STUDIU. Singurătatea, asociată cu un risc mai crescut de boală cardiovasculară la pacienții cu diabet zaharat

  • Cardiologie



Oamenii sunt ființe sociale, dezvoltarea acestora într-un mod sănătos fiind strâns legată de apartenența la o familie, un grup sau o comunitate. Termenul de „conexiune socială” înglobează sentimentele de sprijin și conexiune care rezultă din aceste interacțiuni. Acest concept cuprinde însă și fenomenele psihosociale negative care pot rezulta din lipsa interacțiunilor cu alte persoane, cum ar fi izolarea socială și singurătatea, termeni înrudiți, dar distincte din punct de vedere al semnificației lor. Izolarea socială este definită ca absența contactelor sociale și a relațiilor cu persoanele din jur, pe când singurătatea se referă la calitatea interacțiunilor sociale, nu la cantitatea acestora.

În populația generală, izolarea socială și singurătatea au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate de orice cauză și în mod special, cu riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

abonare

În urma unui studiu publicat în European Heart Journal, cercetătorii au ajuns la concluzia că singurătatea este un factor cu risc mai crescut de boală cardiovasculară la grupul de pacienți cu diabet zaharat, având o pondere mai mare decât dieta, activitatea fizică, depresia și consumul de tutun.

S-a analizat și importanța relativă a singurătății în apariția bolilor de cauză cardiovasculară, comparativ cu alți factori de risc. Concluzia a fost că singurătatea a avut o influență mai slabă asupra incidenței bolilor cardiovasculare decât funcția renală, nivelul seric de colesterol și indicele de masa corporală, dar o influență mai puternică decât depresia, fumatul, activitatea fizică și dieta.

În plus, a fost descrisă o interacțiune aditivă semnificativă între singurătatea percepută și gradul de control al factorilor de risc clasici (hemoglobina glicată, tensiunea arterială, nivelul seric de colesterol LDL, consumul de tutun, microalbuminuria, obezitatea, activitatea fizică și dieta). Acest lucru înseamnă că efectele negative ale singurătății asupra riscului de a dezvolta boală cardiovasculară sunt mult mai accentuate atunci când sunt prezenți și factorii de risc tradiționali.

conexiune
Image by upklyak on Freepik

Pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boală cardiovasculară și sunt mai predispuși la singurătate decât populația generală. Studiul a fost bazat pe folosirea datele persoanelor diagnosticate cu diabet, prin intermediul UK Biobank, fiind examinată legătura dintre sentimentul de singurătate, izolarea din punct de vedere social și probabilitatea mai mare de a dezvolta boala cardiovasculară, fiind comparați pacienții care nu aveau parte de interacțiuni sociale cu cei care beneficiau de acestea.

La acest studiu au participat 18,509 de adulți cu diabet zaharat, cu vârste cuprinse între 37 si 73 de ani, dar fără un diagnostic de boală cardiovasculară în antecedente. Singurătatea și izolarea socială au fost determinate prin chestionare, fiecărui factor de risc înalt fiindu-i atribuit un punct. Caracteristicile singurătății considerate cu risc înalt au constat in sentimentul de singurătate și imposibilitatea de a se încrede în cineva apropiat, având un scor total cuprins între 0 si 2.

Caracteristicile izolării sociale cu risc înalt au fost reprezentate de locuitul singur, vizite primite de la familie sau prieteni mai puține de o dată pe lună și lipsa participării în activități sociale de cel puțin o dată pe săptămână, cu un scor total între 0 si 3. Cercetătorii au analizat asocierea dintre singurătate, izolare socială și incidența bolilor cardiovasculare după ce au ajustat datele în funcție de factori care ar fi putut să afecteze relațiile, cum ar fi genul, vârsta, indicele de masă corporală, medicația, activitatea fizică, dieta, consumul de alcool și tutun, controlul glicemiei, al tensiunii arteriale și al colesterolului.

De-a lungul duratei medii de urmărire a pacienților cu diabet zaharat de 10.7 ani, 3,247 pacienți au dezvoltat boală cardiovasculară, dintre care 2,771 boală arterială coronariană și 701 accident vascular cerebral (unii dintre pacienți avându-le pe amândouă). Riscul de a dezvolta boală cardiovasculară comparativ cu participații cu scor de singurătate cel mai mic a fost cu 11%, respectiv 26% mai crescut la cei cu scoruri de singurătate de 1, respectiv scorul pentru izolarea socială de 2. În cadrul acestui studiu nu s-au descoperit asocieri semnificative între dezvoltarea bolii cardiovasculare și izolarea socială, sugerând că o calitate crescută a relațiilor sociale depășește cantitatea acestora.

Citește și: