

abonare

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă aprobarea a două terapii bazate pe anticorpi monoclonali pentru prevenția și tratamentul COVID-19

„Dacă săptămâna trecută am vorbit despre perspectiva autorizării primelor medicamente orale împotriva SARS-CoV-2, acum vorbim despre faptul că, la nivel European, EMA a acordat autorizarea de introducere pe piață pentru mai mulți anticorpi monoclonali. Vorbim despre două terapii – una care presupune o combinație de anticorpi monoclonali și alta care presupune administrarea unui singur anticorp monoclonal. Este un punct foarte important în ceea ce înseamnă managementul eficient al infecției cu SARS-CoV-2.

Dacă vorbim despre combinația cu anticorpi monoclonali, aceasta este indicată atât persoanelor adulte, cât și copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Sigur, trebuie să fie într-o fază incipientă a bolii, nu trebuie să aibă nevoie de suplimentare cu oxigen din punct de vedere terapeutic, dar care prezintă risc de dezvoltare a unei forme severe a bolii. Această combinație de anticorpi monoclonali s-a dovedit eficace în studiile clinice în prevenirea formelor severe ale bolii. O indicație extrem de importantă este în profilaxia post-expunere a SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, dacă într-o incintă, acasă, o persoană este diagnosticată prin RT-PCR cu infecție cu SARS-CoV-2, persoanele care au intrat în contact cu pacientul respectiv ar putea beneficia de profilaxie cu acești anticorpi monoclonali, în cazul în care nu sunt vaccinate – studiile nu au inclus și persoane vaccinate.

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă și cost-eficientă metodă de prevenire a infectării și a formelor severe de boală. Însă mai sunt și aceste situații pentru care se dezvoltă terapii. Această combinație de anticorpi monoclonali a primit o aprobare totală, nu condiționată, din partea EMA, așadar evaluarea și absolut tot ce înseamnă procesul de autorizare și reglementare s-a făcut pe procedura cel mai frecvent întâlnită, nu cea de urgență.

Celălalt anticorp monoclonal este autorizat condiționat pentru tratamentul persoanelor adulte cu forme stabile de boală, care nu necesită oxigen, cu scopul de a preveni apariția formelor severe de boală. Ambele terapii cu anticorpi monoclonali sunt și vor deveni din ce în ce mai importante în practica medicală în anii următori, când ne așteptăm ca o parte din populație, dintr-un motiv sau altul să nu se vaccineze sau dacă se vaccinează să nu aibă un răspuns imun complet”.

Fluvoxamina, un antidepresiv frecvent utilizat, scade riscul de spitalizare pentru COVID-19

„Pe mine m-a surprins și aștept să vedem dacă acest studiu va fi urmat și de altele și dacă vom avea și o utilitate clinică a acestei informații. M-a surprins, în primul rând, deoarece vorbim despre un studiu randomizat, multicentric, care a inclus un număr relativ mic de pacienți dar totuși un număr considerabil. Pe de altă parte, nu știam că acest antidepresiv este atât de frecvent utilizat, ceea ce reprezintă în sine o informație. Este foarte important să le spunem celor care ne ascultă – nu trebuie să meargă acum la farmacie și să solicite eliberarea acestui antidepresiv sau a oricărui alt antidepresiv în cazul în care suferă de COVID-19.

S-ar putea să aflăm mai multe lucruri despre virus și infecție, dar și despre depresie. Mecanismul sugerat prin care ar interveni fluvoxamina implică o interferare cu inflamația, inclusiv în privința înțelegerii unora dintre mecanismele depresiei. Nu e puțin lucru”.

Alte subiecte Esențial Covid-19 abordate:

  • Următorul nivel al supravegherii genomice SARS-CoV-2: epidemiologie moleculară în timp real (rt-ME)
  • Persoanele vindecate în urma unor forme ușoare de Covid-19 prezintă o capacitate de activare scăzută a celulelor T în fața noilor tulpini virale
  • Vaccinarea concomitentă contra gripei și COVID-19 este sigură și eficientă

Rețelele de socializare contribuie la crearea unui comportament care încurajează consumul de alcool în rândul adolescenților

„Eu am rămas absolut șocat să constat că există podcasturi de câteva ore în care se fumează la vedere, se vorbește explicit despre consumul de substanțe interzise, se consumă alcool la vedere și se ajunge în situații jenante pentru participanții la aceste podcasturi în care persoanele respective sunt vizibil afectate de consumul de alcool. Ceea ce mai trebuie să știm este că fac sute de mii de vizualizări, chiar pot depăși milionul de vizualizări.

Se adresează unei grupe de vârstă la care se formează atitudinile, obiceiurile față de viață, de sănătate, față de comunitate și așa mai departe. Atunci putem aduce puțin discuția către campania de vaccinare anti COVID-19, la cei care au vârsta mai mare de 12 ani și unde numărul celor care s-au vaccinat este foarte mic în România. Avem pe de-o parte această realitate, multe argumente pro-sănătate și de fapt avem întregi generații care trăiesc în acest mediu virtual poluat de-a dreptul de acești influenceri și de obiceiurile pe care le promovează și trebuie spus, de interesele comerciale care fac posibile astfel de platforme de comunicare. Cred că pe internet acum suntem unde era televiziunea în anii 70-80, când se fuma în studiouri.

Când o mare parte din generațiile de tineri este prinsă în această capcană online în care modelele sunt false, vom avea foarte mari probleme cu ei în viața reală.”

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

 

Citește și: