#ESCCongress2023. Revascularizarea completă este eficace şi sigură la pacienţii vârstnici cu infarct miocardic acut

  • Cardiologie



Strategia de revascularizare completă (complete revascularization, CR) la pacienții vârstnici cu infarct miocardic și boală multivasculară (multivessel disease, MVD) a avut rezultate superioare la un an faţă de abordarea țintită la nivelul leziunii, conform rezultatelor unui studiu prezentat în cadrul conferinței ESC (European Society of Cardiology) de anul acesta și publicat simultan în New England Journal of Medicine.

Principalele concluzii:

abonare
  • Revascularizarea completă a scăzut cu 27% riscul combinat de deces, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau ischemie determinată de revascularizare la 1 an
  • Riscul de deces de cauză cardiovasculară sau de infarct miocardic a scăzut cu peste 35%, iar riscul de deces de orice cauză a scăzut cu 30%
  • Profilul de siguranță a fost similar pentru cele două intervenții evaluate (revascularizare completă/ţintită la nivelul leziunii)

Rezultatele demonstrează că vârsta pacientului nu ar trebui să reprezinte o contraindicație a revascularizării complete. Acesta este primul studiu clinic care arată că revascularizarea completă ghidată fiziologic este la fel de benefică la vârstnici ca la pacienții mai tineri. În acest context, revascularizarea completă ar trebui luată în considerare la toți pacienții cu infarct miocardic acut.

#ESCCongress2023. Revascularizarea completă este eficace şi sigură la pacienţii vârstnici cu infarct miocardic acut
Sursa foto: Unsplash

Studiul clinic randomizat FIRE (Functional Assessment in Elderly MI Patients with Multivessel Disease) a inclus peste 1400 de pacienți din peste 30 de centre din Italia, Spania și Polonia. Participanţii la studiu au fost pacienți cu boală multivasculară, care au avut infarct miocardic de tip STEMI (ST-elevation myocardial infarction) sau NSTEMI (non-ST-elevation myocardial infarction), în vârstă de minim 75 de ani, un grup de pacienți cu risc ridicat și care este slab reprezentat în astfel de studii clinice. La acești pacienți este utilizată frecvent abordarea de revascularizare bazată pe țintirea leziunii, din lipsa studiilor clinice care să indice beneficiile revascularizării complete.

La toți pacienții incluși a fost realizat cu succes PCI (percutaneous coronary intervention) pentru leziunea responsabilă de infarctul miocardic. Aproape jumătate dintre pacienți au urmat și procedura de revascularizare completă ghidată fiziologic în cadrul aceleiași sesiuni sau în cursul aceleași spitalizări.

Rezultatele studiului nu pot fi generalizate pentru toți pacienții vârstnici, fiind necesară evaluarea beneficiilor la diverse subgrupuri, spre exemplu, în funcție de comorbidități sau istoricul de boli cardiovasculare, iar îngrijirile medicale oferite să fie individualizate.

Citeşte şi: