„Social prescribing” – terapia prin activități sociale, prescrisă de către medicii din Marea Britanie. Singurătatea, factor major de risc pentru sănătate

  • Health literacy



„Social prescribing” este o nouă abordare terapeutică în îngrijirile medicale primare și își propune să acopere golul dintre serviciile de sănătate și nevoile pacienților prin implicarea comunității. Pe lângă efectele benefice asupra stării de sănătate și a calității vieții pacienților, terapia prin activități sociale poate reprezenta pe termen lung o modalitate de a economosi bani alocați serviciului de sănătate.

Ce este terapia prin activități sociale?

Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), „social prescribing” reprezintă o modalitate care le permite medicilor să recomande pacienților anumite servicii în propria comunitate, în completarea soluțiilor medicale tradiționale. În general, pacientul este îndrumat către o persoană de legătură din comunitate pentru a elabora împreună un plan de activități, în funcție de interesele și dorințele pacientului, în scopul îmbunătățirii stării de sănătate și a calității vieții. Activitățile pot varia de la lecții de pictură la sesiuni de muzică sau dans, cursuri de gătit, ore de grădinărit sau sesiuni de yoga.

abonare
Terapia prin activități sociale
sursa foto – Public Health England

Implicarea socială a pacienților are o varietate de efecte pozitive precum: ameliorarea stării afective, creșterea stimei de sine dar și a încrederii în personalul medical, oportunitatea de interacțiune socială și dobândirea de noi aptitudini, precum și creșterea aderenței la celelalte forme de tratament, inclusiv față de activitățile fizice și renunțarea la obiceiuri nocive.

„Medicamentele nu sunt răspunsul la tot. Multe persoane sunt singure și izolate social iar acest lucru influențează starea lor generală de sănătate”, afirmă dr. Rosemarie Jones, medic la spitalul Lupset Surgery din Wakefield, Marea Britanie.

Funcționează terapia de implicare socială a pacienților?

Aproape jumătate din asociațiile de medici generaliști din Marea Britanie investesc în programe pentru „social prescribing”, iar 1 din 5 medici britanici recomandă în mod regulat terapia prin activități sociale.

Social Prescribing Network este un grup de cadre medicale și universitare care și-au propus să împărtășească cele mai bune practici și au încercat să cuantifice eficacitatea acestei terapii. Universitatea din Westminster a realizat un studiu despre impactul acestei abordări terapeutice asupra sistemului de sănătate britanic și a arătat că, în medie,  „social prescribing” s-a asociat cu o scădere cu 28% a vizitelor la cabinetele medicale și cu 24% la departamentele de urgență.

Un studiu realizat recent de către London School of Economics afirmă că singurătatea determină un cost de 6.000 lire sterline per persoană pe parcursul a 10 ani de zile și că fiecare liră sterlină investită în prevenția singurătății economisește 3 lire sterline din bugetul serviciilor de sănătate, în decurs de 5 ani. În plus, un alt studiu care a inclus 3 milioane de oameni, a concluzionat că singurătatea crește riscul de deces cu până la 26%, fiind o problemă majoră de sănătate publică.

Impactul izolării sociale asupra sectorului public
sursa foto – IoTUK

Ce pacienți ar putea să beneficieze de terapia prin activități sociale?

Terapia prin activități sociale reprezintă o abordare personalizată a tratamentului, astfel încât se adresează doar anumitor categorii de pacienți. Majoritatea beneficiarilor sunt cei cu istoric de probleme psihiatrice minore (tulburări anxioase sau depresive) și cu vizite medicale frecvente. Alte caracteristici comune sunt prezența a două sau mai multe boli cronice asociate, singurătate, izolare socială, sărăcie, diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, fibromialgie, oboseală cronică și sexul feminin.

De ce ar trebui medicii să prescrie terapia prin activități sociale?

În prezent există dovezi științifice substanțiale pentru efectele izolării sociale asupra creșterii mortalității premature. Riscul asociat singurătății este comparabil cu ceilalți factori de risc pentru mortalitate, precum: obezitatea, lipsa activității fizice, abuz de substanțe toxice, lipsa accesului la servicii medicale optime etc. Există un număr mare de studii care au demonstrat mecanismele fiziologice și comportamentale prin care izolarea socială determină un impact negativ asupra stării de sănătate, precum și dovezi din ce în ce mai multe față de creșterea fenomenului de singurătate la nivelul societății, transformând singurătatea și izolarea socială într-o problemă de sănătate publică.

Citește și: