Medicina de precizie în cancerul pulmonar: care sunt inovațiile care transformă practica medicală în 2022?

  • Health literacy



Datorită progreselor științifice, înțelegerea cancerului a trecut de la o afecțiune incurabilă la un spectru de boli caracterizate prin modificări moleculare specifice, comportamente clinice diferite și răspunsuri diferite la tratamentele sistemice. În ultimul deceniu, pentru anumite forme de cancer se poate discuta despre control pe termen foarte lung sau chiar vindecare prin prisma inovațiilor terapeutice, alături de inovațiile în materie de prevenție, screening, diagnostic.

Centrul pentru Inovație în Medicină a publicat în luna decembrie 2022 un raport în care sunt prezentate principalele inovații care transformă managementul cancerului pulmonar și direcțiile de viitor care vor avea impact clinic semnificativ în anii următori. Documentul acoperă transformările majore în materie de prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratamente moderne, alături de cele mai recente date din ghidurile europene.

abonare

În ultimele două decenii, mortalitatea prin cancer a fost în declin, cea mai importantă scădere a ratei de deces fiind înregistrată în cazul cancerului pulmonar. Dacă acum 10 ani pacienții diagnosticați cu neoplasm pulmonar avansat nu trăiau mai mult de 6-12 luni, astăzi supraviețuirea se măsoară în ani. Începând cu 2015, progresele realizate în cercetarea cancerului pulmonar le-au depășit pe cele din ultima jumătate de secol. O schimbare majoră e reprezentată de progresele în ceea ce privește diagnosticul de precizie și tratamentele ghidate de particularitățile moleculare și imunologice.

Deși chimioterapia a reprezentat de peste 70 de ani tratamentul standard pentru pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular metastatic, răspunsul la terapia clasică citotoxică este redus, între 20 – 35%. Tratamentul cancerului pulmonar metastatic a trecut de la o paradigmă nespecifică în care pacienții erau tratați indiferent de subtipul histologic cu dublete de platină, tratament care se traduce printr-o rată de supraviețuire globală redusă, la o etapă în care tratamentul este ghidat de biomarkeri. Fiecare nou tratament aprobat pentru NSCLC necesită o selecție a pacienților eligibili pe baza biomarkerilor.

Cancerul pulmonar, exemplu pentru potențialul medicinei de precizie în practică

Ghidurile ESMO pentru cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) recomandă testarea mutațiilor EGFR și BRAF, analiza rearanjamentelor ALK, ROS1 și NTRK și determinarea expresiei PD-L1. ESMO recomandă utilizarea de rutină a testării NGS în cancerul pulmonar non-microcelular, non-scuamos avansat. Panelurile multgenice sunt recomandate în cazul în care profilul de cost-eficiență este favorabil, evaluare care trebuie realizată în funcție de particularitățile regionale/naționale. Utilizarea NGS în oncologie înseamnă asigurarea diagnosticului corect de la început, ceea ce are o influență decisivă asupra abordării terapeutice, înțelegerii riscului de recurență și evaluării liniei germinale.

Cancerul pulmonar reprezintă unul dintre neoplasmele pentru care testarea moleculară comprehensivă și-a demonstrat cel mai mult valoarea. Având în vederea descoperirea unui număr din ce în ce mai mare de anomalii moleculare cu frecvență scăzută, testarea multigenică devine esențială.

Noi terapii țintite aprobate internațional. KRAS, pentru prima dată acționabil clinic

Începând cu 2020, noi biomarkeri sunt acționabili clinic, iar pentru anumite subtipuri de NSCLC metastatic primele terapii specifice sunt aprobate internațional:

Inovatii cancer pulmonar 2022

30% din cazurile de NSCLC au mutații la nivelul KRAS, o oncogenă care de peste 40 de ani a reprezentat o țintă inaccesibilă. În anul 2021, un moment istoric a fost reprezentat de aprobarea din partea FDA a primei terapii țintite anti-KRAS. Comisia Europeană a acordat autorizația condiționată de punere pe piață pentru sotorasib în ianuarie 2022.

Noi dovezi susțin testarea liniei germinale pentru toți pacienții cu cancer pulmonar

Până la 16% din pacienții cu cancer pulmonar au variante patogene la nivelul liniei germinale, aproape toate fiind relevante din punct de vedere clinic, conform unui nou studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Plenare ASCO din luna august 2022. Cancerele cauzate de mutații germinale reprezintă în jur de 5-10% din totalul cazurilor de cancer. Având în vedere implicațiile pentru pacienți și familiile acestora, autorii studiului recomandă includerea pacienților cu cancer pulmonar în ghidurile actuale pentru testarea genetică extinsă. Rezultatele susțin și prevederile din ghidul NCCN (National Comprehensive Cancer Network) precum și noile recomandări din Cancer Moonshot Version 2.0 (strategia SUA pentru combaterea cancerului) pentru testarea liniei germinale la toți pacienții cu cancer

Terapii moderne, beneficii în stadii mai puțin avansate

Luând în considerare toate terapiile țintite aprobate până în prezent am ajuns în etapa în care mai mult de jumătate din cazurile de cancer pulmonar prezintă mutații acționabile. Deși anumite mutații sunt rare (ex. 4% fuziuni ale genei ALK, 2% sunt mutații RET, 2% mutații la nivelul genei ROS1, 0,5% fuziuni NTRK), impactul determinării lor este major, atât la nivel individual, cât și la nivelul sistemelor de sănătate. Pentru pacienții care au acești markeri tumorali, răspunsurile terapeutice sunt importante și durabile. Moleculele mici din categoria inhibitorilor tirozin-kinazici au devenit mai specifice, cu mai puține reacții adverse și au trecut din stadiul metastatic în stadiile localizate de boală.

Pe scurt, principalele transformări în domeniul terapiiilor inovatoare în cancerul pulmonar din ultimii doi ani pot fi sumarizate astfel:

  • Imunoterapiile și terapiile țintite au fost validate în tratamentul cancerului pulmonar metastatic, demonstrând transformarea unei boli fatale într-o afecțiune cronică, ce poate fi controlată pe termen lung.
  • Ambele tipuri de abordări, atât terapia țintită bazată pe molecule mici, cât și imunoterapiile, încep să fie aplicate cu succes și în stadii incipiente de boală, conform celor mai recente date din studiile clinice, astfel încât, perspectiva vindecării devine posibilă.
  • Depistarea precoce este esențială pentru a maximiza beneficiile noilor tipuri de intervenții. Intrăm într-o etapă în care testarea biomarkerilor va deveni indispensabilă în managementul cancerului pulmonar, pentru toate stadiile.
  • Produsele biofarmaceutice de nouă generație (de tipul anticorpilor bispecifici, conjugatelor anticorp-medicament și chiar terapiilor genice) dovedesc eficacitate pentru a ținti mecanismele de rezistență sau subtipurile de cancer

Centrul pentru Inovație în Medicină a publicat și Carta Albă a biomarkerilor în cancerul pulmonar non-microcelular, un document care descrie evoluția testării moleculare în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) și beneficiile aduse în ceea ce privește supraviețuirea pacienților cu acest tip de cancer, precum și recomandări pentru implementarea testării biomarkerilor în România.

Citește și