STUDIU. Peste 30% din pacienții cu psoriazis sever au afectare vasculară coronariană chiar dacă nu prezintă simptome de boală cardiovasculară

  • Cardiologie



Psoriazisul este o boală inflamatorie mediată imun, caracterizată prin manifestări la nivelul pielii și articulațiilor, însă s-a demonstrat că este asociată și cu dezvoltarea altor afecțiuni din cauza proceselor inflamatorii sistemice. Mortalitatea și morbiditatea date de infarctul miocardic și dezvoltarea insuficienței cardiace sunt mai crescute la pacienții cu psoriazis comparativ cu populația generală și sunt întâlnite mai frecvent la cei cu boală severă. Procesele de ateroscleroză și boala arterială coronariană prematură sunt accelerate de inflamația sistemică indusă de psoriazis, care poate duce la formarea de plăci aterosclerotice și disfuncție coronariană microvasculară. Disfuncția coronariană microvasculară înseamnă că procesul de reglare a microvascularizației la nivel coronarian este anormal, ceea ce duce la perfuzie miocardică inadecvată, în absența afectării vaselor la nivel epicardic.

Cel mai mare studiu care a evaluat riscul de boală cardiovasculară la pacienții cu psoriazis sever a arătat că o proporție semnificativă din cazurile asimptomatice (fără afectare cardiovasculară documentată clinic) prezintă de fapt disfuncție microvasculară coronariană. Rezultatele sunt publicate în Journal of Investigative Dermatology. Un scor PASI (Psoriasis Area Severity Index) mai mare, o durată mai lungă a bolii, prezența artritei psoriazice și hipertensiunea arterială au fost asociate independent de factorii de risc tradiționali cu disfuncție coronariană microvasculară. Aceste descoperiri susțin că inflamația sistemică are un rol important în dezvoltarea patologiei la nivel microvascular din teritoriile arterelor coronariene, aducând noi argumente asupra riscului de boli cardiovasculare în contextul psoriazisului.

abonare

În acest studiu au fost incluși 448 de pacienți cu psoriazis, fără boală cardiovasculară evidentă clinic, dintre care la aproximativ 30% a fost documentată boala coronariană microvasculară prin ecocardiografie Doppler transtoracică. Acest lucru indică o prevalență crescută a disfuncției coronariene microvasculare la mai mult de o treime din pacienții incluși in studiu, chiar dacă nu prezentau simptome. În cadrul acestei analize s-a mai demonstrat și că factorii de risc convenționali, cum ar fi fumatul, obezitatea, diabetul zaharat, hipercolesterolemia nu erau asociați independent cu scăderea rezervei de flux coronarian la pacienții cu afectare severă dată de psoriazis.

Există tot mai multe dovezi că pacienții cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi psorizisul, artrita psoriazică, bolile inflamatorii intestinale, au un risc mai crescut de afectare endotelială și microvasculară, în absența simptomelor și semnelor clinice de boală cardiovasculară. Acest lucru poate contribui la creșterea semnificativă a evenimentelor cardiace la pacienții cu boli inflamatorii cronice, nu doar la cei diagnosticați cu psoriazis, independent de factorii de risc cardiovasculari bine-cunoscuți.

placi psoriazis
Image by Freepik

”Studii anterioare au demonstrat că la pacienții cu psoriazis sever mortalitatea și morbiditatea de cauză cardiovasculară sunt crescute. Însă, cercetările legate de mecanismele specifice care duc la creșterea riscului, în special cele care au legătură cu disfuncția coronariană microvasculară au fost limitate. Am vrut să investigăm prevalența disfuncției coronariene microvasculare, evaluate prin rezerva de flux coronarian, într-o cohortă mare de pacienți cu psoriazis sever și asocierea acesteia cu severitatea și durata psoriazisului, cât și cu alte caracteristici ale pacientului. Pacienții cu un flux coronarian de rezervă mai scăzut au făcut angio-CT pentru a exclude stenoza arterelor coronare și niciun pacient nu avea boală arterială coronariană. Deci, toți pacienții cu un flux coronarian de rezervă anormal erau afectați de disfuncție coronariană microvasculară”, a relatat Stefan Piaserico, MD, PhD, Dermatology Unit, Department of Medicine, University of Padova, într-un articol publicat în EurekAlert!.

Rezerva de flux coronarian exprimă capacitatea circulației coronariene de a se dilata și de a crește fluxul sanguin în urma unei cereri metabolice crescute la nivelul țesutului miocardic.

Rezerva de flux coronarian este o măsurătoare clinică și ușor reproductibiliă a efectelor hemodinamice integrate ale bolii arteriale coronariene, cât și ale disfuncției microcirculației coronariene asupra fluxului sanguin la nivelul țesutului miocardic. O rezervă a fluxului coronarian scăzută identifică pacienții cu risc crescut de infarct miocardic și deces, fiind un marker de prognostic cantitativ util în evaluarea riscului clinic cardio-vascular.

O scădere a fluxului coronarian de rezervă în prezența unor vase epicardice normale sugerează o disfuncție la nivelul microvascularizației arteriale coronariene. Această disfuncție nu poate fi văzută la angiografia coronariană de rutină. Ischemia miocardică în absența bolii epicardice de tip obstructive este mai comună la pacienții cu psoriazis și artrită reumatoidă decât în populația general, sugerând că boala de tip microvascular are un rol important în apariția evenimentelor de tip cardiovascular.

Autorii studiului au mai subliniat importanța detecției afectării microcirculației coronariene la pacienții cu psoriazis, deoarece aceștia prezintă un risc mai crescut. Unele studii preliminare au demonstrat că disfuncția microvasculară coronariană este reversibilă după tratament biologic, dar mai sunt necesare studii prospective pentru a confirma aceste descoperiri.

Citește și: