Sindromul de burnout la medici: risc dublu pentru neprofesionalism și insatisfacția pacientului. Medicii tineri, cei mai afectați
Sindromul de burnout în rândul medicilor este asociat cu un risc dublu în ceea ce privește comportamentul neprofesional și lipsa de siguranță și de satisfacție a pacienților. Rezidentii și medicii specialiști la începutul carierei care suferă de burnout sunt cel mai frecvent asociați cu lipsa de profesionalism.
Meta-analiza realizată de specialiștii din cadrul National Institute for Health Research (NIHR) U.K., a revizuit 47 de studii, în total investigând 42.473 de medici rezidenți, specialiști și primari. Dimensiunile sindromului de burnout care au fost evualuate au inclus epuizarea emoțională, tulburările de depersonalizare și lipsa de satisfacție profesională.

Rezultatele meta-analizei au relevat următoarele asocieri dintre sindromul de burnout și impactul asupra serviciilor medicale:
- risc de 1,96 ori mai mare de a genera incidente care pun în pericol siguranța pacientului.
- probabilitate de 2,4 ori mai mare ca lipsa de profesionalism să determine o îngrijire medicală de calitate inferioară
- este de 2 ori mai probabil ca pacientul să se declare nemulțumit de îngrijirea medicală primită.
Burnout, sindrom care implică epuizare emoțională, depersonalizare și lipsa satisfacției profesionale este fundamental o reacție negativă la condiții de muncă neprielnice. Despre ce definește un spațiu profesional optim pentru profesiile din domeniul medical, puteți consulta mai multe detalii aici.
Citește și:
- CE SPUN STUDIILE: despre efectele profesiei de medic
- Depresia – principala cauză de dizabilitate la nivel mondial