STUDIU. Scăderea hemoglobinei glicozilate sub 6,5% nu aduce beneficii suplimentare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1
Conform datelor rezultate în urma unui studiu care a inclus aproximativ 10.000 de pacienți cu diabet de tip 1, o valoare a HbA1c < 6,5% (48 mmol/mol) nu poate fi asociată cu scăderea riscului de a dezvolta retinopatie sau nefropatie. Totuși, un astfel de nivel scăzut s-a dovedit a determina un risc semnificativ ridicat de hipoglicemie.
În ceea ce privește o valoare a HbA1c > 8,6%, riscul de a dezvolta retinopatie este de 4 ori mai mare decât pentru valori sub 7,0%. Tot pentru aceleași valori ridicate se triplează riscul dezvoltării macroalbuminuriei.
Se cunoaște faptul că reducerea HbA1c de la valori ridicate este foarte importantă pentru evitarea complicațiilor. Cu toate acestea, au existat controverse legate de limita inferioară recomandată a HbA1c.
Studiul a evaluat asocierea dintre diferite valori ale hemoglobinei glicozilate și riscul de complicații. Autorii studiului consideră că rezultatele au indicat faptul că o țintă a HbA1c între 6,5 % – 7% este rezonabilă pentru pacienții pediatrici și adulți cu diabet zaharat de tip1, în acest interval raportul risc-beneficiu fiind optim.

Principalele informații rezultate în urma cercetării:
- Pentru valori ale HbA1c >8,6% apar complicații severe, riscul dezvoltării macroalbuminuriei fiind de 3 ori mai mare, iar cel al dezvoltării retinopatiei de 4 ori mai mare decât pentru valori mai mici.
- Pentru valori ale HbA1c cuprinse între 7,5% și 8,6% riscul dezvoltării retinopatiei este de 4 ori mai mare comparativ cu valori sub 7,5%.
- Pentru valori ale HbA1c cuprinse între 7,0% și 7,4% apar complicații ușoare, însă există riscul dezvoltării micro sau macroalbuminuriei.
- Pentru valori ale HbA1c <6,5% există riscul apariției hipoglicemiei severe.
Studiul s-a desfășurat între anii 1998 și 2017 și a inclus mai bine de 10.000 de participanți, copii și adulți diagnosticați cu diabet de tip 1. Media de vârstă a persoanelor înscrise în program a fost de 14,7 ani, iar mai mult de jumătate dintre participanți au fost de sex masculin. Participanții au fost aleși pe baza Registrului Național de Diabet din Suedia.
În total, 33,3% dintre aceștia au dezvoltat retinopatie, 3,0% având retinopatie preproliferativă iar 1,1% retinopatie proliferativă.
„Participanții care au avut valori ale HbA1c <6,5% ar trebui să fie vigilenți în legătură cu timpul petrecut într-o stare hipoglicemică și să adopte un stil de viață corespunzător diabetului de tip 1” – afirmă autorul studiului Dr. Marcus Lind, PhD, profesor de diabetologie la Institutul de Medicină din cadrul Universității din Gothenburg, Suedia
Informațiile obținute în urma studiului pot avea un real impact deoarece valorile recomandate de HbA1c din ghiduri variază la nivel mondial.
- În SUA, Standardul de Tratament propus de Asociația Americană de Diabet recomandă o valoare a HbA1c < 7.5% (< 58 mmol/mol) pentru copii, și o valoare < 7.0% (< 53 mmol/mol) pentru adulți.
- În UK, National Institute for Health and Care Excellence recomandă o valoare a HbA1c < 6.5% (< 48 mmol/mol) atât pentru copii cât și pentru adulți.
- Ghidurile din Suedia recomandă o valoare a HbA1c < 6.5% pentru copii și < 7.0% pentru adulți.
- Societatea Internațională pentru Diabet Pediatric și Adolescent a scăzut recent valorile standard, de la 7,5% la 7,0%.
Citește și:
- #ESCCongress. Noul ghid al Societății Europene de Cardiologie cu privire la diabet, pre-diabet și boli cardiovasculare. Care sunt noile recomandări?
- #ESCCongress. Studiul THEMIS-PCI: asocierea ticagrelor-aspirină reduce evenimentele ischemice în cazul pacienților cu diabet și istoric de intervenție coronariană
- #ESCCongress. Diabet și boli coronariene: SMS-urile care ajută la scăderea glicemiei și la evitarea complicațiilor bolii