Cazurile de sepsis, identificate mai rapid printr-un algoritm AI: 20% dintre decese au putut fi prevenite și mii de vieți salvate

  • Medicina digitală



Un nou sistem bazat pe inteligenţă artificială depistează simptomele pacienților cu sepsis înainte cu câteva ore față de metodele tradiţionale, ceea ce permite iniţierea tratamentelor şi salvarea vieţii acestora. Targeted Real-Time Early Warning System (TREWS) combină informaţii referitoare la istoricul pacientului, simptomele actuale şi rezultatele analizelor de laborator pentru a indica pacienţii care au sepsis, sugerând totodată protocoale de terapie. Metoda a fost dezvoltată în cadrul Universităţii Johns Hopkins şi aplicată pentru aprozimativ 600 de mii de pacienţi, pe parcursul a doi ani. În plus, sistemul a fost evaluat şi pe 170 de mii de cazuri retrospective. Utilizarea TREWS s-a asociat cu scăderea mortalităţii prin sepsis. Rezultatele au fost expuse în 3 articole publicate în Nature Medicine şi Nature Digital Medicine.

„Este primul exemplu unde inteligenţa artificială este implementată la patul pacientului, utilizată de mii de furnizori de servicii medicale şi unde vedem mii de vieţi salvate. Acesta este un pas extraordinar care va salva anual mii de pacienți cu sepsis. Este adaptabil și ia în considerare diversitatea populației de pacienți, modurile unice în care medicii și asistentele oferă îngrijiri în diferite locații și caracteristicile unice ale fiecărui sistem de sănătate, permițându-i să fie semnificativ mai precis, să câștige încrederea frunizorilor de servicii medicale și să fie adoptat de aceştia. Și abordarea este acum aplicată pentru a îmbunătăți rezultatele în alte domenii cu probleme importante, în plus faţă de sepsis”, a declarat Suchi Saria, autor al studiilor şi director fondator al Malone Center for Engineering in Healthcare Johns Hopkins.

Sepsisul reprezintă o reacţie exagerată a organismului la prezenţa unui infecţii, care determină leziuni şi disfuncţii ale organelor aflate la distanţă de locul unde este cantonat patogenul. La nivel mondial, este cauza de deces a 11 milioane de oameni. Sepsisul poate fi dificil de depistat, deoarece simptomele sunt nespecifice, însă are o probabilitate ridicată de evoluţie rapidă către deces. Depistarea precoce şi iniţierea imediată a terapiei cresc şansele de supravieţuire. 

abonare
Algoritm AI TREWS utilizat în sepsis
Sursa foto: Pixabay

Până în acest moment, majoritatea metodelor de detecţie a sepsisului prin inteligenţă artificială au avut o eficacitate scăzută, oferind mai frecvent rezultate greşite decât corecte. TREWS integrează şi analizează o serie de date clinice şi paraclinice şi iniţiază un semnal de alarmă dacă identifică un caz potenţial de sepsis. Medicii şi alte cadre medicale trebuie să analizeze alarma şi să confirme acest rezultat.

Dintre cei 590.000 pacienţi incluşi în studiul care a evaluat metoda, analiza datelor s-a focusat pe 6.877 persoane pentru care a fost pornită alarma de sepsis înainte de iniţierea terapiei cu antibiotic. Rezultatele au indicat că utilizarea TREWS a scăzut mortalitatea prin sepsis, în special dacă a fost confirmată prezenţa sepsisului de către medic şi iniţiată terapia în decurs de 3 ore; pentru aceste cazuri a fost calculată o reducere relativă a mortalităţii de 20%. Pentru cazurile severe, la care o oră de întârzire poate să însemne decesul pacientului, sistemul a detectat sepsisul cu aproximativ 6 ore mai devreme faţă de metodele tradiţionale. Evaluarea şi confirmarea alertei în maxim 3 ore s-a asociat cu o scădere mai pronunţată a mortalităţii şi în acest subgrup de pacienţi.

Conform celui de-al doilea articol publicat, TREWS a reuşit să depisteze 82% dintre cazurile de sepsis. 89% dintre alertele pentru cele 9.805 cazuri retrospective de sepsis au fost luate în considerare şi evaluate de către un medic sau alt cadru medical, fără a fi oprite şi ignorate, ceea ce indică o rată de adopţie ridicată a metodei în mediul clinic. Aceste rezultate sunt motivate în al treilea articol, care a explicat că tehnologia a fost privită de către personalul medical drept un partener în îngrijirea pacienţilor şi nu un substitut, TREWS oferind o sugestie de a evalua posibilitatea prezenţei unui diagnostic care poate că nu a fost considerat anterior. Analiza alertei şi confirmarea cazului au aparţinut medicului. Spre deosebire de alte tehnologii, TREWS permite medicului să vadă de ce sunt oferite anumite recomandări pentru pacientul respectiv.

Metoda TREWS a fost adaptată pentru a depista şi riscul pentru escare sau agravare bruscă a stării de sănătate din cauza sângerărilor, insuficienţei respiratorii acute şi stopului cardiac.

Citeşte şi: