Esențial COVID-19. Expresia crescută a biomarkerului ADAM9, asociată cu formele severe de COVID-19 la persoane tinere fără comorbidități

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează pagina Esențial Covid-19. Știrile săptămânii 25-31 octombrie 2021:

  • Expresia crescută a biomarkerului ADAM9, asociată cu formele severe de COVID-19 la persoane tinere fără comorbidități

O echipă din cadrul Departamentului de Imunogenetică de la Universitatea din Strasbourg a publicat recent un studiu în Science Translational Medicine în care sunt explicate mecanisme moleculare care conduc la apariția formelor grave de COVID-19 la persoanele tinere, fără comorbidități.

abonare

Studiul a inclus 72 de pacienți francezi, cu vârste sub 50 ani și fără factori de risc: 47 dintre aceștia erau internați în secțiile de terapie intensivă și necesitau ventilație mecanică, iar 25 de pacienți nu erau internați în secțiile de ATI, însă aveau nevoie de suplimentare cu oxigen.

Pentru identificarea cauzelor moleculare care au condus la sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS – acute respiratory distress syndrome) la această categorie de pacienți, s-a realizat o analiză multiomică (secvențierea întregului genom, secvențierea ARN, analiză proteomică la nivelul celulelor sanvinge, realizarea profilului citokinelor), iar datele au fost interpretate folosind algoritmi bazați pe inteligență artificială. S-au identificat 600 de gene candidate, dintre care 5 puternic asociate fenomenului ARDS.

Modelul in silico folosit pentru această cercetare sugerează că ADAM9 (o genă care codifică o metaloproteinază) reprezintă cel mai important biomarker, cu implicații atât pentru diagnosticul formelor severe, cât și și dezvoltarea de noi terapii.

Studile ex vivo arată că inhibarea acestei gene la nivelul celulelor din țesutul pulmonar uman, infectate cu SARS-CoV-2, s-a asociat cu o replicare mai lentă a virusului. ADAM9 este testată și în oncologie, ca țintă pentru imunoterapia de tip ADC (antibody-drug conjugate) în tumorile solide. Autorii consideră că dezvoltarea de anticorpi contra ADAM9 ar putea reprezenta o soluție și pentru tratamentul formelor severe de COVID-19.

  • 97% din cazurile COVID-19 au rămas nedetectate în primul val al pandemiei. În multe state Europene, transmiterea intracomunitară a început încă din ianuarie 2020

Sars-CoV-2 s-a răspândit masiv intracomunitar înainte ca multe regiuni din Europa și Statele Unite ale Americii să dezvolte o strategie optimă de detecție. Până la începutul lunii martie, doar 1-3 cazuri de COVID-19 din 100 au fost identificate. Datele provin dintr-un studiu publicat recent în Nature, bazat pe un model epidemiologic global (Global Epidemic and Mobility Model, GLEAM). Acesta asociază diferitele căi de răspândire a virusului pe baza datelor colectate în prima etapă a pandemiei(date legate de mobilitatea persoanelor în timp real și date populaționale).

Multe articole științifice din primul val au demonstrat că SARS-CoV-2 a pătruns în țările respective mult mai devreme decât era raportat oficial. Noul studiu din Nature arată că majoritatea cazurilor au fost cauzate de răspândirea nedetectată din comunitate și foarte puține de introducerile repetate din China.

Dacă testarea nu ar fi fost restricționată inițial la persoanele care au călătorit în China, ar fi existat oportunitatea de a interveni din timp.

Încă de pe 21 februarie existau deja focare în multe zone. Până pe 8 martie 2020, doar 3,5% din cazuri au fost detectate în Europa. În Italia, de exemplu, transmiterea intracomunitară nedetectată era semnificativă chiar la începutul lunii ianuarie.

Rezultatele studiului indică și efectele carantinei, demonstrând că majoritatea cazurilor de COVID-19 au fost diagnosticate după ce focarele au fost declanșate. Introducerea precoce a măsurilor non-farmacologice se corelează cu o amplitudine redusă a primului val COVID-19. Pregătirea statelor trebuie să se bazeze pe indicații extinse de testare și strategii care să detecteze mult mai devreme transmiterea intracomunitară.

  • Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început procedura de revizuire continuă a terapiei antivirale molnupiravir

La fel ca în cazul vaccinurilor pentru COVID-19, EMA aplică o procedură de evaluare accelerată, numită revizuire continuă (rolling review), care permite agenției să înceapă evaluarea datelor imediat ce acestea devin disponibile. Rezultatele din cercetările de laborator și datele clinice arată că molnupiravir reduce capacitatea de replicare a SARS-CoV-2, previne spitalizările și reduce mortalitatea la pacienții COVID-19.

Studiul randomizat de fază III, MOVe-OUT a evaluat terapia antivirală la adulți cu forme ușoare-moderate de COVID-19, care nu erau spitalizați, dar erau la risc crescut de a dezvolta forme severe. O analiză interimară arată că administrarea a 800 mg de molnupiravir de două ori pe zi a redus riscul de spitalizare și mortalitatea cu aproximativ 50%.

7,3% dintre pacienții din grupul care a primit molnupiravir erau spitalizați după o lună de la randomizare, comparativ cu 14,1% în grupul placebo. De asemenea, în grupul tratat cu molnupiravir nu s-a înregistrat nici un deces, în timp ce în grupul placebo s-au înregistrat 8 decese. Incidența reacțiilor adverse a fost similară în cele două grupuri.

Pe 11 octombrie companiile producătoare au depus o cerere pentru autorizarea în regim de urgență către FDA, pentru tratamentul adulților cu forme ușoare și moderate de COVID-19.

  • Pentru toate grupele de vârstă, răspunsul imun contra variantei Delta scade la câteva luni după a doua doză din vaccinul Pfizer/BioNTech, BNT162b2

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în New England Journal of Medicine de o echipă de la Technion – Israel Institute of Technology din Haifa, în care au fost analizate datele de la aproximativ 4,8 milioane de persoane vaccinate. Rezultatele susțin decizia Ministerului Sănătății din Israel pentru administrarea celei de-a treia doze la persoanele vaccinate cu cel puțin 5 luni anterior.

În decembrie 2020, Israel a început campania națională de vaccinare, care a reprezentat un succes, conducând la o scădere importantă a cazurilor. În 3 luni, mai mult de 50% din populația adultă era vaccinată cu schema completă. Cu toate acestea, la începutul verii anului 2021, noi focare au fost raportate și noi cazuri de infecție la persoane vaccinate. Analizele genomice arată că din iunie 2021, 98% din cazurile pozitive din Israel au fost determinate de varianta Delta.

La persoanele cu vârste de peste 60 ani rata de infectare a fost de 1,6 ori mai mare pentru cei vaccinați în ianuarie 2021, comparativ cu cei vaccinați în martie 2021. Rate mai ridicate de infectare s-au observat și la grupa de vârstă 40-59 ani, la cei vaccinați în februarie versus cei vaccinați în aprilie. Același tipar s-a înregistrat la grupa de vârstă 16-39 ani.

Rezultatele sunt similare cu cele obținute în studiul randomizat care a evaluat vaccinul BNT162b2: eficacitatea scade de la 96% în primele două luni, la 84% la 4-7 luni de la vaccinare. Studiile serologice din Israel indică și o scădere în timp a titrului de anticorpi neutralizanți, care poate explica reducerea răspunsului imun observată în această cercetare.

  • FDA autorizează în regim de urgență vaccinul Pfizer/BioNTech pentru grupa de vârstă 5-11 ani

Vaccinul ARNm a demonstrat o eficacitate de 90,7% pentru prevenția COVID-19 la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, iar pe 29 octombrie, FDA (Food and Drug Administration) a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului. Răspunsurile imune înregistrate la această grupă de vârstă au fost comparabile cu cele observate la persoanele cu vârste cuprinse între 16-25 ani. Vaccinul este administrat în două doze, la interval de 3 săptămâni, însă sunt folosite doze mai mici (10 micrograme/doză)

Și Moderna a depus cererea către FDA pentru extinderea autorizației de utilizare în regim de urgență pentru grupa de vârstă 12-17 ani. De asemenea, compania a anunțat recent noi rezultate privind eficacitatea și siguranța vaccinului ARNm la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Două doze din vaccinul ARNm (50 micrograme/doză) determină producția de anticorpi neutralizanți și un profil de siguranță comparabil cu datele pentru adolescenți și adulți.

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Citește și: