FDA aprobă primul dispozitiv bazat pe inteligență artificială care poate depista leziuni la nivelul colonului

  • Medicina digitală



Food and Drug Administration (FDA) a aprobat recent primul dispozitiv bazat pe inteligență artificială cu ajutorul căruia pot fi depistate ușor leziuni la nivelul colonului în timpul unei colonoscopii standard. Acesta este compatibil cu numeroase sisteme endoscopice aprobate de FDA, fiind un instrument care poate augmenta abilitățile medicilor în timpul examinării.

Dispozitivul GI Genius (Cosmo Artificial Intelligence) nu este menit să înlocuiască testele de laborator, să diagnosticheze leziunile sau să recomande un anumit tratament. Acesta vine în ajutorul medicilor în identificarea și localizarea polipilor colorectali și a formațiunilor canceroase.

abonare

GI Genius conține atât o componentă software cât și una hardware, bazându-se integral pe conceptul de machine learning. Dispozitivul poate recunoaște prezența diferitelor tipuri de polipi colorectali sau alte leziuni ale colonului în timpul realizării unei colonoscopii. În momentul în care identifică o astfel de prezență, GI Genius emite un sunet scurt și marchează zona respectivă cu un pătrat verde.

„Odată cu autorizarea din partea FDA a acestui dispozitiv, medicii vor avea un instrument care să le poată îmbunătăți abilitatea de a detecta leziuni gastrointestinale, care în alte condiții ar fi putut fi omise” – afirmă Courtney H. Lias, PhD, directorul departamentului FDA Gastrorenal, ObGyn, General Hospital.

Odată ce dispozitivul marchează o anumită zonă, medicul care realizează examinarea va decide dacă acolo există într-adevăr o leziune sau nu și dacă este relevant să se facă teste ulterioare, să se efectueze o biopsie sau ca leziunea să fie îndepărtată.

FDA aprobă primul dispozitiv AI care depistează leziuni la nivelul colonului
În Europa, cancerul de colon ocupă al treilea loc atât în topul celor mai comune tipuri de cancer, cât și în ceea ce privește mortalitatea.

Studiul care a stat la baza aprobării dispozitivului a fost realizat pe 700 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani cărora le fuseseră realizate colonoscopii pentru screeningul cancerului colorectal, pentru monitorizare sau pentru follow-up. 263 din totalul participanților au fost împărțiți în două grupuri, un grup în cadrul căruia s-au efectuat colonoscopii standard, fără ajutorul GI Genius, și un grup în care s-au efectuat colonoscopii standard, augmentate de dispozitivul bazat pe inteligență artificială.

În cadrul grupului în care colonoscopiei standard i s-a adăugat prezența dispozitivului GI Genius, medicii au fost capabili să identifice adenoame și carcinoame în 55,1% din pacienți, pe când în cadrul celuilalt grup, medicii au identificat leziuni numai în 42% din cazuri.

În ciuda faptului că pacienții examinați cu GI Genius au fost supuși la mai multe biopsii, acestea nu au condus la niciun efect advers precum perforații, infecții sau sângerări.

La începutul acestui an, Food and Drug Administration a lansat primul plan de acțiune care vizează dispozitivele medicale ce au la bază software-uri de inteligență artificială sau machine learning (Artificial Intelligence/Machine Learning (AI/ML)-Based Software as a Medical Device (SaMD) Action Plan). Documentul cuprinde 5 strategii care subliniază inițiativa agenției de a crea un cadru care să permită monitorizarea îndeaproape a dezvoltării dispozitivelor medicale de acest tip.

Conform Institutului Național de Sănătate, cancerul colorectal reprezintă a treia cauză de deces prin cancer la nivelul Statelor Unite ale Americii. Același lucru este valabil și în ceea ce privește situația din Europa, în anul 2020 cancerul colorectal fiind atât al treilea cel mai întâlnit tip de cancer (12,9%), cât și a treia cauză de deces prin cancer (12,6%).

Alimentația și cancerul colorectal

Din punct de vedere al alimentației, principalii factori care pot conduce la apariția cancerului colorectal sunt:

  • Consumul insuficient de fibre alimentare – 10,3% din totalul cazurilor;
  • Carnea procesată – 8,2% din totalul cazurilor;
  • Consumul excesiv de carne roșie – 5,4% din totalul cazurilor;
  • Calciul insuficient din dietă – 4,9% din totalul cazurilor.

Conform Codului European Împotriva Cancerului, o dietă sănătoasă implică trei paliere principale:

  • Consumul cerealelor integrale, al leguminoaselor, fructelor și legumelor;
  • Limitarea aportului de alimente bogate în calorii (alimente cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi) și a băuturilor îndulcite;
  • Limitarea aportului de carne roșie, al alimentelor cu conținut ridicat de sare, precum și evitarea cărnii procesate.

Citește și: