STUDIU. Expresia genică a țesutului sănătos peritumoral, indicativă pentru pacienții cu adenocarcinom pulmonar care vor recidiva post-chirurgie

  • Medicina personalizată
  • Oncologie



Produșii de transcripție (ARN) de la nivelul țesutului pulmonar peritumoral al pacienților cu adenocarcinom pulmonar ar putea fi utilizați pentru predicția recurențelor după tratamentul chirurgical, conform unui studiu publicat în Nature Communications. Principalele concluzii:

  • analiza produșilor de transcripție din celulele normale peritumorale poate indica recidivele în 83% dintre cazuri
  • analiza produșilor de transcripție din țesutul malign poate indica recidivele în 63% dintre cazuri

Aceste rezultate ar putea fi explicate de faptul că, la nivelul țesutului normal peritumoral, expresia genelor asociate cu inflamația și activitatea sistemului imun a fost crescută. Reacția de apărare la nivelul țesutului sănătos nu ar fi fost prezentă dacă adenocarcinomul a fost într-adevăr vindecat, sugerând persistența unor celule maligne.

abonare

Analiza transcriptomică de tip unicelular a demonstrat că modificările inflamatorii asociate cu progresia sunt prezente atât în celulele sistemului imun, cât și în alte tipuri celulare. Realizarea profilului transcriptomic specific monocitelor a îmbunătățit predicțiile.

În Statele Unite, adenocarcinomul reprezintă aproximativ o treime dintre cancerele pulmonare. După rezecția chirurgicală a tumorii în stadii incipiente, aproape 30% dintre pacienți prezintă recidive.

Studiul a inclus aproape 150 de pacienți cu adenocarcinom pulmonar în stadiu precoce. De la fiecare pacient au fost recoltate două probe: una tumorală și una de la nivelul țesutului sănătos peritumoral. Probele au fost utilizate pentru a realiza secvențierea ADN-ului și ARN-ului. Rezultatele obținute au fost analizate în funcție de informațiile despre evoluția clinică a pacientului, estimarea riscului de recurență fiind determinat cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială.

Adițional, au fost utilizate datele obținute prin analiza transcriptomului țesutului adiacent tumoral disponibile în The Cancer Genome Atlas, care au validat asocierea dintre modificările expresiei genice de tip inflamator și riscul de recidivă.

Deoarece rezultatele acestea sunt de tip retrospectiv, urmează evaluare prospectivă a algoritmului dezvoltat pentru a indica recurențele pe baza secvențierii ARN-ului. De asemenea, rezultatele obținute indică imunoterapiile drept o potențială abordare terapeutică a pacienților cu risc de recidivă, însă această ipoteză necesită investigare.

Citeşte şi: