#ESCCongress2023. Inclisiran scade colesterolul LDL cu 50% pe o perioadă de cel puțin 6 ani

  • PrevențieAdministrarea bianuală de inclisiran (Leqvio), alături de tratamentul cu statine, determină o reducere susținută a valorilor colesterolului LDL (low density lipoprotein, LDL-C) la persoanele cu boală cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD), risc crescut de ASCVD sau cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, pe o perioadă de cel puțin 6 ani, conform rezultatelor studiului ORION-8, prezentate în cadrul congresului European Society of Cardiology (ESC) de anul acesta, care a avut loc în Amsterdam.

Principalele rezultate:

abonare
  • 80% dintre pacienți au atins valorile țintă ale LDL-C;
  • În medie, nivelurile LDL-C au fost reduse cu 50%;
  • Profilul de siguranță este favorabil, fără a fi raportate noi evenimente adverse asociate cu administrarea Leqvio.

Nivelurile țintă de colesterol LDL stabilite sunt de mai puțin de 70 mg/dL la pacienții cu ASCVD și sub 100 mg/dL la persoanele cu risc ridicat de ASCVD. Deși colesterolul LDL este un factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare, majoritatea pacienților (80%) nu ating nivelurile recomandate doar prin utilizarea statinelor.

Leqvio este prima și singura terapie de tip ARN interferent mic (siRNA) care reduce nivelurile LDL-C. Este comercializat de Novartis și a fost dezvoltat în colaborare cu Alnylam Pharmaceuticals. Este aprobat în peste 80 de țări, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Mecanismul de acțiune presupune blocarea producției proteinei PCSK9, care crește nivelurile LDL-C. Prevenția producției PCSK9 se asociază cu scăderea colesterolului LDL.

Spre deosebire de alte terapii care reduc LDL-C, inclisiran are avantajul că nu trebuie administrat zilnic, fiind necesare doar două doze pe an (o doua doză la 3 luni după prima, iar apoi din 6 în 6 luni). Administrarea se realizează prin injectarea subcutanată, doar de către personal medical.

ORION-8 face parte din programul dinamic de studii clinice VictORION, care are scopul de a investiga impactul Leqvio asupra nivelurilor colesterolului. VictORION înrolează peste 60 000 de pacienți din peste 50 de țări și include peste 30 de studii. Participanții la studiile de fază II ORION-9, ORION-10, ORION-11 și ORION-3 au fost supravegheați pentru încă 3 ani în cadrul studiului de fază III ORION-8. Acesta este cel mai îndelungat studiu care investighează terapia cu inclisiran și a inclus 8500 de participanți.

Citește și: