Esențial COVID-19. Următorul nivel al supravegherii genomice SARS-CoV-2: epidemiologie moleculară în timp real

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Esential Covid-19: cele mai importante informații

Știrile săptămânii 8-14 noiembrie 2021:

  • Agenția Europeană a Medicamentului recomandă aprobarea a două terapii bazate pe anticorpi monoclonal pentru prevenția și tratamentul COVID-19

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) recomandă autorizarea în Uniunea Europeană a Ronapreve (casirivimab/imdevimab) și Regkirona (regdanvimab) împotriva COVID-19. Acestea sunt primele terapii pe bază de anticorpi monoclonali care au primit recomandarea EMA, și în cazul aprobării ar fi primele terapii autorizate în UE, după aprobarea remdesivir în iulie 2020.

abonare
  • Următorul nivel al supravegherii genomice SARS-CoV-2: epidemiologie moleculară în timp real (rt-ME)

În pandemia actuală a fost aplicată pentru prima dată secvențierea întregului genom ca metodă de monitorizare a evoluției virusului SARS-CoV-2 pe scară largă, cu peste 2 milioane de secvențe ale întregului genom viral generate și distribuite pe platforma GISAID. Această resursă a informat, pentru multe dintre state, luarea deciziilor de sănătate publică pe tot parcursul pandemiei. A permis, de asemenea, detectarea mutațiilor care ar putea afecta virulența, patogeneza sau evadarea imună, precum și eficacitatea testelor de diagnostic, a vaccinurilor și terapiilor adresate SARS-CoV-2.

Conform unui nou studiu publicat în Nature, este nevoie ca sistemele de supraveghere să treacă la o nouă etapă pentru a se pregăti pentru următoarea fază a pandemiei – caracterizarea comprehensivă a genotipurilor și fenotipurilor virale, în timp real (genotype-to-phenotype predictions).

Evoluția epidemiologică poate fi explicată prin mecanisme multiple, nu doar de cele care țin de identificarea mutațiilor în genomul viral. Rețeaua internațională responsabilă cu secvențierea genomului SARS-CoV-2, care se află în plină expansiune, trebuie să fie conectată cu centre de referință pentru caracterizarea detaliată a variantelor virale. Acest demers trebuie să includă standardizarea protocoalelor de laborator (a testelor folosite, reactivilor, colectarea probelor).

Această abordare ar permite dezvoltarea și actualizarea testelor diagnostice, vaccinurilor, tratamentelor și măsurilor non-farmaceutice într-un ritm care se apropie de viteza cu care se transmite virusul.

  • Persoanele vindecate în urma unor forme ușoare de Covid-19 prezintă o capacitate de activare scăzută a celulelor T în fața noilor tulpini virale

Imunitatea dobândită în urma vindecării COVID-19 nu oferă o protecție suficientă împotriva reinfectării. Această concluzie a fost prezentată de autorii unui studiu care a analizat probe de la pacienți care au suferit o formă ușoară a infecției SARS-CoV-2 în urmă cu 12 luni. Studiul se află încă în faza de preprint.

Concentrația serică de anticorpi neutralizanți contra proteinei spike a scăzut de-a lungul timpului – doar 64% dintre probele recoltate au demonstrat o capacitate de neutralizare semnificativ superioară probelor recoltate de la pacienți care nu au suferit infecția. Mai mult, probele serice au demonstrat un răspuns slab împotriva noilor tulpini SARS-CoV-2, care circulă în comunitate.

Pe lângă răspunsul imunitar umoral (anticorpii produși de limfocitele B), a fost analizat și răspunsul imunitar celular, produs de limfocitele T. Frecvența limfocitelor T, capabile să producă un răspuns imunitar specific contra SARS-CoV-2, s-a menținut la 6 și 12 luni post infecție, însă cu o capacitate de activare la contactul cu virusul scăzută, în special la contactul cu noile tulpini ale virusului.

Rezultatele se alătură tot mai multor dovezi care vin să schimbe percepția publică asupra lipsei nevoii de vaccinare la persoanele care au trecut prin boală și s-au recuperat.

  • Fluvoxamina, un antidepresiv frecvent utilizat, scade riscul de spitalizare pentru COVID-19

Rezultatele unui nou studiu sugerează că fluvoxamina ar putea avea efecte terapeutice benefice în cazul COVID-19. Studiul TOGETHER, randomizat, multicentric cu grup de control, a inclus 1.497 de pacienți, cu infecția COVID-19 confirmată, simptomatici și la risc ridicat de dezvoltare a unei forme severe, care au primit fie fluvoxamină, fie placebo.

Fluvoxamina a fost superioară placebo în ceea ce privește proporția de pacienți care au necesitat servicii medicale de urgență, în contextul COVID-19 (11%, față de 16%) – riscul de a necesita servicii de urgență a fost cu 32% mai mic la pacienții din grupul de studiu. În plus, și riscul de deces a fost semnificativ mai mic (<1%, față de 2%). Profilul de siguranță a fost similar, iar fluvoxamina nu a condus la beneficii în ceea ce privește clearance-ul viral sau necesitatea ventilației mecanice. În ceea ce privește mecanismul de acțiune, principala ipoteză descrisă de autorii studiului implică efectele antiiflamatorii și antiplachetare ale fluvoxaminei.

  • Vaccinarea concomitentă contra gripei și COVID-19 este sigură și eficientă

Administrarea concomitentă a unui vaccin contra gripei și a unui vaccin contra COVID-19 este sigură, iar pacienții prezintă un răspuns imunitar adecvat la ambele vaccinuri. O astfel de abordare poate conduce la un impact mai mic asupra sistemelor de sănătate, și la protecția adecvată împotriva celor două viroze.

Aceste date au rezultat dintr-un studiu multicentric, randomizat, cu grup de control, în cadrul căruia 679 de persoane au primit un vaccin antigripal, împreună cu a doua doză a vaccinului Pfizer/BioNTech BNT162b2, sau a vaccinului AstraZeneca ChAdOx. Rata de reacții adverse descrise de participanți (febră, frisoane, cefalee, stare generală alterată) a fost similară, indiferent dacă au primit vaccin antigripal sau placebo. Testarea serologică a indicat un răspuns imunitar adecvat al participanților, atât contra SARS-CoV-2, cât și contra virusului gripal.

Citește și: