#ESCCongress. Rate de supraviețuire similare la 10 ani pentru pacienții tratați prin PCI cu montare de stent și cei supuși intervenției de by-pass coronarian

  • Health literacyConform studiului SYNTAX Extended Survival, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, ratele de supraviețuire la 10 ani sunt similare pentru pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de by-pass coronarian și cei tratați prin angioplastie cu montare de stent coronarian farmacologic activ. Cu toate acestea, în cadrul subgrupului de pacienți cu boală coronariană trivasculară și afectare coronariană complexă, se înregistrează rate de supraviețuire superioare în cazul intervenției de by-pass.

Boala cardiacă ischemică este principala cauză de deces la nivel global. Intervenția coronariană percutană (PCI) și operația de by-pass coronarian (CABG) sunt principalele opțiuni pentru pacienții care necesită revascularizare.

abonare

Studiile randomizate individuale care au comparat PCI (cu stenturi coronariene) și CABG nu au arătat niciun beneficiu de supraviețuire pentru nicio terapie la jumătatea perioadei de urmărire (de exemplu, până la cinci ani). Studiul SYNTAX a fost primul studiu multicentric, randomizat care a evaluat pacienții cu boala coronariană trivasculară și pacienții cu afectare a coronarei principale stângi, care au fost tratați prin PCI sau CABG. În cadrul studiului, 903 pacienți au fost repartizați aleatoriu în grupul care a primit tratament prin PCI cu stent (impregnat cu pacilataxel) și 897 în grupul CABG. Curbele de supraviețuire au fost divergente atât la un an, cât și la cinci ani, fără a fi asociate cu rezultate semnificative statistic.

Studiul SYNTAX Extended Survival a examinat ratele de deces la 10 ani la pacienții cu boala coronariană trivasculară și boala de arteră coronariană stângă incluși în studiul SYNTAX. Datele de supraviețuire au fost obținute din registrele medicale și naționale de deces, din 18 state din America de Nord și Europa.

După o perioadă de urmărire de 10 ani, nu a existat nicio diferență a ratei de supraviețuire între PCI cu stent coronarian și CABG la nivelul cohortei studiate. Au fost 244 de decese asociate cu PCI și 211 asociate cu CABG.

Cu toate acestea, strategia de tratament prin CABG a determinat o rată de supraviețuire mai mare la pacienții cu boala coronariană trivasculară, comparativ cu PCI (151 decese vs. 113). De asemenea, s-au înregistrat beneficii în ceea ce privește supraviețuirea și la cei cu boală coronariană complexă, definită printr-un scor SINTAX crescut. În subgrupul pacienților cu afectare a coronarei principale stângi, nu au existat diferențe în ceea ce privește rata de supraviețuire (93 de decese dupa PCI vs. 98 dupa CABG).

„Studiul SYNTAXES prezintă datele de supraviețuire relevante din punct de vedere clinic, după o perioadă de urmărire de 10 ani, ajutând personalul medical în ceea ce privește strategia optimă de tratament pentru pacienții cu boală coronariană care necesită revascularizare”, a declarat Dr. Daniel Thuijs, Erasmus University Medical Center, Rotterdam, Olanda.

Citește și: