STUDIU. Alimentația bogată în zahăr, asociată cu creșterea riscului de cancer pulmonar

  • Prevenție



Acumularea glicogenului se corelează cu gradul tumoral avansat și supraviețuirea redusă la persoanele cu adenocarcinom pulmonar, conform unui studiu publicat în Nature Metabolism. Mecanismele care au condus la creșterea nivelurilor de glicogen au accelerat substanțial progresia tumorală, conducând la cancere de grad înalt, iar ablația genetică a enzimei glicogen sintetază a suprimat cu succes creșterea tumorală.

Identificarea rolului glicogenului în creșterea tumorală este un pas important pentru oncologie, deoarece există trei clase diferite de medicamente care țintesc nivelurile glicogenului. Glicogenul este o moleculă formată prin unirea a multiple molecule de glucoză, fiind astfel strâns legat de aportul alimentar. Noile rezultate arată că, în plus față de renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă poate să contribuie major la prevenția deceselor cauzate de cancerul pulmonar

abonare
radiologist care verifica o radiografie de plamani
Sursa: Freepik

Adenocarcinomul pulmonar reprezintă 40% dintre diagnosticele de cancer pulmonar de la nivel mondial. Impactul pe termen lung al dietei a fost bine studiat până în prezent pentru cancerele dezvoltate la nivelul anumitor organe, precum tubul digestiv sau ficatul, conducând la elaborarea unor recomandări ţintite cu privire la dietă. Pentru cancerul pulmonar însă, influența alimentației a fost puțin evaluată până în prezent. 

În cadrul studiului, a fost evaluat efectul creșterii glicogenului prin dieta sau de cauze genetice asupra tumorilor de adenocarcinom pulmonar. Cu acest scop, au fost utilizate metode de analiză spaţială de nouă generaţie a probelor tumorale. Pentru a evalua conexiunea dintre glicogen și metabolismul celular, a fost dezvoltată o tehnică spațială multiplex, care a permis identificarea relației directe dintre nivelurile glicogenului și metaboliții prezenți în niveluri ridicate care sunt esențiali pentru creșterea tumorală. 

Au fost utilizați șoareci de laborator care au urmat dieta de tip vestic, bogată în grăsimi și în fructoză, ceea ce a condus la creșterea nivelurilor de glicogen în sânge. În aceste condiţii, a fost constatată creşterea tumorilor de adenocarcinom. Odată cu reducerea nivelurilor de glicogen, progresia tumorală a încetinit.

Citeşte şi: