Sindromul ovarelor polichistice, asociat cu riscul de cancer pancreatic

  • Health literacy



Având în vedere că doar 11% dintre pacienții cu cancer pancreatic supraviețuiesc la 5 ani de la diagnostic, supravegherea clinică este recomandată persoanelor cu risc crescut. Cancerul pancreatic are relativ puțini factori de risc specifici stabiliți, iar cunoașterea a cât mai mulți factori care predispun la acest tip de cancer poate ajuta la identificarea subgrupurilor de persoane care ar putea beneficia de educație sporită și vigilență clinică.

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o tulburare endocrină frecventă, asociată cu riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancere. Un studiu suedez din 2019 a raportat că femeile cu PCOS aveau un risc de 3,4 ori mai mare de cancer pancreatic, dar a inclus doar 5 femei cu cancer pancreatic care aveau PCOS.

abonare

Un nou studiu publicat în JAMA Oncology confirmă parțial acest factor de risc într-o populație mai mare, de aproximativ 400 de femei cu PCOS. Un diagnostic de PCOS a fost asociat cu un risc de 1,9 ori mai mare de cancer pancreatic după ajustarea în funcție de vârstă, rasă, etnie, nivel de estrogen și diabet. Este al doilea studiu, ulterior celui din Registrul Suedez, care confirmă această asociere.

Rezultatele trebuie interpretate cu precauție, deoarece indică o asociere și nu o relație de cauzalitate, iar cercetări ulterioare ar putea revela un mecanism comun între cele două afecțiuni. Totuși, PCOS poate fi privit ca un factor pentru stratificarea persoanelor la risc de a dezvolta cancer pancreatic.

„PCOS nu cauzează, probabil, direct cancer pancreatic, dar există mecanisme patologice asociate (de exemplu, deficite metabolice în care este implicată insulina) care, alături de inflamația cronică, pot contribui atât la PCOS, cât și la riscul de cancer pancreatic. Rezultatele studiului sugerează că alte disfuncții metabolice subiacente pot crește riscul de cancer pancreatic al unui individ”, a declarat Prof. Noah Peeri, co-autor, pentru Medscape Medical News.

Caracteristicile sindromului ovarelor polichistice
Caracteristicile sindromului ovarelor polichistice. Sursă imagine: https://junofertility.com/

Pentru acest studiu, echipa a folosit date de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Pancreatic Tumor Registry. Ei au identificat pacienți cu cancer pancreatic care au raportat, de asemenea, un diagnostic de PCOS. Datele de la 446 de femei cu adenocarcinom pancreatic confirmat patologic sau citologic au fost comparate cu cele de la 209 femei care nu aveau antecedente de cancer. PCOS aproape a dublat riscul unei persoane de a dezvolta cancer pancreatic.

Majoritatea cancerelor pancreatice încep în celulele care căptușesc canalele (ductele) pancreasului. Acest tip de cancer se numește adenocarcinom pancreatic ductal sau cancer pancreatic exocrin. Mai rar, cancerul se poate forma în celulele producătoare de hormoni sau în celulele neuroendocrine ale pancreasului. Aceste tipuri de cancer se numesc tumori neuroendocrine pancreatice, tumori cu celule insulare sau cancer endocrin pancreatic.

Factorii care pot crește riscul de cancer pancreatic includ:

  • Fumat
  • Diabet
  • Inflamația cronică a pancreasului (pancreatită)
  • Antecedente familiale de sindroame genetice care pot crește riscul de cancer, inclusiv o mutație a genei BRCA2, sindromul Lynch și sindromul familial de melanom malign al aluniței atipice (FAMMM)
  • Istoric familial de cancer pancreatic
  • Obezitatea
  • Vârsta înaintată, deoarece majoritatea oamenilor sunt diagnosticați după vârsta de 65 de ani

Pentru adenocarcinomul pancreatic, rata de supraviețuire la 5 ani e de sub 10%. 90% din cazurile de cancer pancreatic prezintă mutații la nivelul genei KRAS, însă deși este una dintre cele mai cunoscute oncogene, fiind studiată peste 4 decenii, KRAS a devenit țintă terapeutică abia în ultimii ani.

Citește și: