Pacienții cu cancer pulmonar și depresie severă prezintă biomarkeri de inflamație care se corelează cu supraviețuirea și răspunsul la imunoterapie

  • Oncologie



Pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (non-small cell lung cancer, NSCLC) avansat care au depresie moderată/ severă au o probabilitate de 2-3 mai ridicată de a avea niveluri crescute ale biomarkerilor pentru inflamație, care se asociază cu o rată scăzută a supraviețuirii la 2 ani, conform unui studiu publicat în PLOS ONE. Rezultatele au arătat că persoanele cu cancer pulmonar au rate mai ridicate de depresie decât alți pacienți oncologici, iar severitatea depresiei se asociază cu o evoluţie nefavorabilă a bolii. Acest studiu demonstrează importanța diagnosticării și terapiei depresiei la pacienții cu cancer pulmonar, pentru a îmbunătăţi prognosticul acestora.

Atât patogenia cancerului pulmonar, cât şi a depresiei, cuprinde procese inflamatorii şi un sistem imun disfuncţional. Inflamaţia sistemică şi prezenţa depresiei sunt factori predictivi pentru supravieţuirea pacienţilor cu cancer pulmonar non-microcelular , fără a fi descrisă până în prezent relaţia dintre aceştia. Un studiu anterior a arătat că agravarea simptomelor depresive după diagnostic se asociază cu o supravieţuire scăzută, în comparaţie cu diminuarea manifestărilor depresive sau menţinerea acestora la acelaşi nivel.

abonare
STUDIU. Depresia se asociază cu markerii de inflamaţie care indică o supravieţuire scăzută a pacienţilor cu NSCLC
Sursa foto: Unsplash

Substratul inflamator şi disfuncţiile imunologice ar putea explica de ce la unii dintre pacienţii cu cancer pulmonar nu sunt eficace noile imunoterapii şi terapii ţintite, care ar putea să îmbunătăţească semnificativ supravieţuirea în NSCLC. Trei biomarkeri pentru inflamaţia sistemică sunt cunoscuţi drept predictori ai supravieţuirii la persoanele cu NSCLC avansat: raportul neutrofile/limfocite, raportul trombocite/limfocite şi indexul ALI (Advanced Lung Cancer Inflammation Index), care combină statusul nutriţional cu raportul neutrofile/limfocite.

Au fost incluși în studiu 186 de pacienți recent diagnosticați cu cancer pulmonar non-microcelular avansat, în stadiul IV. Nivelul depresiei a fost evaluat pentru toți pacienții, cu ajutorul unui chestionar de tip autoraportare, rezultând că 35% dintre aceștia au avut simptome depresive de grad moderat spre sever. Depresia s-a asociat cu nivelurile celor 3 biomarkeri la pacienţii cu NSCLC, analiza fiind realizată la momentul diagnosticului.

Studiul a confirmat că raporturile neutrofile/limfocite şi trombocite/limfocite crescute şi un index ALI scăzut indică o supravieţuire generală redusă. Pacienții care au avut un raport neutrofile/limfocite crescut au avut o probabilitate de două ori mai ridicată de a deceda oricând în următorii doi ani, față de persoanele care au avut valori mai scăzute ale acestui raport. Raportul trombocite/limfocite a fost superior limitei considerate periculoase la 56% dintre persoanele fără depresie sau cu forme ușoare de depresie şi la 77% dintre pacienţii cu depresie severă.

Numărul de pacienți incluși în studiu care au avut depresie avansată și markeri de inflamație crescuți a fost mai mare decât cel al persoanelor care au avut alți factori predictivi pentru supraviețuirea scăzută la pacienții oncologici.

Citește și: