Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului. Tratamentul în România: „putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis”

  • DermatologieCu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, Societatea Română de Dermatologie atrage atenția cu privire la consecinţele severe ale psoriazisului, a cincea cea importantă boală netransmisibilă. Aceasta este mai mult decât o boală de piele, având comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic. În continuarea demersului de conştientizare din cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, Societatea Română de Dermatologie transmite mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă şi subliniază necesitatea unui management adecvat al afecţiunii, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului.

baner-zi-mondiala-lupta-impotriva-psoriazisului

Impactul social și economic al psoriazisului

Psoriazisul afectează peste 400.000 de persoane din România (aproximativ 2% din populație) şi 125 de milioane de persoane din întreaga lume. Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații severe la nivel psihosocial şi profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate şi izolate:

abonare
  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”ruşine socială”;
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive;
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment;
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă;
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii.

Psoriazisul prezintă consecințe extrem de importante şi la nivel socio-economic: pacienții cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceștia afirmă că psoriazisul a influențat alegerea unei cariere profesionale.

Controlul psoriazisului în România

În vederea unui bun management al bolii, care să permită pacientului să ducă o viaţă normală, diagnosticarea precoce joacă un rol extrem de important. În baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul şi numai cu ajutorul său boala poate fi menținută sub control. Opțiunile terapeutice ale psoriazisului variază de la terapii topice la tratamente biologice inovatoare.

”O analiză la nivelul ţării arată că avem unul dintre cele mai bun registre de psoriazis vulgar, incluzând peste 7.000 de pacienţi, acesta fiind poate şi unul dintre cele mai bune registre de boală din ţară. Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat şi, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa şi putem să le oferim pacienţilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. Tot ceea ce trebuie să facă pacienţii este să se prezinte la medic şi să asculte sfaturile de specialitate”, explică medic primar dermatovenerologie Alin Nicolescu, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

ziua-mondiala-psoriazis-alin-nicolescu
Dr. Alin Nicolescu

Nevoia de informare a populației asupra psoriazisului

„Când vorbim despre impactul psoriazisului nu trebuie să omitem un alt aspect important: cel psihosocial. Pentru că este considerată în mod greşit o boală transmisibilă, pacienţii sunt discriminaţi şi izolati. De aceea, mesajul campaniei << PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!>> este: psoriazisul nu este o boală contagioasă. Stigma asociată afectează viaţa pacienţilor pe toate planurile, psihologic, social, dar şi profesional”, adaugă dr. Alin Nicolescu.

În acest an, Societatea Română de Dermatologie continuă eforturile de conștientizare publică asupra psoriazisului, în cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, lansată în urmă cu doi ani. Cu implicarea Anei Morodan, în calitate de ambasador al campaniei, a fost realizat un experiment social menit să surprindă reacţiile oamenilor atunci când intră în contact cu o persoană care suferă de psoriazis. Experimentul a fost realizat cu scopul de informare a publicului larg şi, totodată, de conştientizare a implicaţiilor serioase ale bolii, iar filmele de conștientizare ilustrează reacțiile negative ale oamenilor în relație cu o persoană cu psoriazis.

„Impactul resimțit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar la nivel fizic, ci și la nivel emoțional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuți, până la alegerea și practicarea unei meserii, de la modul în care relaționezi cu persoanele apropiate, la modul în care îți petreci timpul liber. Ajungi inevitabil să te gândești cum vor reacționa membrii familiei, prietenii dar și colegii de la locul de muncă, așa că boala poate să îți controleze alegerile în viață, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îți desfășori activități care pentru alții pot părea banale”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis.

Vorbind despre impactul asupra vieții de zi cu zi, Rozalina Lăpădatu a vorbit despre durerile care pot acompania fiecare mișcare a zonei bolnave („bolnavul cu psoriazis simte fiecare mișcare a membrului afectat”), problemele în administrarea tratamentului, efectul asupra interacțiunii cu persoane noi. Pentru a diminua efectul pe care boala o are din punct de vedere social, dumneaei se prezintă cu „Bună, sunt Rozalina, am psoriazis și nu este contagios”. Într-o societate bine informată asupra bolii, această introducere nu ar fi necesară și acest grup mare de pacienți nu ar fi discriminat.

ziua-mondiala-psoriazis-rozalina-lepadatu
Rozalina Lăpădatu

Mai multe informații despre psoriazis pot fi găsite pe platforma psoriazis.info  şi pe pagina de Facebook „Află totul despre PSO”.

Despre psoriazis

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori (cel mai important fiind stresul). Boala afectează în proporţii egale la femei şi bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. Psoriazisul poate afecta și alte sisteme față de cel cutanat, precum cel osteoarticular.

Citește și: