STUDIU. Microorganismele de la nivelul tumorilor maligne pancreatice ar putea reprezenta noi ținte pentru diagnosticul precoce și tratament

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Unele adenocarcinoame ductale pancreatice au un microbiom dezvoltat, a cărui prezenţă se asociază cu un prognostic nefavorabil, conform unui studiu publicat în Cancer Cell. Microorganismele tumorale interacţionează cu celulele maligne, dar şi cu celelalte componente ale micromediului tumoral, influenţând modul în care are loc evoluţia neoplaziei.

Analiza transcriptomului a indicat că limfocitele T de la nivel tumoral se aseamănă cu cele identificate în infecţii, sugerând că răspunsul imun este îndreptat predominant către îndepărtarea microorganismelor asociate neoplasmului, în timp ce activitatea antitumorală este mai puţin reprezentată. Aceste rezultate ar putea explica de ce imunoterapia este mai puţin eficace la pacienţii cu neoplazii pancreatice şi de ce administrarea antibioticelor îmbunătăţeşte răspunsul la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control. Înţelegerea aprofundată a conexiunilor dintre microorganismele pancreatice, celulele maligne şi celelalte componente ale micromediului tumoral ar putea să ofere noi soluţii terapeutice sau să evidenţieze căi de a adapta actualele terapii pentru a le creşte eficacitatea.

abonare

Clasic, pancreasul sănătos este considerat un organ lipsit de microbiom, însă prin contactul mediat al ductului pancreatic cu tubul digestiv, care este colonizat de microorganisme, şi prin translocare microbiană, bacteriile şi fungii pot să ajungă la nivel pancreatic. Deşi în prezent este incert dacă un pancreas poate avea un microbiom propriu în afara contextului patologic, prezenţa microorganismelor la acest nivel poate să inducă modificări care promovează carcinogeneza. Identificarea condiţiilor normale şi patologice de colonizare microbiană a pancreasului, înţelegerea interacţiunilor microorganismelor cu toate procesele celulare şi moleculare de la nivelul tipurilor celulare din pancreas şi asocierile cu caracteristicile patologiei pancreatice ar putea să ofere noi direcţii în tratamentul afecţiunilor pancreasului.

Prezenţa microorganismelor la nivelul tumorilor maligne pancreatice se asociază cu un prognostic nefavorabil
Sursa foto: Pixabay

Au fost incluse în studiu două cohorte independente, care au cuprins în total 41 de probe de la pacienţi cu adenocarcinom pancreatic ductal, precum şi 14 probe cu ţesut pancreatic non-malign de la persoane care au urmat o procedură de pancreatectomie în lipsa unei neoplazii pancreatice. A fost dezvoltată şi utilizată o nouă tehnică numită SAHMI (Single-cell analysis of Host-Microbiome Interactions), cu ajutorul căreia au fost identificate microorganismele asociate celulelor individuale umane. Din țesutul pancreatic prelevat au fost pregătite suspensii unicelulare, urmând secvențierea celulelor individuale și a conținutului dintre celule. Au fost identificate şi analizate atât moleculele de ARN care au provenit de la celulele umane, cât și cele de la microorganismele asociate. Cu ajutorul acestei metode s-a realizat simultan descrierea proceselor moleculare celulare, precum şi a microorganismelor asociate neoplaziei.

Au fost identificate bacterii asociate cu tipuri celulare specifice la nivelul unui subset tumoral, acestea fiind aproape absente în ţesutul pancreatic normal. Bacteriile se asociază predominant cu celulele maligne, influenţând expresia genică specifică tipului celular şi activitatea căilor de semnalizare, precum şi motilitatea celulară şi semnalizarea imună. Semnăturile specifice microbiene identificate au prezis progresia agresivă a cancerului și prognosticul nefavorabil.

Citeşte şi: