Esențial COVID-19. CDC: Imunitatea generată de vaccinurile tip ARNm este de 5 ori mai eficientă în prevenirea spitalizării comparativ cu imunitatea naturală post-infecție

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Știrile săptămâniia 1-7 noiembrie au fost comentate de Dr. Marius Geantă:

Știrile săptămânii 1-7 noiembrie 2021:

  • Molnupiravir, prima terapie antivirală orală pentru COVID-19, a fost autorizată în Marea Britanie

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA) a autorizat molnupiravir, primul medicament antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor ușoare-moderate de COVID-19 la adulții confirmați cu infecție SARS-CoV-2 și cu cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii.

abonare

Administrarea molnupiravir de două ori pe zi a redus riscul de spitalizare și mortalitate cu aproximativ 50% în studiul clinic global de fază 3. Molnupiravir se află în proces de revizuire accelerată (rolling review) în UE începând cu sfârșitul lunii octombrie. Citiți mai multe despre autorizarea Molnupiravir în Marea Britanie.

  • Terapia antivirală orală Paxlovid reduce cu 89% riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19

Paxlovid (PF-07321332), o altă terapie antivirală orală pentru COVID-19, reduce cu 89% riscul de spitalizare și deces la adulții cu risc de evoluție spre formă severă. Rezultatele prezentate de compania producătoare, Pfizer, se bazează pe analiza intermediară a studiului de fază 2-3, care a inclus 1.219 adulți nevaccinați, confirmați cu COVID-19, nespitalizați, însă cu risc de evoluție spre o formă severă a bolii.

Paxlovid este o terapie antivirală – inhibitor de protează, care blochează activitatea proteazei SARS-CoV-2-3CL, o enzimă necesară pentru replicarea virusului. Tratamentul se administrează de două ori pe zi timp de 5 zile, începând cu primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Paxlovid se administrează în asociere cu un alt antiviral, ritonavir, care împiedică metabolizarea acestuia, ceea ce îi permite să rămână activ pentru mai mult timp și în concentrație mai mare la nivel sanguin.

Compania Pfizer a anunțat că plănuiește să trimită rezultatele intermediare ale studiului către FDA până la sfârșitul lunii noiembrie, astfel că terapia antivirală ar putea primi autorizație de utilizare în SUA până la sfârșitul anului.

Singurul antiviral aprobat pentru tratamentul COVID-19 de către FDA, și aprobat condiționat de către EMA, este remdesivir.

Anticorpii monoclonali sunt o altă clasă terapeutică folosită în tratamentul COVID-19. Momentan, la nivelul UE nu există niciun anticorp monoclonal aprobat condiționat, însă în SUA, trei anticorpi monoclonali dețin autorizație FDA de utilizare de urgență (EUA). Aflați mai multe despre anticorpii monoclonali folosiți în tratamentul COVID-19.

  • Gena LZTFL1 se asociază dublarea riscului de deces din cauza COVID-19

Această descoperire ar putea oferi noi răspunsuri privind susceptibilitatea mai mare a unor persoane de a dezvolta forme severe de boală, însă deschide și noi posibilități pentru dezvoltarea terapiilor țintite.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au utilizat un algoritm bazat pe inteligență artificială pentru a analiza date genetice provenind de la sute de tipuri de celule, concluzionând că gena LZTFL1 (leucine zipper transcription factor-like 1) se asociază cu funcția pulmonară. Studiile anterioare au arătat că o regiune de ADN de la nivelul cromozomului 3 (regiunea 3p21.31) se asociază cu risc dublu de deces și de insuficiență respiratorie în urma COVID-19 la adulții cu vârsta sub 60 de ani.

Riscul crescut se datorează unei diferențe în activarea genei LZTFL1, prevenind generarea unui răspuns eficient din partea celulelor de la nivelul căilor aeriene și de la nivel pulmonar față de virusul SARS-CoV-2. Însă gena nu afectează producerea anticorpilor de către sistemul imunitar, astfel că persoanele care prezintă această variantă genetică ar trebui să răspundă normal la vaccinare.

  • SARS-CoV-2 nu infectează celulele de la nivelul sistemului nervos

Un studiu nou a concluzionat că SARS-CoV-2 nu pătrunde la nivelul sistemului nervos, ceea ce oferă speranță privind reversibilitatea afectării cauzată de virus. Acest studiu contrazice cercetările anterioare care sugerau că noul coronavirus infectează neuronii de la nivelul mucoasei olfactive.

Atunci când SARS-CoV-2 pătrunde în organism pe cale respiratorie, se cantonează la nivelul mucoasei olfactive. La acest nivel se găsesc neuroni senzoriali olfactivi (responsabili pentru inițierea senzației de miros), care sunt conectați cu celulele care au rol de suport. În acest nou studiu, cercetătorii susțin că virusul infectează celulele de susținere, dar nu și neuronii olfactivi. Această distincție este esențială, deoarece în cazul infectării neuronilor olfactivi, virusul ar putea ajunge rapid și ușor la nivel cerebral prin intermediul bulbului olfactiv. Însă dacă virusul infectează numai celulele de susținere, atunci afectarea de la acest nivel ar fi reversibilă.

Ambele căi de infectare ar putea explica pierderea simțului olfactiv, care afectează aproape jumătate dintre pacienții cu COVID-19. Conform autorilor studiului, anosmia ar putea fi rezultatul distrugerii celulelor de suport a neuronilor, astfel că funcționarea neuronilor ar putea fi afectată până la regenerarea acestor celule, chiar dacă ei înșiși nu sunt infectați.

  • Imunitatea generată de vaccinurile tip ARNm împotriva COVID-19 este de 5 ori mai eficientă comparativ cu imunitatea naturală post-infecție

Un studiu realizat la nivel național de către Centrul pentru controlul și prevenția bolilor (CDC) din SUA a arătat că vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager determină o imunitate mai puternică comparativ cu imunitatea naturală obținută în urma infecției cu SARS-CoV-2. În general, riscul de spitalizare este de 5 ori mai mare în cazul adulților nevaccinați dar care au fost anterior infectați cu noul coronavirus, comparativ cu cei vaccinați. Mai mult decât atât,  vaccinurile tip ARNm sunt de 20 de ori mai eficiente în prevenția spitalizării la adulții cu vârsta de peste 65 de ani, comparativ cu imunizarea pe cale naturală, prin infecție.

Rezultatele studiului sunt în concordanță cu datele de laborator, conform cărora vaccinurile tip ARNm produc un nivel mai mare de anticorpi, față de nivelul variabil de anticorpi observat la persoanele care se recuperau de pe urma COVID-19, mai ales în cazul formelor asimptomatice sau foarte ușoare de boală.

Aceste noi date obținute din viața reală oferă dovezi pentru superioritatea protecției imunologice prin vaccinare față de imunitatea naturală post-infecție, precum și pentru utilitatea vaccinării adulților cu istoric de infecție COVID-19.

Molnupiravir și Paxlovid

Citește și: