INFOGRAFIC. Ce trebuie să știi și să faci dacă ai simptome de infecție respiratorie sugestive pentru COVID-19? Care este rolul Centrelor de Evaluare?

  • Health literacy



România se confruntă în ultimele săptămâni cu povara valului 5 al pandemiei, atingând noi recorduri în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și spitalizări. Sunt multe cauze care au dus la această situație, printre care: varianta Omicron a SARS-CoV-2, care se transmite mult mai ușor și repede, numărul insuficient de persoane vaccinate cu 2 și 3 doze, nerespectarea anumitor măsuri de protecție individuală, dar și profilul de comorbidități al persoanelor din România (să nu uităm că România se clasează pe primele locuri în UE în ceea ce privește mortalitatea evitabilă și prevenibilă).

Conform estimărilor autorităților, numărul de îmbolnăviri va continua să crească în următoarea săptămână, trecând de pragul de 50 de mii de cazuri zilnice. Pe lângă măsurile individuale de protecție, non-farmacologice, care sunt armele farmacologice pe care le avem la dispoziție?

abonare
  • Vaccinurile împotriva Covid-19 au fost disponibile Statelor Membre, prin procedura centralizată de achiziții la nivelul UE, încă de la începutul anului 2021;
  • Terapiile pe bază de anticorpi monoclonali (cu administrare intravenoasă și recomandate adesea în cazurile cu risc de evoluție severă) se află în peisajul clinic Covid-19 de înainte de aprobarea vaccinurilor, însă studiile recente arată o scădere a eficacității anumitor combinații de mAbs, ca urmare a dominanței Omicron;
  • În luna noiembrie 2021 au apărut și terapiile antivirale cu administrare orală, recomandate persoanelor adulte cu un rezultat confirmat de infecție de SARS-CoV-2, care sunt la risc de a evolua către o formă severă de Covid-19. (Află mai multe despre molnupiravir și Paxlovid)

Cele două terapii antivirale orale de nouă generație vin în întâmpinarea unei noi nevoi privind Covid-19: prevenirea evoluției către o formă severă la persoanele la risc, în afara cadrului spitalicesc – salvând astfel vieți și scăzând presiunea pe sistemele de sănătate. Însă pentru a fi eligibil de a primi o terapie antivirală orală, pe lângă încadrarea în profilul de risc, persoana trebuie să se testeze (și să aibă un rezultat oficial confirmat pozitiv) cât mai repede posibil de la apariția simptomelor sugestive de infecție Covid-19, astfel încât să parcurgă tot traseul descris în infograficul de mai jos în max. 5 zile de la apariția simptomelor.

Pentru că timpul este crucial, Raportuldegardă.ro descrie, în următorul infografic, traseul persoanei cu simptome sugestive de Covid-19:

Ordinea cronologică a acțiunilor, așa cum a fost prezentată de Conf. Dr. Simin-Aysel Florescu:

În momentul în care o persoană dezvoltă semne de boală și bănuiește că are Covid-19 ar trebui, în primul rând, să se testeze. În cazul ideal, anunță medicul de familie, care îl va chema la testare, iar persoana va avea un rezultat oficial pozitiv sau negativ. În cazul în care nu are medic de familie, apelează la DSP (Direcția de Sănătate Publică) prin serviciul 112, iar DSP trimit echipajul pentru recoltare și astfel va exista un rezultat confirmat.

Rezultatul confirmat oficial este foarte important, deoarece va fi introdus în aplicația Corona Forms, ulterior putând fi recomandată o anumită terapie antivirală.

În momentul în care există un rezultat oficial pozitiv pentru Covid-19, începe oficial și traseul pacientului Covid-19 în România. Medicul de familie, pe baza istoricului pacientului, decide dacă acesta rămâne sub observație sau este direcționat către Centrele de Evaluare, pentru a primi tratament cu antivirale orale sau pentru alte recomandări. Centrele de evaluare sunt exclusiv pentru pacienții pozitivi – în cadrul lor nu se efectuează testarea pentru Covid-19.

La Centrul de Evaluare, persoana se prezintă cu Actul de Identitate (nu are nevoie de trimitere de la medic), iar dacă se regăsește în Corona Forms cu un rezultat pozitiv, urmează preluarea de către specialiștii de acolo: o nouă consultație, analize de sânge, investigații imagistice.

În funcție de aceste date, va fi prescris tratamentul antiviral oral. Pentru a fi eligibil pentru unul dintre tratamentele antivirale orale de nouă generație – Molnupiravir sau Paxlovid – tot traseul trebuie să fie parcurs în MAX. 5 ZILE DE LA APARIȚIA SIMPTOMELOR.

Dacă medicamentul este recomandat și medicul îl prescrie, va fi ridicat chiar din acel centru, nu trebuie ca persoana să meargă la farmacie sau în alt loc.

Terapia va fi luată acasă, sub monitorizare continuă, inclusiv a eficienței terapeutice.

Ascultă și: