Săptămâna Europeană a Testării hepatite-HIV: testare gratuită pentru hepatite și HIV la persoane aflate în situații defavorizate

  • Eliminare Hepatita CCu ocazia „Săptămânii Europene a Testării hepatite-HIV”, campanie organizată în perioada 18-25 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) va asigura, prin intermediul partenerilor săi, testarea persoanelor aflate în situații defavorizate din:

  • Brașov – sediul Fundației Bucuria Darului, 22 mai
  • Turda – cartier Poiana, județul Cluj, 25 mai
  • județul Giurgiu – comuna Stănești, 21 mai
  • județul Suceava – localitatea Vicovul de Sus

Această campanie face parte din seria de acțiuni locale pe care APAH-RO le va desfășura cu ocazia „Săptămânii Europene a Testării Hepatite-HIV – proiect pilot”, desfășurată în acest an sub motto-ul „Testare. Tratare. Prevenire.” și organizată de ELPA împreună cu INTEGRATE Joint Action.

abonare

Acțiunile desfășurate sunt în conformitate cu obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.  Mai multe informații despre fiecare acțiune de testare în parte vor fi afișate pe site-ul APAH-RO, www.hepato.ro .

În România, situația hepatitei este următoarea:

  • Prevalența hepatitei B este de 5,6%
  • Majoritatea pacienţilor cu afecțiuni hepatice sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni
  • Deoarece mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate
  • Aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat
  • Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C

 „După un număr de ani în care am militat pentru o săptămână în plus a testării cu focus mai mult pe hepatite, în acest an ELPA împreună cu INTEGRATE Joint Action lansează proiectul pilot a Săptămânii Europene a Testării desfășurată primăvara. În timpul Săptămânii Testării Hepatite-HIV sperăm să creștem notorietatea privind importanța testării hepatitelor B și C și a virusul HIV. Trebuie să nu uităm că testarea poate reduce semnificativ costurile din sistemul de sănătate prin diagnostigarea în stadii incipiente ale afecțiunilor”, a declarat Tatjana Reic, președinte ELPA, în cadrul evenimentului de lansare, organizat miercuri, 16 mai. Aceasta invită organizatorii să participe și să continue sprijinirea Săptămânii Europene a Testării și în 2019.

În cadrul campaniei desfășurată de APAH-RO în România, peste 1.000 de persoane care trăiesc în condiții socio-economice dificile sau se află în zone defavorizate, cu acces limitat la servicii medicale, vor fi testate cu teste clasice de sânge și teste rapide.

La nivelul regiunii europene, OMS estimează că 13,3 milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul hepatitic C, anual, hepatitele B și C genererând peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatică și cancerul.

Pe plan global, hepatita B este responsabilă pentru 26% din decesele asociate cirozei și pentru 37% din decesele asociate cancerului hepatic. În același timp, hepatita C este cauza pentru 29% din decesele asociate cirozei și pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic.

„Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiesc cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării pentru că o diagnosticare timpurie poate salva vieți prin prevenirea dezvoltării cirozei și a cancerului hepatic. Mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome sau își spun că riscul de a avea hepatită este mult prea mic. Acestea nu pot fi argumente valide, deoarece în cazul hepatitelor, simptomele pot să nu se manifeste ani la rând! Pentru campania din acest an ne vom îndrepta către persoanele care prezintă un potențial ridicat de infectare și un grad redus de diagnosticare din diverse motive”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai amplu. Testarea este cu adevărat eficientă doar în momentul în care pacientul este diagnosticat şi inclus în programul de tratament. APAH-RO consideră că anunțul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie reprezintă semne pozitive pentru pacienții cu hepatită. Asociația îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize și își exprimă speranța că măsurile anunțate de autorități vor fi implementate cu succes în următoarea perioadă.

Mai multe despre problema hepatitelor, în următoarele articole:

STUDIU: Doar 10% dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi și doar 1% ajung să fie tratați

“State of Innovation”: Terapiile interferon-free au potențialul de a elimina hepatita C

Cum poate fi îmbunătățită relația medic-pacient cu hepatită