STUDIU. Izolarea socială se asociază cu reducerea volumului cerebral la vârstnici

  • PrevențieVârstnicii care au interacțiuni sociale rare au o probabilitate mai ridicată de a avea un volum cerebral redus, atât total, precum și în regiunile asociate cu demența, în comparație cu persoanele care prezintă contacte sociale frecvente, conform unui studiu publicat în Neurology. De asemenea, persoanele izolate social au prezentat mai multe leziuni ale substanței albe cerebrale. Simptomele de depresie au putut explica parțial, în proporție de 15-29%, asocierile dintre izolarea socială și volumul cerebral.

Aceste concluzii sugerează importanța acordării suportului pentru vârstnici în vederea menținerii integrării sociale a acestora, pentru prevenția atrofiei cerebrale și a dezvoltării demenței. Rezultatele nu demonstrează că izolarea socială cauzează scăderea volumului creierului, ci indică prezența unei asocieri. Este posibil ca asocierea să fie determinată de faptul că integrarea socială încetinește declinul cognitiv și previne atrofia cerebrală și dezvoltarea demenței.

abonare

Studiul a inclus aproape 9000 de persoane nediagnosticate cu demență, cu vârsta medie de 73 de ani. Statusul interacțiunilor sociale a fost evaluat astfel: fiecare participant a raportat cât de des se află în contact cu rude sau prieteni cu care nu locuiesc, atât față în față, cât și la telefon, fiind clasificați pe baza răspunsului în trei categorii care indică frecvența contactelor sociale – zilnic, de câteva ori pe săptămână și de câteva ori pe lună sau rareori.

Persoanele care au avut cel mai redus contact social au avut un volum cerebral total semnificativ mai scăzut decât al celor cu cele mai frecvente interacțiuni sociale. Hipocampul și amigdala, regiuni cerebrale importante pentru memorie și dezvoltarea demenței, au fost, de asemenea, mai scăzute la persoanele care au prezentat contacte sociale rare. Analiza a luat în considerare și ceilalți factori care ar putea afecta volumul cerebral, pecum vârsta, diabetul, fumatul și activitatea fizică.

Citește și: