#ESCCongress. Creșterea vârstei legale de la care se poate cumpăra tutun la 22 de ani poate reduce numărul de persoane dependente de nicotină

  • PrevențieFumatul în timpul copilăriei și adolescenței cauzează probleme semnificative de sănătate în rândul persoanelor tinere prin creșterea numărului și severității bolilor respiratorii, cu scăderea capacității fizice și multe alte efecte negative asupra dezvoltării și funcției pulmonare.

Concluzia unui studiu publicat în timpul Congresului Societății Europene de Cardiologie, care a examinat relația dintre vârsta la care a fost inițiat consumul de tutun, dependența de nicotină și rata de succes a renunțării la fumat, a fost că debutul acestui obicei la o vârstă mai mică este asociat cu un nivel al dependență mai crescut și o renunțare mai grea la tutun decât la persoanele care încep să fumeze la o vârstă mai înaintată, șansa de a se lăsa de fumat fiind cu 30% mai scăzută la cei care au preluat acest obicei timpuriu (46% vs. 56%).

abonare

Aceste rezultate ar putea avea implicații asupra modificării vârstei legale la care se poate achiziționa tutunul, autorii propunând creșterea limitei de vârstă legală de la 18 ani la 22 de ani sau chiar mai mult.

”Rezultatele noastre ne arată că fumatul la o vârstă mai mică este legat de o dependență mai mare de nicotină, chiar și în perioada de adult tânăr. Acest studiu arată că prin creșterea vârstei legale la care poți cumpăra tutun la 22 de ani sau mai mult, se poate ajunge la reducerea numărului de persoane dependente de tutun și scăderea riscului de efecte adverse asupra sănătății”, a relatat autorul studiului Dr. Koji Hasegawa, de la National Hospital Organization Kyoto Medical Center, Japonia.

În studiu au fost incluși fumători care au frecventat o clinică de renunțare la fumat din Japonia. Persoanele incluse au completat testul Fargerström pentru dependența de nicotină (FTND), cu întrebări legate de obiceiurile acestora:

  • Cât timp trece între ora de trezire și fumatul primei țigări?
  • Vă este dificil să vă abțineți de la fumat în locuri unde acesta este interzis?
  • Câte țigări fumați pe zi?

La finalul chestionarului se calculează un scor pe baza răspunsurilor persoanelor incluse în studiu, care indică dependența de nicotină ca fiind joasă (scor 1-2), joasă până la moderată (3-4), moderată (5-7) și mare (8 sau mai mult).

#ESCCongress fumatul sub 20 de ani e asociat cu un grad mai crescut al dependentei de nicotina
Image by nensuria on Freepik

Persoanele care au participat la studiu au fost împărțite în două grupe de vârstă, cei care au început să fumeze la o vârstă mai mică de 20 de ani și cei care au început la o vârstă mai înaintată. Pentru a cuantifica numărul de țigări fumate în ultimele 24 de ore s-a măsurat nivelul de monoxid de carbon din respirație. A fost considerat că persoanele au renunțat la fumat atunci când nu au mai consumat tutun în ultima săptămână, iar nivelul de monoxid de carbon expirat a fost mai mic de 7 părți per milion (ppm).

Studiul a inclus 1382 de fumatori, dintre care 556 au început să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani, iar 826 aveau 20 de ani sau mai mult când au început să consume tutun. Vârsta medie la care persoanele veneau pentru prima dată la clinica pentru stoparea fumatului era de 58 de ani.

Cei care au început să fumeze la o vârstă mai mică au raportat un număr mai mare de țigări pe zi (25 de țigări pe zi) și nivelul de monoxid de carbon din aerul expirat cu valori de 19 ppm, comparativ cu cei care au preluat acest obicei mai tardiv (22 țigări pe zi), respectiv 16.5 ppm.

Participanții au fost împărțiți din nou pe grupe de vârstă, scorul FTND variind astfel:

  • cei care au început să fumeze la 17 ani sau mai puțin, au avut un scor FTND de 7.5
  • cei care au început să fumeze între 18-19 ani, au avut un scor FTND de 7.2
  • cei care au început să fumeze între 20-21 de ani, au avut un scor FTND de 6.7
  • cei care au început să fumeze la 22 de ani sau mai mult, au avut un scor FTND de 6

Aceste rezultate demonstrează că cei care au început să consume tutun la o vârstă mai înaintată (peste 22 de ani), aveau un grad al dependenței de nicotină mai scăzut. Cu toate acestea, fumatul este descurajat la orice vârstă din cauza multor efecte nocive asupra sănătății.

Citește și: